Várjuk a vendégeket!

2020.10.17. | Szabó Edit
Borturizmus kategóriában a budapesti székhelyű Taste Hungary nyerte el az idén a londoni Drinks Business magazin fődíját. A vállalkozást alapító Bánfalvi Gáborral beszélgettünk…
 


Az angol Drinks Business magazin 18 éve követi figyelemmel az italokkal foglalkozó vállalkozások tevékenységét, és díjazza az arra érdemeseket. Hogyan kerültetek a látóterükbe?

Úgy, hogy beneveztünk a versenybe. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy a vállalkozások maguk jelentkeznek a megmérettetésre. Ezt a díjat 2014-ben egyszer már elnyertük, és 2015-ben is ott voltunk az első háromban, de a következő években nem nyújtottunk be jelentkezést, mert nem történt semmi újdonság az életünkben.Patrick Smith MW (Master of Wine), a lap főszerkesztője úgy fogalmazott, a Taste Hungary azért kapta a díjat az idén, mert sikeresen használta a közösségi médiában rejlő lehetőségeket annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe került turisztikai iparágban új perspektívát nyújtson mind a vásárlók, mind a partnerei, a borászok számára. Elmondanád, hogy ez pontosan mit jelent?

A 2019-es év nagyon sikeres volt a vállalkozásunk életében, ugyanis növesztettünk egy amerikai lábat. A tevékenységünk kezdetben külföldi vendégek fogadására és kalauzolására szorítkozott, majd egyre bővültek a szolgáltatásaink: megnyílt a Tasting Table, ahol borkóstolókat szerveztünk az ide látogató külföldiek számára, majd útjára indult az európai webshopunk is. Tavaly tovább gazdagodtunk, borklubot, webshopot szerveztünk az Amerikai Egyesült Államokban, és megnyitottuk a budapesti borboltunkat a Bródy Sándor utcában, a Tasting Table kis pincehelyiségével szemközt. Úgy gondoltuk, hogy ezekkel az újdonságokkal érdemes újra jelentkezni a Wine Tourism versenybe, és nagyon örülünk, hogy elhoztuk a fődíjat.

Mitől olyan különleges a Taste Hungary, hogy már másodszor aratott kategóriagyőzelmet egy ilyen komoly, nemzetközi megmérettetésen?

Nem tudok másik olyan borturisztikai vállalkozást, amelynek az utazások szervezése mellett van egy fizikailag is létező helye, ahol vendégeket fogadhat, valamint egy európai és egy amerikai webshopja, amelynek segítségével az ott élők is megkóstolhatják egy ország, esetünkben Magyarország borait. Ha egy amerikai vendég a budapesti borkóstolónk után leadja a rendelést, mi gondoskodunk róla, hogy a hazaérkezése után egy nappal már ott legyen a bor, amit választott.Ehhez komoly apparátus szükséges az óceán túlsó oldalán?

Egy alkalmazottunk és egy raktárunk van Washington, D.C.-ben. Az 50 amerikai állam közül ez az egyetlenegy, amelyben engedékenyebbek a törvények, és ugyanaz a piaci szereplő lehet importőr, kis- és nagykereskedő egy személyben. Az USA 35 tagállamába szállítunk, egy év alatt 12 ezer palack bort vittünk ki. Nagyon elégedettek vagyunk, többre nem is lennénk képesek, ez a kapacitásunk felső határa.

Világéletedben volt közöd a borhoz, vagy csak belecsöppentél?

A főiskolai diplomám szerint közgazdász, az egyetemi diplomám szerint spanyol szakos bölcsész vagyok. Egyetem előtt dolgoztam a vendéglátásban, akkor kerültem közelebbi kapcsolatba a borokkal. Évekig az Amerikai Egyesült Államokban éltem, ott ismerkedtem meg a feleségemmel. Kiderült, hogy ő is értékeli a jó borokat, az első ilyen témájú könyvet is tőle kaptam. Aztán tanítottam és fordítottam, de a borok iránti rajongás mindvégig megmaradt.A feleséged mivel foglalkozik?

Carolyn szakács és újságíró, így természetes, hogy a közös életünkben jelentős szerepet játszanak az ízek. Egy párizsi utunk során a kezünkbe került egy gasztronómiai útikalauz, amelynek segítségével fel lehetett fedezni az ország gasztronómiáját. Mondtam is a feleségemnek, hogy írjon egy ilyen könyvet Magyarországról.

És írt?

Rögtön kettőt is. Az egyiket a Park Kiadó adta ki, a másik Amerikában jelent meg. Jártuk a borvidékeket, az éttermeket, megismertük a borászokat, és ez mindkettőnk számára nagy élmény volt. A könyvek megjelenése után egyre többen keresték a feleségemet azzal, hogy jönnek Magyarországra, adjon tanácsot, hová érdemes elmenni. Ez adta az ötletet, hogy szabjunk erre egy vállalkozást. 2008-ban létrehoztunk a weboldalunkat, és vártuk, hogy befusson az első vendég.Sokat kellett várni?

Nagyjából fél évet, onnantól viszont felgyorsultak az események. A Magyarországra érkező külföldiek számára szerveztünk bortúrákat, és olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a múlt évben már több mint tízezer vendég vette igénybe a Taste Hungary különböző szolgáltatásait.

Ezt már aligha bírtátok ketten…

Képtelenség lett volna. Tíz főállású alkalmazottunk volt, és nagyjából harminc szabadúszó idegenvezetővel működtünk együtt. 2014-ben nyitottuk meg a Tasting Table nevű helyet Budapesten, a Bródy Sándor utcában, ahol évente 2-3 ezer ember fordult meg a különböző kóstolókon, rendezvényeken.Mennyire ismerik a külföldi vendégek a magyar borokat?

Tokajt legalább említés szintjén mindenki ismeri, de nem biztos, hogy Magyarországhoz köti. Tapasztalataim szerint az ide utazók többsége meglepődik, amikor kiderül, hogy Magyarországon borok is vannak, főleg hogy ilyen jók.

A nemzetközi vagy a helyi szőlőfajták boraira kíváncsiak a vendégek?

Akad egy-két ritka kivétel, de a többség nyitottan áll hozzánk, és helyi fajtákat kóstol. Kadarkát, kékfrankost, furmintot, hárslevelűt, és még az se zavarja őket, hogy nem tudják kimondani a szőlőfajta nevét.

A feleséged amerikai, te magyar vagy. Éltetek évekig itt is, ott is. Most végleg Magyarországra költöztetek?

Úgy tűnik, hogy igen. Én itt vagyok otthon, és szerencsére Carolyn is megszerette ezt az országot. Nyár végén költöztünk vissza egy újabb négyéves amerikai tartózkodás után. Három gyerekünk van, ők már itt kezdték az iskolát szeptemberben. Nem megy minden zökkenők nélkül, de igyekszünk nekik segíteni.Tavaly fényes évet zártatok, az idén viszont egyik csapás érte a másikat. A karantén, a turizmus visszaesése nyilván nektek is sok nehézséget okozott. Vannak stratégiáitok a túlélésre?

Tavasszal a munkatársaink nagy részét el kellett bocsátanunk, és a szabadúszóknak se tudtunk feladatokat adni. Nyár végére picit összeszedtük magunkat, és reménykedtünk a szeptemberben, mert az hagyományosan nagyon erős hónap nálunk, aztán jött a határzár, és szertefoszlottak a reményeink. Viszont a webshop működik, és itt van nekünk a Tasting Table, meg a kis borboltunk, így nyithatunk a magyar közönség felé: a jövőben számukra is tartunk kurzusokat, kóstolókat. A munkatársaink felkészültek, mindhárman bejárták a világot, és részben a bor miatt tértek vissza Magyarországra, ahogy mi is. A Tasting Table vezetője Kovács Tamás, Sebastian Giraldo a head sommelier, Christian Gelbe-Hausen pedig sommelier-ként dolgozik velünk. Hálás vagyok a munkájukért.A Drinks Business díjának elsősorban presztízsértéke van. Ilyen piaci környezetben ki tudjátok aknázni a benne rejlő lehetőségeket?

Nyilván nem az oklevél és a plakett miatt fontos ez a díj, hanem azért, mert akik megkapják, azokra felfigyel a nemzetközi borvilág. Azzal most aligha számolhatunk, hogy ettől még jobban fellendül a borturizmus, de az online borkereskedésre jótékonyan hathat. Tavaly közelítőleg 60.000 palack bort értékesítettünk az amerikai és az európai webshopunk, valamint a kóstolóprogramjaink és a borboltunk segítségével, aztán az idén februárban százhússzal mentünk a falnak. Bízom benne, hogy a turizmus gyorsan helyreáll, de most annak is örülök, ha a szokásos forgalmunk negyedét meg tudjuk tartani.

Az a tapasztalatom, hogy aki borral foglalkozik, egy idő után saját szőlőterületre is vágyni kezd. Téged még nem érintett meg a gondolat, hogy de jó lenne egy kis birtok?

De, bizony megérintett. Erre még néhány évet várni kell, de ha lesz, biztos, hogy Tokajban lesz. Ha az ember Tokajban jár, úgy érzi, mintha rákapcsolódna egy olyan forrásra, ami több száz évvel ezelőtt fakadt, és még mindig hihetetlen erővel buzog. Olyan bort ad a világnak az a borvidék, ami tényleg csak a legnagyobbakhoz mérhető. Titkon azt remélem, hogy egyszer majd mi is az ottani boros közélet szereplőivé válhatunk.És mi lesz addig?

Addig küldjük a megrendelt borokat szerte a világba, és várjuk a vendégeket Budapesten, nagy-nagy szeretettel. Még nem ismernek bennünket, de reméljük, ennek is hamarosan eljön az ideje.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Taste Hungary

Beszélgetünk

Imádok kísérletezni

2020.06.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Nyúlné dr. Pühra Beátával
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok…
Beszélgetünk

Merre tart az egri bor?

2020.06.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Györggyel
Ötödik sebességbe kapcsolt az Egri borvidék. A látogatókat színvonalas programok várják, és nemrég elindult az Egri Borműhely weboldala. Az útkeresés nehézségeiről és a kitűzött célokró…
Beszélgetünk

Jó humorral áldott meg bennünket az élet

2020.07.11. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Zitával
Kovács Zita a Mátrai borvidék egyik legismertebb arca. Ő a Kovács és Lánya Borászat ügyvezetője, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke, a frissen nyílt Mátrai Borbár lelke. Most egy nemrég…
Beszélgetünk

Sorsfordító találkozások

2020.08.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Gervai Jánossal
Elhagyta a Michelin-csillagos Stand Éttermet, és mostantól saját borászatának és az oktatásnak szenteli az életét Gervai János sommelier. Interjúnkban az eddig bejárt életútról, a terve…
Beszélgetünk

Hernyákéknál lenni jó!

2020.09.19. | Gónusz Gabriella
Beszélgetés Hernyák Lászlóval és Valival
A délszláv válság elől jöttek Magyarországra, de olyan, mintha ősidők óta itt lennének velünk. A mindig derűs Hernyák házaspár nélkül elképzelhetetlen az etyeki Öreghegy, ráadásul a bor…
Beszélgetünk

Végre szabad vagyok

2020.09.26. | Szabó Edit
Beszélgetés Pók Tamással
Néhány éve még az ország egyik legismertebb borásza volt, most utolsó saját borainak kiárusítására készül Pók Tamás. Birtokait két éve eladta, ma már csak az oktatásnak szenteli az élet…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)