Beszélgetünk

Mindenképpen visszajövök!

Mindenképpen visszajövök! című cikk borítóképe
2025. 09. 27. | Szabó Edit
Juliet Zhu, a ProWine Shanghai senior projektmenedzsere egy hétig ismerkedett hazánk borvidékeivel, borászaival és boraival. De vajon eladhatóak-e a boraink Kínában, és mit iszik ott az átlagember? Egyebek között erről beszélgettünk…

Mióta érdekel a bor, és hogyan kezdődött ez az érdeklődés?

Az egyetemi évek alatt kezdtem ismerkedni az alkoholos italokkal. Akkoriban többnyire egyszerű koktélokat ittam, és alkalmanként borozgattam, de a borokról nem tudtam sokat, csupán – mint a diákok többsége – élveztem, hogy az alkohol bizonyos fokig felszabadítja a gátlásokat. A jelenlegi cégemnél nyolc éve dolgozom. Amikor csatlakoztam, tudtam, hogy a cég szervezi a ProWine szakkiállítást, de akkor még nem voltam a ProWine-csapat tagja. Amikor 2019-ben lehetőségem nyílt személyesen meglátogatni a kiállítást, megtanultam néhány szakkifejezést, ismereteket szereztem a borok kultúrájáról, a terroir hatásairól, és rájöttem, hogy szeretnék erről a területről többet tudni.

Mi a feladatod a ProWein Shanghainál?

Senior projektmenedzserként az éves piaci trendek alapján segítem a projektigazgató munkáját a kiállítási stratégiák kidolgozásában. Az egész éves kiállítási ciklus során promóciós eseményeket szervezünk különböző városokban: az idén a ProWine 80 kínai nagyvárosba jutott el, hirdetve a borkultúra és a minőségi borfogyasztás fontosságát. Emellett felelős vagyok a kulcsfontosságú ügyfelek kezeléséért is, francia, német, kelet-európai partnerekkel, valamint szeszesital-gyártó vállalatokkal tartom a kapcsolatot. Az idei ProWine Shanghai kiállításon hozzám tartozik a ProWine Bar felállítása is.

Mikor kóstoltál életedben először magyar bort, és mit gondoltál róla?

Tokaj nevét már régóta ismerem, tudtam, hogy ez Magyarország leghíresebb borvidéke, de tokaji bort először a 2023-as düsseldorfi ProWein kiállításon kóstoltam, ahol a Grand Tokaj standjánál az exportmenedzserük, Szabó Zoltán fogadta a látogatókat. Ő vezetett végig a borsoron a szárazaktól az édesekig, és erre az élményre mindig szívesen gondolok vissza. Sanghaji vagyok, a mi konyhánkban nagyon nagy szerepet kapnak az édes ízek, ezért ez a világ számunkra természetes, de örömteli volt felfedezni ugyanezt a borok területén is.

Az idén szeptemberben jártál először Magyarországon. Milyen benyomásokat szereztél az országunkról, az itteni emberekről, a borászokról?

Budapest lenyűgözött, és különösen tetszett, hogy a Duna két partján teljesen különböző az emberek életmódja, mégis tökéletesen megférnek egymás mellett. Gyakorlatilag az egész belvárost bejártam gyalog, hihetetlen, hogy itt minden épületnek története van, és a város éjszakai látképe is csodálatos. Igaz, ezen a téren Sanghajban sem panaszkodhatunk, de jó volt átélni, hogy Budapesten kiülhetek a Duna-partra egy pohár borral a kezemben, és élvezhetem a nyugalmat. Az itteni emberek melegszívűek és kreatívak. Amikor a Tokaji borvidékre mentünk, egy zenélő útszakaszon haladtunk keresztül, és a vendéglátóm, Máté Szilvia elmondta, hogy egy szüretről szóló magyar népdal hangjait hallom. Szerintem ez nagyon érdekes, és azon kívül fontos jelentést hordoz. Több borásszal találkoztam, és az a benyomásom, hogy mindannyian tehetségesek, kreatívak és különleges egyéniségek. Példaként Áts Károlyt említeném, örültem a vele való találkozásnak.

Tudom, hogy sok kiváló borásznő is tevékenykedik az országban, de az sem ritka, hogy nő áll egy birtok élén. Zichy Anikó, a Zichy Birtok tulajdonosa azt mondta nekem: „Imádom a pezsgőt, háromfélét palackozunk, de nem vagyok hajlandó a pezsgőkészítésben francia mintákat követni. Olyan italt készítek, ami nekem a legjobban tetszik.”

Milyen programokon vettél részt, milyen borokat kóstoltál Magyarországon?

Először a Budafoki Pezsgőfesztiválra látogattam el, ahol többek között Törley pezsgőket kóstoltam. Az egyiket eperrel és mentával készítették, és úgy tudom, a fiatalok körében igen népszerű. Jónak tartom az ötletet.

A Tokaji borvidéken három helyen, a Füleky Pincészetben, a Grand Tokajnál és a Pauleczki Szőlőbirtokon jártam, ahol gyönyörű száraz és édes borokat mutattak nekem. Itt kóstoltam életemben először natúreszenciát, ami óriási élmény volt, de nagyon tetszett a Pauleczki Szőlőbirtok 100% sárga muskotályból készült aszúja is – soha nem találkoztam még hasonló borral.

A BOR 2025 Hungarian Wine Summitnak köszönhetően részt vettem több mesterkurzuson és kóstolón, és sok fontos benyomást szereztem a Budapest Borfesztiválon is.

Pezsgőrajongó vagyok, és úgy vélem, hogy Etyeken és Tokajban nagyon finom, nagy potenciállal rendelkező pezsgők készülnek, de tetszett a villányi Rácz Lilla-Brut Nature kínálata is. A vörösborok közül eddig csak a bikavért kóstoltam, de arról sem rendelkeztem mélyebb ismeretekkel. Most láttam, hogy igen nagy formátumú dűlőszelektált bikavérek készülnek, de a villányi cabernet franc borok is megleptek a minőségükkel – ezeket a Vylyan Pincészet és Malatinszky Csaba standjánál kóstoltam. Őszintén szólva ez volt az első alkalom, hogy jobban elmerülhettem a magyar vörösborok világában, és tetszett, amit láttam.

Egyébként milyen borokat iszol a hétköznapokban?

A jó egyensúlyú, rétegzett ízvilágú, komplex, de nem nehézkes fehérborokat kedvelem, viszont ha a barátaimmal vagyok, a könnyed, gyümölcsös, jól iható fehérborokat részesítjük előnyben, és az sem baj, ha van benne egy kis cukor. A barátaim nem rendelkeznek mélyreható ismeretekkel a borok világáról, tehát egyszerűen csak szeretnék élvezni az ízeket beszélgetés közben anélkül, hogy a bonyolult profilok elemzésébe bocsátkoznánk.

Mi volt a legemlékezetesebb élményed Magyarországon?

Egy hetet töltöttem az országotokban, és szinte minden egyes napon történt valami emlékezetes. Meglátogattam Kelet-Közép-Európa legnagyobb borospincéjét Tokajban, kóstoltam magyar borokat, amelyek jóval meghaladták a várakozásaimat, de a legmeglepőbb élményem a budai várban rendezett borfesztivál volt. Találkoztam kiváló borászokkal, akikkel igazán inspiráló beszélgetéseket folytattam. Úgy vélem, hogy Magyarország nagyszerű, és fontos, hogy az ott születő kiváló borokat bevonjuk a tevékenységünkbe, hogy minél több ember megismerhesse a helyi terroirt, a kulturális hátteret, de mindenekelőtt az ízeket. Ennek érdekében utazásokat szervezünk majd a borbarátoknak.

Véleményed szerin milyen magyar borok lehetnek sikeresek Kínában?

Egy vezető kínai borkereskedelmi portál adatai szerint a fogyasztóink 70%-a 35 év alatti fiatal, ezért elmondhatjuk, hogy nálunk leginkább a pezsgőt, valamint a rajnai rizlinghez hasonló frissítő, jó egyensúlyú fehérborokat keresik az emberek. Tokaj továbbra is Magyarország jelképe, és az onnan származó édes borok nagyon jól illenek az ételeinkhez, a különleges évjáratú tételeket pedig remekül lehet ajándékba adni.
Mint sok borkedvelő, én is gyakran választok a címke alapján. Vonzanak a művészi hangulatú vagy a minimalista sítust képviselő címkék, különösen azok, amelyek mögött egyedi történetek, kulturális összefüggések állnak. A nemzetközi piacon ezt is érdemes szem előtt tartani.

Kínában az is fontos, hogy egy-egy bor neve könnyen megjegyezhető legyen, vagy tartalmazzon valamilyen számunkra is érthető jelentést. Sajnos a magyar borászatok és a helyi szőlőfajták komoly hátrányból indulnak ezen a téren. A Penfolds nevű ausztrál pincészet többek között azért népszerű nálunk, mert a kínai neve „奔富”, ami azt jelenti, hogy „törekedj a jólétre, gazdagodj meg”. Lássuk be, hatásos, ha valaki egy palack bort ajándékoz, és ráadásként ilyen üzenetet közvetít.

Ha kereskedő lennél, milyen magyar borokat vennél?

Tokaji aszút és más borkülönlegességeket azok számára, akiknek a jövedelme egy családra vetítve 500.000 jüan felett van, tehát luxuskörülmények között élnek. Ők különleges élményeket keresnek, és szívesen adnak drága ajándékokat. A 25-35 éves fiatalok – különösen a nők – számára könnyű, aromás fehérborokat, a városi értelmiségnek pedig etyeki és tokaji pezsgőket, mert ár-érték arányban nagyon jók, és kifejezetten jól illenek különböző alkalmak, családi ünnepek, komolyabb étkezések mellé.

Ha visszatérsz – és remélem, hogy visszatérsz – Magyarországra, hová szeretnél elmenni, kikkel találkoznál szívesen?

Mindenképpen visszajövök, mert szeretnék elmenni a Balaton környékére és Villányba is. Örömmel látogatnám meg a Sauska és a Gere pincészetet, szívesen meghívnám őket a ProWine Shanghai rendezvényre, és remélem, hogy Kínában is vásárolhatom majd a boraikat.

Fotó:
Szabó Edit
ProWein

Iszunk
Egy este Áts Károlynál című cikk borítóképe

Egy este Áts Károlynál

2025. 02. 19. | Szabó Edit
Áts Károly tarcali pincéje igazi mesevilág. Kívülről persze teljesen olyan, mint egy átlagos pince: tartályok, hordók, minden, ami kell, ám ha ott van maga a borász is, akkor azonnal kiderül, hogy minden hordó egy végtelen történetet rejt, amibe nagyon jó belefeledkezni…
Beszélgetünk
Itt az egész világ találkozik! című cikk borítóképe

Itt az egész világ találkozik!

2025. 02. 08. | Szabó Edit
Beszélgetés Máté Szilviával
Máté Szilvia, a BD-Expo Kft. ügyvezetője irányítja a világ egyik legrangosabb nemzetközi italvására, a ProWein magyarországi képviseletét. A közel 30 éves múltra visszatekintő csúcstalálkozót az idén március 16. és 18. között tartják Düsseldorfban…
Vendégoldal
Íme a Grand Tokaj első amforában érlelt eszenciája című cikk borítóképe

Íme a Grand Tokaj első amforában érlelt eszenciája

2024. 12. 10. | Borsmenta
Kivételes pillanatnak lehettek tanúi a jelenlévők júliusban, a Grand Tokaj Borászathoz tartozó Szegi pincében. Tíz év után akkor bontották meg ugyanis azt az amforát, amelybe a borvidék egyik legértékesebb mustja került…
Iszunk
Borfesztivál tanulságokkal című cikk borítóképe

Borfesztivál tanulságokkal

2024. 10. 21. | Szabó Edit
Budapest legnagyobb múltú és legkomolyabb presztízsű borfesztiválja az idén 33. alkalommal várta a látogatókat a budai vár területén. Azaz csak várta volna, ha az özönvízszerű eső és az építkezés el nem riasztotta volna még a feketeöves fesztiválozókat is…
Iszunk
Variáció „cabernet franc” témára című cikk borítóképe

Variáció „cabernet franc” témára

2022. 11. 30. | Szabó Edit
Ez micsoda ötlet! A Vylyan Pincészet egy hordóban és egy amforában érlelt cabernet franc-t zárt közös csomagba. A két vörös szépséget egymás mellett kóstolni a legizgalmasabb...
Beszélgetünk
Márciusban ProWein? című cikk borítóképe

Márciusban ProWein?

2020. 11. 24. | Kriston Orsi
Beszélgetés Máté Szilviával
A Covid előtt a március a borvilágban egyet jelentett a ProWeinnal. De vajon megtartják-e 2021-ben az ágazat egyik legnagyobb európai szakvásárát? Erről is kérdeztük Máté Szilviát, a rendezvény hazai szervezőjét…