Vissza

Születésnapunkra

2017.01.29. | Szabó Edit
Kedves Olvasónk! Az egyéves Borsmenta háromszázadik bejegyzését böngészed éppen. Köszönjük, hogy velünk vagy!
 

Egy éve születtünk. Nem egészen a semmiből, hiszen a lap indulását komoly tervezés és álmodozás előzte meg, de az első írásaink épp egy éve kerültek fel a vadonatúj Borsmenta oldalra. Nem akartunk nagy hűhót csapni, csendben tettünk-vettünk, és közben figyeltük, ki vesz minket észre, kinek tűnik fel, hogy kinőtt a földből egy kis online magazin, és helyet kér magának a nagyok között. (Annyira azért nem csendben, persze, hiszen a Bicsár Attilával készült interjúnk rögtön az elején nagy visszhangot kapott…)


Az alapítók: Burai László, Szabó Edit, Kézdy Dániel

Induláskor még csak hárman voltunk. A bor és a gasztronómia világában külön-külön egyikünk sem volt idegen, de együtt még sosem próbáltuk, nem tudtuk, ki hogyan bírja majd erővel és lendülettel. Kézdy Dani közülünk a „megfontolt üzletember”. Már útjára indított egy online boros magazint, aztán életre hívta a Furmint Februárt és a Hárslevelűk Éjszakáját, most pedig épp az International Furmint Day világra hozásán szorgoskodik (ne feledjétek, az apás szülés február 1-jére van kiírva!). Ő a nyugalmas hátteret biztosítja, és a kóstolóinkat szervezi-bonyolítja.


Kézdy Dániel

Burai Laci, aki a Hozamkorlát blog miatt eddig is fáradhatatlanul járta a borvidékeket és kóstolta a borokat, amúgy a bormarketing területén dolgozik, ráadásul hosszútávfutó. Borsmentás írásai többnyire kedvenc borairól szólnak, ám időnként lekávézza magát a sárga földig. A kávésok mondják, hogy Laci sorozata egyedülálló, személyében végre egy olyan tollnokot kapott ez a terület, aki nemcsak rajong a feketéért, de ért is hozzá.


Burai László
A Borsmenta eddigi írásai közül ezek a kedvencei:
Egy borász-anyatigrinc hétköznapjai
Mint a színpadon
A tányér a vásznam, az íz a temperám


A megbeszéltek szerint Laci a borral és a kávéval foglalkozott, így nekem jutott a gasztronómia, amit cseppet sem bántam, bár ez egy embernek túl nagy falat – hogy stílusos legyek. A TV Paprika csatorna alapító főszerkesztője – valamint az indulást követő években programigazgatója – voltam, és én jegyzem a 2014-ben megjelent Nagy séfkönyv című szakács-könyvet (aki ismeri, tudja, miért írom ezt kötőjellel), így nem idegen számomra a terület, de erős szálakkal kötődöm a borhoz is. Hét évig (2009-2015 között) nevelgettem és dédelgettem a Népszabadság csoportnál Top 100 Bor címmel évenként megjelenő magazint. Ráadásul szívesen járom a világot (ki nem?). A Borsmenta oldalain nemcsak gasztronómiai tárgyú írásaimmal találkozhattok, írok bőven borról és utazásról is, és én készítem az oldalon megjelenő interjúk többségét. A hosszabb személyes beszélgetések műfaja közel áll hozzám, és a tapasztalat, valamint a „lájkok” száma azt mutatja, hogy hozzátok is. Mindig meghatódom, ha látom, milyen sokan olvastok.


Szabó Edit
A Borsmenta eddigi írásai közül ezek a kedvencei:
Értelem és érzelem
Aszúkisokos
Ha a kenyér mesélni tudna



A Borsmenta szándékaink szerint más, mint a borral, illetve gasztronómiával foglalkozó magazinok többsége. Egyrészt mert a két területet igyekszünk egyenlő súllyal szerepeltetni, másrészt pedig nagyon fontosnak tartjuk, hogy a netes publikációk velejárója – a csábító gyorsaság és a veszélyes sietség – ne menjen az igényesség rovására. Ezért dolgozunk együtt a magazin megszületésének pillanatától Hatvani Szabolccsal, aki a szövegeinket gondozza, a tévedéseinket fáradhatatlanul javítja, ráadásul maga is borőrült, így nemcsak azt tudja, mit hogyan kell helyesen leírni, de a tartalmi hibákra is azonnal lecsap. Ritka kincsünk, nélküle a Borsmenta nem lenne az, ami. Nem mellesleg rejtvényfejtő- és tollaslabdabajnok, ráadásul vegetáriánus, ezért egy kicsit mindennek ismeri a másik oldalát is. Értékes nézőpont az övé, ébren tartja a figyelmet. Így fogalmazza meg a Borsmentához fűződő viszonyát: „Egy oldal, ahol a gasztronómia számos területe találkozik. Borok, ételek, kávé – emberek, helyek, sorsok, élethelyzetek. Színes egyéniségű szerzők írnak tarkabarka cikkeket – látképekkel és mélységekkel, akár egy mondaton belül. Olvassátok olyan örömmel és izgalommal, ahogyan én is!”


Hatvani Szabolcs
A Borsmenta eddigi írásai közül ezek a kedvencei:
Mint a filmeken
A szőlőben nincs enter
Ide majd ültess virágokat


Mivel fontosnak tartjuk, hogy legalább a hét öt napján új olvasnivalóval lássunk el benneteket, egy idő után egyértelművé vált, hogy bővítenünk kell a szerkesztőséget, Lacival ketten nem fogjuk bírni az iramot. Raab Zsuzsanna egy barátunk ajánlására csatlakozott hozzánk már tavaly februárban. Korábban is írt cikkeket, de még soha nem dolgozott a Borsmentához hasonló közegben. Elsősorban a gasztronómia érdekli, de azon belül minden: az édességek és a sósságok világa, az éttermek, a piacok, a cukrászdák  hangulata, az alapanyagok titkai, sőt még az egészséges táplálkozás is. Üde színekkel gazdagítja a magazin palettáját. Megkértem, mondja el, hogy mit jelent számára a Borsmenta. Így válaszolt: „Ízek, illatok, színek. Ötletek, találkozások, profi kollégák. Tér és lehetőség a fejlődésre. A gasztronómia állandóan változó világát felfedezni és megmutatni az olvasóknak. Nekem ez a Borsmenta."


Raab Zsuzsanna
A Borsmenta eddigi írásai közül ezek a kedvencei:
Mese a párás ablakról
Lisszabon, az ismeretlen ismerős
Szeretem megélni, ami nem létezik


A nyári szünetben ritkábban forgattátok a Borsmenta virtuális lapjait, és úgy éreztük, nekünk is szükségünk van egy kis feltöltődésre, így augusztusban rövid szabadságra mentünk, aztán újult erővel vetettük bele magunkat a gasztronómia és az italok világába. Végre megszületett az első sörös cikkünk, írtunk a szülinapos Etyeki Kúriáról, és bemutattuk Rácz Jenőt, aki Sanghajban lett Michelin-csillagos. Közben meghirdettük, hogy munkatársat keresünk, és a jelentkezők közül Bőti Lacit választottuk, aki egyetemistaként vált a Borsmenta csapatának tagjává. Legfiatalabb munkatársunk így ír magáról: „Szeretem, ha egy csomag kávé, egy palack bor vagy egy belvárosi utcácskában megbúvó sütiző mögött áll egy történet, ami képes életre kelni az olvasó képzeletében. Ezek után talán nem meglepő, hogy Bächer Iván vagy Cserna-Szabó András húslevesillatú köteteit is szívesen olvasom, mert közben úgy érzem, hogy ott állok velük a tűzhely vagy a piaci kofa mellett. A Borsmentán megjelenő szösszeneteimet is ezzel a szándékkal „vetem papírra”, hiszen úgy gondolom, hogy egy gasztroportál akkor lesz igazán jó, ha a sorok között ízek, illatok, tájképek is megbújnak. A Borsmenta szerzői szerintem mind ebben a szellemben alkotnak, ezzel teszik igazán egyedivé a lapot. Büszke vagyok rá, hogy közéjük tartozhatom!”


Bőti László
A Borsmenta eddigi írásai közül ezek a kedvencei:
Szívnek is, léleknek is jó
Gémerfúd

Hódít a gyömbér

Az ősz előrehaladtával „követőink” száma a korábbinál meredekebben emelkedett, a Facebook-oldalon és a portálon is sokszor jeleztétek, hogy ezt vagy azt az írásunkat igazán szeretitek. A Vomberg Frigyessel készült interjúnk például több mint 750 lájkot kapott tőletek – mondanom sem kell, mennyire boldogok voltunk –, de sok kattintással jutalmaztátok a „Közben esznek” című minisorozatunkat is, amelyet külsős szerzőnk, Upor László jegyez. Már vacogósra váltottak a nappalok, amikor belépett az életünkbe Szabó Hajni, aki – felsőfokú WSET-vizsgájának hála – kiválóan eligazodik a borok, kiterjedt baráti körének köszönhetően pedig a fővárosi borozók világában. Így üzen nektek: „Amikor a hobbid a munkád, az valami elképesztően jó érzés. Az én életemben az elmúlt években fokozatosan a borok és a gasztronómia szeretete vette át a főszerepet, és két hónapja Borsmentával is ízesítem és színesítem a mindennapjaimat. Azóta nyitott szemmel és kóstolásra kész ízlelőbimbókkal járom a borbárokat, éttermeket, koktélversenyeket, hogy megoszthassam veletek a tapasztalataimat. A borsmenta számtalan jótékony hatása mellett bizonyítottan jó idegnyugtató, stresszoldó, ám a Borsmenta informatív és szórakoztató is. Olvassatok bennünket még sok-sok évig!"


Szabó Hajnalka
A Borsmenta eddigi írásai közül ezek a kedvencei:
Valahogy fényt kaptam
Emlékképek
Hollywood a borospohár fenekén át


Többen jeleztétek már, hogy szeretnétek megismerni a Borsmenta szerkesztőségét. Íme tehát az arcok a nevek mögött, a gondolatok a cikkek hátterében. Mi írjuk nektek napról napra, hétről hétre – és remélhetőleg évről évre.
 
Ma este pezsgőt bontunk. Megünnepeljük, hogy Facebook-oldalunkat 2500 (hoppá, mire ezt leírom, több mint 2500!) valóságos olvasó követi, és írásainkra havonta több mint 15 000 „találat” érkezik. (Ma, holnap, holnapután biztos sok barátunk „belepörget” az előző 299 cikkbe. Tegyétek bátran, a többségük nem veszítette el a szavatosságát!) A számok folyamatosan növekszenek, mi pedig igyekszünk rászolgálni erre a bizalomra. Köszönjük, hogy vagytok, olvasó emberek!
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)