Pincelátogatás a Vylyannál

2021.08.19. | Szabó Edit
Hogy milyen titkokat rejt egy borászat pincéje, azt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. Szerencsére a Vylyan Pincészet ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és ha már ott vagyunk, kincseket is mutat nekünk Tóth Sándor, a borász…
 


Bolondul süt a nap, az út menti bokrokból hangos csivitelés hallatszik, de a madarak nem látszanak a sűrű lombtól. Nyár van, a Kisharsányt a Vylyan Pincészettel összekötő dűlőút két oldalán szinte remeg a levegő a szőlőültetvények felett. Nem is tudunk másra gondolni, mint arra, hogy a pincében majd kellemes hűvös lesz, csak érjünk egyszer oda.



Az enyhet adó fák árnyékában megbújó birtokközpont tökéletes helyre épült, a pazar panorámát kínáló teraszon Tóth Sándor borász fogad. A fiatal kora ellenére komoly tapasztalatokkal rendelkező szakember 2019 januárja óta dolgozik a Vylyannál, de már gyakornokként is megfordult a falak között korábban. A pincében nemcsak a gyöngyösi főiskolán, hanem a kaliforniai Cardinale Borászatnál szerzett ismereteit is kamatoztatni tudja. Tele van ötletekkel, elképzelésekkel, látszik rajta, hogy megszállottan szereti a szakmáját. Legyen a téma akár az időjárás, akár a kopoltyús csigák élete, előbb-utóbb mindig a szőlőnél és a bornál lyukadunk ki. Jól is van ez így, hiszen ezért jöttünk.



Szisszen a pét-natos palack, ahogyan lepattan róla a kupak. Sándor szakértő mozdulatokkal nyit és tölt, a kísérleti tételből alig 300 palack készült, kézműves módszerekkel, minden cseppje kincs. Csak annak kínálják, aki megtiszteli látogatásával a pincészetet, de már így is alig van belőle. Jövőre több lesz, minden jel arra mutat, hogy ez a fajta buborékos bor egyre népszerűbb, és nem csupán a fiatalok körében.


 
A fajtagyűjtemény



Pohárral a kézben rövid sétára indulunk, és egy időre kimerészkedünk a fák árnyékából. Nem bánjuk, a hőség is sokkal elviselhetőbb, ha az ember közben pét-natot iszogat. „Itt aztán tényleg bele lehet szeretni a borvidékbe. Nézd, milyen szép a kilátás!” – mondja Sándor, és már mutatja is, merre van Villány, merre Siklós, a szemhatáron az már Horvátország, ez meg itt a Szársomlyó, a Villányi-hegység legmagasabb, 442 méter magas hegytömbje, népies nevén az Ördögszántotta hegy. Amíg elmerülünk a tájban, megtudjuk, hogy a borvidék közel 2500 hektárnyi termőterülettel rendelkezik, és az itt honos szőlőfajták közül a Vylyan ültetvényeire tizenhármat telepítettek. Sétálunk is tovább a birtokközpont körül található fajtagyűjteményhez, hogy közelebbi ismeretséget kössünk ezekkel a szőlőkkel, bár most még virágzás közben és után vagyunk, így kevésbé látszik a különbség.



Igazán akkor beszédes a látvány, amikor már érik a szőlő, és szemügyre lehet venni a fürt formáját és tömöttségét, a bogyó méretét, vagy akár meg is kóstolhatunk egy-egy szemet. Ennek hiányában kénytelenek vagyunk elhinni Sándornak, hogy ez itt a kadarka, az meg ott a csóka, de a saját érzékeinkkel meggyőződni a különbségről egészen más. Élvezi is ezt a sétát mindenki, a szakmai látogatók és az egyszerűen csak borkedvelőkből álló csoportok egyaránt.



A Vylyan Pincészet százhektáros ültetvényén szinte minden szőlő megterem, amire a borászatnak szüksége van. Még néhány fehér fajtát telepíteni fognak a jövőben, hogy abból is meglegyen a kívánt mennyiség.


 
Kóstolás a teraszon

Miközben erről beszélgetünk, visszasétálunk a teraszhoz, ahol Sándor elrendezi a palackokat az asztalon, Boszorkányt tölt a poharunkba, aztán annak rendje és módja szerint „elbábozza” az Ördögszántotta hegy legendáját. Az „előadás” annyira kedves, hogy fotózni is elfelejtünk, tátott szájjal nézzük, pedig tudjuk a történetet könyv nélkül. Közben kortyolgatjuk a kellemesen hűvös Boszorkányt, amelynek gerincét az olaszrizling adja, és 2020-ban chardonnay, valamint rajnai rizling került a házasításba. Üde, virágos illat, finom déligyümölcsösség, zöldfűszerek, egy kis vanília… Bájos, kedves, igazi nyári bor, nagyon barátságos alkoholtartalommal. Kifejezetten az a fajta, amivel az ember bármikor kiül a teraszra. Ahogyan az alapsorozat minden darabjánál, ezen a boron is hirdeti a felirat, hogy megkapta a vegán minősítést.



Az idei nagy újdonság, a hordós érlelésű Rozé Variáció már ismerős számunkra, de örülünk, hogy újra kóstoljuk, mert a bor változott. Az őszibarackos karakter most kevésbé domináns, inkább a piros bogyós gyümölcsös, fűszeres, minerális jegyek kerültek előtérbe. Nagyon szép, és még sokáig szép marad.

Miközben átsétálunk a pincéhez, Sándor a szőlőkről mesél. A pinot noir érik először, az a Kakas rozé alapja, aztán szedik a portugiesert és a kadarkát, majd jön a zweigelt, a kékfrankos és a csókaszőlő, szinte ugyanabban az időben. A sort a négy francia fajta, a syrah, a merlot, a cabernet franc és a cabernet sauvignon zárja.


 
A pince titkai



A hatalmas pinceajtó tiszteletet parancsol, mintha egy szentélybe lépnénk be, még a szívünk is megdobban. A klasszikus boltívek úgy borulnak ránk, akár egy templomban, a téglafal melegséggel tölti meg a teret. Lenyűgöző a kisebb-nagyobb hordók, amforák és egyéb „tárolóedények” sokasága, a levegőben finom, fűszeres illat száll. „A hordóból kóstolás még nekünk, gyakorló borászoknak is óriási élmény, hát még azoknak, akiknek ritkán adatik ilyen lehetőség” – meséli Sándor. Azt mondja, rengeteget kérdeznek ilyenkor az emberek, ami nem is csoda, hiszen a látogatók közül sokan először látnak igazi borospincét.



A hordók katonás rendben sorakoznak, rajtuk a felirat, hogy mit töltöttek beléjük. A fal mellett álldogáló amforáknak Sándor különleges szerepet szán, lesz majd olyan bor a jövőben, amelynek hordós és amforás változatát egyaránt kóstolhatjuk.




Újra a felszínen

A pincekaland után szokni kell a fényt. A teraszra visszatérve a Macska névre keresztelt portugieser vár ránk. Ez a pincészet második legmagasabb palackszámú bora, hordós érlelést nem kapott, ízében piros bogyós gyümölcsök és könnyű fűszerek. Üde, friss, játékos vörösbor, határozott savakkal, jó szerkezettel. A nyári grillpartik nélkülözhetetlen kelléke.



„Tudtátok, hogy a 2018-as Ördögünk aranyérmet kapott a VinAgora Nemzetközi Borversenyen? Nagyon büszkék vagyunk rá” – mondja Sándor, miközben megpattintja a csavarzárat a bor nyakán. „Ez a bor tökéletesen tükrözi a Vylyan-ízvilágot: finom hordófűszerek, sok gyümölcs, jó savak, nagyon gazdag, mégis könnyen iható.” Az Ördög nevű vörös házasítás a klasszikus sor csúcsa, átlagosan 8 hónapot tölt magyar tölgyfa hordóban, de nem is az időtartam, hanem a nagyhordó-kishordó aránya a lényeg.

A prémiumok sorát a 2018-as Kékfrankossal nyitjuk, a sötét meggyszínű bor gazdag, intenzív, jó savú, illatában meggyes, csöppet kókuszos világ, amit ízben is tökéletesen visszaad. Ételt kíván, sültekhez, marhapörkölthöz, de akár egy tartalmasabb pizzához is kínálnánk.



A 2016-os Montenuovóval szintet lépünk. Nemcsak a bor jó, hanem a történet is mögötte. Sándornak sokáig ez volt a legkedvesebb Vylyan-bora.  Elkészítéséhez nincs állandó recept, de nagyjából 60%-a minden évjáratban bordeaux-i fajta – általában cabernet franc és merlot –, ez adja a struktúráját, a fennmaradó részt pedig kékfrankos, zweigelt és syrah alkotja, amelynek az izgalmas fűszerességet és a lendületes savakat köszönheti a házasítás.

Ami a poharunkban van, most ötéves, gyönyörűen érett, illatában és ízében fekete bogyós gyümölcsök sokasága, amit fekete csokis, kakaóbabos világ árnyal. Tökéletes választás egy szép estére, akárcsak a 2016-os Villányi Franc, amely egy évet pihent hordóban és egy évet palackban, mielőtt piacra került. Tartalmas, kissé fanyar cabernet franc a szikár borok kedvelőinek. Érett sajtok méltó társa, egy gazdag camembert és némi friss szeder vagy áfonya társaságában feledhetetlen élményt nyújt.



A 2016-os Mandolás cabernet franc az ünnepi alkalmak, a nagy pillanatok bora, méltóság és elegancia sugárzik belőle. Magas minőségű, végiggondolt, tökéletesen elkészített tétel, fogyasztás előtt érdemes dekantálni, hogy teljes szépségében megmutatkozzon. 60%-át első töltésű, 40%-át idősebb magyar tölgyfa hordókban érlelték másfél évig. Csodálatos a bor gazdagsága, a földes, kakaóbabos világ mellett illatban és ízben egyaránt megjelennek a mályvás, fekete szedres, áfonyás jegyek, egy kis bőrösséggel kísérve. Nagy bor, filozofikus mélységekkel. Hosszú beszélgetések ideális partnere, a gondolatokkal együtt az íz is folyamatosan mélyül. Figyelmet kér és érdemel, bánjunk vele tisztelettel.



Lassan két évtizede kóstoljuk már a Vylyan Pincészet borait, mégis mindig érnek bennünket meglepetések, valahányszor a kisharsányi birtokra ellátogatunk. Aki jót akar magának, szánjon rá egy napot, és jelentkezzen be hozzájuk egy pincetúrára. Az élmény garantált!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Főzünk

Sült kacsamell, ahogy Debreczeni Mónika készíti

2021.04.03. | Szabó Edit
Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosa szívesen időz a konyhában. Az egyik klasszikus ünnepi étele a sült kacsamell, amihez a Vylyan kékfrankosát tölti a pohárba…  
Beszélgetünk

Tele vagyok tervekkel

2020.05.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Sándorral
A Vylyan Pincészet távozó főborásza, Ipacs Szabó István helyébe fiatal kollégája, Tóth Sándor lép. A borászt a múltjáról, terveiről és elképzeléseiről kérdeztük. Szabó Edit interjúja… &…
Iszunk

Itt a Vylyan Rozé Variáció!

2021.05.17. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet syrah és kékfrankos házasításával készült új, fahordós rozéja ételek mellé illik igazán. Bernáth József séf zöld spárgás, garnélás rizottóhoz ajánlja…  
Főzünk

Pizza Ördöggel

2021.08.03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…  

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (27) balassa bor (4) balaton (91) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (22) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (40) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (193) bortúra (27) borvacsora (17) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (209) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (53) egészséges (10) egri csillag (7) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (4) étterem (140) etyek (20) etyek budai borvidék (19) etyeki kúria (14) fehérbor (48) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (138) iszunk (9) juhfark (6) kadarka (32) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (12) laposa birtok (5) leves (17) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (6) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (6) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (18) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (44) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (12) somló (31) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (74) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (14) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (110) tokaj (139) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (101) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (47) utazási tippek (6) utazunk (25) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (89) vylyan (22) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)