Itt a Vylyan-nyár!

2022.06.22. | Szabó Edit
A Villányi borvidék egyik legszerethetőbb borászata, a Vylyan Pincészet új borokkal és jó programokkal készül a nyárra. A részletekről Debreczeni Mónikát, a pincészet tulajdonosát kérdeztük…


Háromnapos pünkösdi hétvégével indítottátok az idei nyári szezont. A kisharsányi Fekete-hegyen található Vylyan Terasz mellett a tavalyi őszön nyílt villányi vendéglátóhelyen, a Vylyan Depóban is várjátok a vendégeket. Mire készüljenek a bortúrázók, ha ellátogatnak hozzátok?

Mivel a terasz a borászatunk épületében, a pince fölött van, ide elsősorban azokat várjuk, akik mélyebben szeretnének elmerülni a borok világában. Minden pénteken vezetett pincetúrát tartunk, és ilyenkor vagy a borászunk, Tóth Sándor kíséri a vendégeket, vagy én, vagy más szakavatott kolléga az idegenvezető. Bejárjuk a tereket a pincétől a teraszig, mesélünk a borok születéséről, és ha igény van rá, szívesen belemegyünk a szakmai részletekbe is. Fontos, hogy ezek a Pénteki borestek kizárólag előre bejelentkező csoportok számára elérhetőek. A borok mellé helyi termékekből összeállított hidegtálakat kínálunk.Milyen borokat lehet megkóstolni a vezetett túra során?

Mindig van egy tervezett borsor, de ebben a programban éppen az a jó, hogy előkerülnek rejtett tételek is a pince mélyéről. Ezeket az alkalmakat mi is nagyon szeretjük, mert kereskedelmi forgalomban már alig-alig kapható régebbi évjáratokat kóstolni számunkra is élmény, és az igazán érdeklődő vendégekkel szívesen ásunk a dolgok mélyére.

A tavalyi őszön nyílt Vylyan Depó Villány frekventált helyén, a Baross Gábor utcában található, így azok sem maradnak Vylyan-borok nélkül, akik az egész hétvégét Villányban töltik. Itt mivel várjátok a vendégeket?

A Depó a béke szigete. Itt mindig jó a hangulat, kellemes zene szól, jó a kávé, finom a szörp, sokan beülnek oda egy kicsit két környékbeli kirándulás között vagy egy fárasztóbb nap végén. A Depó pénteken, szombaton és vasárnap tart nyitva, természetesen itt is végig lehet kóstolni a pincészetünk teljes borsorát, de elérhetőek régebbi tételek is.Az utóbbi hónapokban több meglepő borral is jelentkezett a pincészet. A tavaly indult Variáció borcsalád első darabja egy hordós érlelésű rozé volt, amit nagy érdeklődéssel fogadott a közönség. Van folytatás?

Az eltelt évek alatt megtanultuk, hogy csak a változás állandó, és nálunk is organikusan alakul az élet. Új, lendületes, fiatal csapatunk van, és ez a borainkon is meglátszik. A Variáció borcsalád első darabja, a tavaly debütált rozé olyan sikeres volt, hogy már ki is jöttünk a második évjárattal. Pinot noir és kékfrankos házasításával készítettük, seprőn tartottuk, és részben tölgyfa hordóban érleltük, ennek köszönheti mélyebb színét, krémes textúráját, természetes eleganciáját. Lágy sajtok mellé kifejezetten jó társ, de akár egy teljes menüsort végig tud kísérni. És örömmel jelentem, hogy a rozé már nincs egyedül, a Variáció borcsaládunk jelenleg négy tagot számlál.„Kik” az új családtagok?

Még karácsony előtt megjelent az amforában érlelt Syrah Variáció, amiből mostanra egyetlen palack sem maradt. Nem is volt belőle sok, de magunk is meglepődtünk, hogy milyen rajongással fogadták a borbarátok.

Egy cabernet franc kísérletről is hallottam…

Igen született két cabernet franc borunk a 2020-as évjáratból, amelyek csak az érlelés módjában térnek el egymástól. Ugyanabból a szőlőből készültek, húsz napon át héjon tartottuk, kézzel csömöszöltük, de az egyik újhordós, a másik amforás érlelést kapott. Nagyon izgalmas egymás mellett kóstolni, azért is kínáljuk őket egy közös csomagban.Tényleg érezhető a különbség?

Nagyon! Az amforásban a villányi termőhely jelenik meg a maga szikár valóságában, a hordósnál viszont a fa is szerephez jut. Az amforás meggyes-szedres, erdei gyümölcsös ízvilágú, egy pici földességgel, a másikban viszont a hordófűszerek ágyaznak meg a gyümölcsösségnek, a tannin markánsabb, és a bor szövete sűrűbb. Összesen 900 palack készült belőlük. Én mindenkit arra biztatok, hogy ha megteheti, fektessen el egy-két csomagot, mert a borok fejlődését is érdekes lesz figyelni.

Tavaly kóstoltam nálatok egy remek pét-natot. Készült az idén is?

Hát persze, hogy készült! Igazi gyümölcsbomba, nyers, ízgazdag, intenzív, üde, mi is nagyon szeretjük! Finomseprőn erjedt, mint a pezsgő, aztán degorzsáltuk – tudom, hogy a pét-natot nem szokás, de mi jobbnak láttuk megtisztítani az üledéktől –, koronazárral zártuk le, és egy papírcímkét akasztottunk a nyakába. Pinot noir a fajta, kizárólag itt lehet kóstolni és vásárolni a pincénél. Ezzel kényeztetjük majd azokat a vendégeket, akik eljönnek a nyári rendezvényeinkre.Lesz megint Szent Iván-éji tűzgyújtás?

Anélkül el sem kezdődne a nyár! Ez az év legvarázslatosabb éjszakája, mindenképpen meg kell ünnepelni. Június 25-én déltől este 10-ig várjuk a vendégeket, a hagyományos Vylyan-életérzéssel, jó borokkal, és persze a pét-nattal, amit szerintem minden felnőtt vendégünknek kötelező megkóstolni.

A Vylyan-nyár másik nagy rendezvénye minden évben az augusztusi Ördögkatlan Fesztivál. Az idén is programhelyszín lesz a borászat?

Igen, és nagyon örülünk, mert remek fellépőket várunk a teraszra. A részletes program már most megtalálható a fesztivál weboldalán, szerintem az utóbbi évek legizgalmasabb rendezvényére készülünk.Berobbant már a nyár?

Már most is nagyon sokan érkeznek a borvidékre, de az igazi vendégjárás még csak ezután kezdődik. A Szent Iván-éj és az Ördögkatlan Fesztivál közötti időszakban is lesznek majd rendezvényeink, aki szeretne hozzánk eljönni, azt arra biztatom, hogy figyelje a pincészet közösségi oldalát, ahol rendszeresen hírt adunk a következő eseményekről.Egy kiadós munkanap végén te mivel koccintasz legszívesebben?

Mindig más a kedvencem, de most egyértelműen az amforás cabernet franc nálam a sláger. Élvezem az ízeit, a mélységeit, az őszinteségét, és nagyon örülök, hogy rátaláltunk erre az útra. Az utóbbi évek legizgalmasabb kísérlete a Variáció borcsaládunk. Bízom benne, hogy a borszerető emberek is olyan örömmel kóstolják ezeket a borokat, amilyen figyelemmel és odaadással mi készítettük számukra.
 
Fotó:
Vylyan Pincészet

Beszélgetünk

Érezd jól magad!

2016.12.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Nem karácsonyi beszélgetés, de egy kicsit mégis az. Van benne élet és halál, boldogság és tragédia, öröm és bánat, szépség és elhivatottság, hit és küzdelem. Debreczeni Mónika, a Vylyan…
Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Beszélgetünk

Tele vagyok tervekkel

2020.05.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Sándorral
A Vylyan Pincészet távozó főborásza, Ipacs Szabó István helyébe fiatal kollégája, Tóth Sándor lép. A borászt a múltjáról, terveiről és elképzeléseiről kérdeztük. Szabó Edit interjúja… &…
Iszunk

Itt a Vylyan Rozé Variáció!

2021.05.17. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet syrah és kékfrankos házasításával készült új, fahordós rozéja ételek mellé illik igazán. Bernáth József séf zöld spárgás, garnélás rizottóhoz ajánlja…  
Iszunk

Pincelátogatás a Vylyannál

2021.08.19. | Szabó Edit
Hogy milyen titkokat rejt egy borászat pincéje, azt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. Szerencsére a Vylyan Pincészet ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és ha már ott vagyunk, kincsek…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)