Bott Frigyes: Juhfark 2018

2020.09.28. | Szabó Edit
Bott Frigyes Juhfark natúrbora szűretlenül és derítetlenül került palackba, így a színe opálos, az íze páratlanul gazdag. A természetesség kedvelőinek ajánljuk…

A bor színe gyönyörű, mély szalmasárga, világos arany csillanásokkal. Nem kristálytiszta, kicsit opálos, azonnal látható, hogy szűretlenül palackozták.

Mély, intenzív, érett, átható illatában lépes mézes édesség, sárgabarackos, őszibarackos, narancsos gyümölcsösség és finom sósság jelenik meg.

A korty öblös, gazdag, széles, az arányok jók, a szerkezetet érett savak tartják. Az egész borban van valami kedves bujaság, de nem lő túl a célon, nem tetszeleg, hanem tetszetős. Ízében a sárga húsú gyümölcsösséget és a propoliszos, zöld teás jegyeket természetes sósság kíséri, az édesség finom ellenpontjaként. A vége kicsit cseres, kesernyébe hajló, de csak annyira, hogy üdítse a szájat.

Összetett, gazdag, izgalmas bor, amely szinte napról napra képes új színeket felvonultatni. Érdemes időről időre újra megkóstolni, és figyelni a változásait. Van még benne potenciál.

Megjegyzés: hogy mi is a natúrbor, arra nincs nemzetközileg elfogadott definíció, de a lényeg az, hogy a natúrborhoz semmit nem adunk hozzá, és semmit nem veszünk el belőle. Még ként se nagyon, de azért minimális mennyiségű kén megengedett. Ezt a bort Bott Frigyes két hétig héjon erjesztette, és szűretlenül, derítetlenül palackozta, minimális kén hozzáadásával.

(87 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.

 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Juhfark
Termőhely : Garam mente borvidék
Évjárat : 2018
Típus : száraz natúr fehérbor
Fajtaösszetétel : 100% juhfark
Alkoholtartalom : 13%
Kapható : Bortársaság
Ára : 7200 Ft
Termelő : Bott Frigyes
A termelő weboldala : https://www.bottfrigyes.sk/hu/
Beszélgetés: Az út elején járunk
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Bott Frigyes Pincészete – Bott Frigyes
Cím: Obchodná 3. 945 04 Komárno - Nová Stráž, Szlovákia
Tel.: +421 905 222 995, +421 905 296 595
E-mail: info@bottfrigyes.sk
Tesztelünk

Bott Frigyes: Zöld veltelini 2016

2017.06.05. | Szabó Edit
A meglepően intenzív termőhelyi jelleg és a lédús gyümölcsösség találkozása a pohárban…  
Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Beszélgetünk

Tündérkert a Felvidéken

2020.02.08. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés Szalay Lászlóval
Szalay László csodálatos kertjében több mint 300 birsalmafa él. S hogy mi készül a rajtuk termő gyümölcsből? Elmeséli ő maga. Bott Zsuzsanna interjúja…  
Beszélgetünk

Megnyílt a Bott pékség

2021.04.24. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés ifj. Bott Frigyessel
Édesapja példáját követve ifj. Bott Frigyes is borásznak készült. Burgundiai tanulmányútja olyan nagy hatással volt rá, hogy nemrég pékséget nyitott Komáromban...  
Tesztelünk

Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2018

2020.08.03. | Szabó Edit
A juhfark nem adja könnyen magát, sokszor még a hétpróbás borvagányokat is próbára teszi. A Somlói Apátsági Pince 2018-as bora azonban szerencsés csillagzat alatt született, szerintünk…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (118) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)