2020.04.18. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válaszol…
 


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?
 
Minden rendben! Még nagyobb energiákat tudunk az ültetvényekre fordítani, hiszen az irodában és a vendéglátásban dolgozók is besegítenek. Most a törzstisztítás és a hajtásválogatás következik. A lányok különösen élvezik az ingyenes bioszoláriumot.


 
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
 
Az alapborokat már lepalackoztuk, a dűlősek érlelés alatt vannak.
 
Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?
 
Most kerül forgalomba a 2018-as évjárat olaszrizlinges ládája. Egy évjárat, hat dűlő- és egy parcellaválogatás nagy fadobozban. A helyzetre való tekintettel a pincészet és a Bortársaság is kiszállítja mindenkinek, így indulhat az igényes karanténborozás, melyhez játékot is hirdettünk. Nem találkozhatunk a borkedvelőkkel, így arra kértük őket, hogy írják meg benyomásaikat a borokkal kapcsolatban, mi pedig a legjobbakat megjutalmazzuk. Jelige: Olaszmeló. A másik tétel egy 2019-es Sárga muskotály, a fajta minden szépségével, az általános megközelítésnél viszont komolyabbra hangszerelve.


 
Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt?
 
A kereslet nyilván csökkent, viszont a család fogyasztása szignifikánsan emelkedik.
 
Hogyan lehet hozzájutni a boraitokhoz?
 
A pincészetnél úgy működünk, mint egy gyógyszertár. Van egy „kiadóablak”, így érintésmentesen lehet vásárolni. A futárcégek pedig itthon és külföldön is kiszállítják a borainkat. Tőlünk és a kereskedőinktől is lehet rendelni.
 
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
Esténként a családdal vagyok, mivel nem tartunk bemutatókat. Közös vacsorák, játék, meseolvasás, házasélet, ebben a sorrendben. Tiszta sci-fi.


 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
 
Együtt enni, inni, beszélgetni a családommal és a barátaimmal.
 
Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
 
Ezek hálószobatitkok.
 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
 
1. Isten óvja a gyermekeinket.
2. Gyarlóság elleni vakcinát kísérleteznék ki egy virológiai laborban, és kötelező oltásként alkalmaznám.
3. Bálna lennék, és össze-vissza úszkálnék az összes hajózási útvonalon.


 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?
 
Tanulnunk kellene abból, ami most történik. Mielőtt visszatérne az élet a „normál” kerékvágásba, tudni kellene, hogy milyen is az. Most, hogy a teremtés koronája otthon retteg, az élővilág fellélegezhet, a vizek és a levegő kitisztult, az állatvilág élvezi a saját természetes környezetét. Idilli állapotok uralkodnak – vagy csak kezd helyreállni a világ rendje.
 
Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Ne hurcoljuk a betegségeket a világba, kiváló könyvek és természetfilmek vannak arra, hogy megismerjünk más kultúrákat. A jegesmedve se kíváncsi az afrikai szavannára.
 
Fotó:
Figula Pincészet

Tesztelünk

Figula Pincészet: Bella Róza Rosé 2018

2019.10.07. | Szabó Edit
Rozét fahordóval? Miért ne? Az eljárás csak nálunk szokatlan, Franciaországban meglehetősen gyakori. Már csak ezért is érdemes megkóstolni Figuláék Bella Rózáját...
Tesztelünk

Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017

2020.01.17. | Szabó Edit
Figuláék merlot-ja a mértékletesség mintapéldája. Rengeteg íz, rengeteg illat, de mindez hihetetlen rétegzettséggel. A kezdő borfogyasztóknak ízleni fog, a gyakorlottak nem tudnak betel…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (15) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (269) borász (33) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (93) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (103) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (12) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (29) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (36) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)