Variáció „cabernet franc” témára

2022.11.30. | Szabó Edit
Ez micsoda ötlet! A Vylyan Pincészet egy hordóban és egy amforában érlelt cabernet franc-t zárt közös csomagba. A két vörös szépséget egymás mellett kóstolni a legizgalmasabb...


A Vylyan Pincészet „Variáció” borcsaládja 2021-ben indult hódító útjára. Egy hordóban érlelt rozé nyitotta a sort, amelyet aztán egy amforában érlelt syrah követett, az idei tavaszon pedig közös dobozban debütáltak a 2020-as cabernet franc ikrek.

A két cabernet franc ugyanabból a szőlőből készült, húsz napon át héjon tartva, kézzel csömöszölve, csakhogy míg az egyiket új hordóban, addig a másikat amforában érlelték. A Vylyan Pincészet már a borok megjelenésekor arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a két bort egyszerre kinyitni és egymás mellett kóstolni, hiszen így érezhetjük legjobban, hogy miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól. Megfogadtuk a tanácsot.

Vylyan Pincészet: Cabernet Franc Variacio 2020 - borsmenta.hu

 
Megjelenés

A színe mindkettőnek rubinvörös, a hordósé talán egy árnyalattal mélyebb, az amforásban még fel-felsejlenek lilás reflexek. A gazdag beltartalom már a töltéskor jól látható, pörgetéskor szép templomablakok jelennek meg a pohár falán.

Illat

A különbség már első szippantásra is érezhető. Az amforás tartózkodó, lassan nyílik. Az illata kezdetben olyan, mint az ázott kő egy kiadós nyári zápor után, de amint nyílni kezd, rögtön megjelenik benne az a fanyar erdei gyümölcsös, cigánymeggyes, ribizlis, csipkebogyós karakter, amit a száraz pohár is megőriz a kóstolás után.

A hordóban érlelt bor illata ismerős, jellegzetesen tölgyes, vaníliás, sokkal könnyebben kitárulkozik. Az érett meggyes, cseresznyés jegyeket finom hordófűszerek árnyalják, és egy kis keserű csokis hangulat is megjelenik a végére.

Íz

Kóstolva az amforás természetes, tiszta, lendületes. Ízében az agyagos-céklás földességet friss piros bogyós gyümölcsösség ellenpontozza. A már illatban is ígért ribizlis, csipkebogyós, cseresznyés világ magabiztosan kel versenyre a céklás-földes jegyekkel; hol az egyik, hol a másik kerekedik felül, mutatván, hogy néhány hónap múlva izgalmas harmóniában egyesülnek majd. De ez a vibrálás is szép, azt jelzi, hogy a bor tele van energiával, vitalitással.  

Az új hordóban érlelt franc kóstolva fiatalabbnak tűnik, mint ikerpárja. Az ízképet a hordóból érkező fűszeresség vezeti, de a csokis, fahéjas, vaníliás jegyek nem telepszenek rá a borra, szépen engedik érvényesülni a már illatban is megjelent meggyes, ribizlis, cseresznyés gyümölcsösséget. Az utóíz hosszú, tölgyes és meggyes egyszerre, ebből is látható, hogy a hordó dominanciája néhány hónap múlva eltűnik, és a piros bogyós gyümölcsök jutnak főszerephez.

Vylyan Pincészet: Cabernet Franc Variacio 2020 - borsmenta.hu

Konklúzió

Mindkét bor arányai nagyon szépek. Az alap stabil, a savak jól tartanak, az alkohol nem lóg ki, a tannin integrált. Nyilvánvaló, hogy nagyon jó minőségű szőlővel dolgoztak. A különbség egyértelműen a két érlelőedény jellegéből fakad. Az amforás bor pőre, dísztelen, éppen ezért mutatja gyönyörűen, hogy milyen komoly kvalitásokkal rendelkezik a bor. A hordós változat aromatikája ismerősebb, hiszen megszoktuk, hogy a kiemelkedő minőségű borok ízén valamennyire mindig nyomot hagy a tölgyfa hordós érlelés. Már most felvillantja, hogy milyen szép lesz, de még messze nem érte el fejlődése csúcsát.

Izgalmas, komoly, szép bor mindkettő. Elegánsak, lendületesek, fiatalok, energikusak, szép jövő áll előttük, de már most is nagyon jól ihatóak. Most az amforás látszik „készebbnek”, de mindkettőnek kell még az idő, hogy teljes szépségében megmutatkozzon.

Vylyan Pincészet: Cabernet Franc Variacio 2020 - borsmenta.hu

Ezeket a borokat nem szánnánk feltétlenül a terített asztalra. Szórakoztató és tanulságos összekóstolni őket, elmélyülve, csak hagyva, hogy nyíljanak, és figyelve a változásukat. Ha viszont mégis ételek mellé kínáljuk őket, akkor bánjunk a fogások fűszerezésével csínján, nehogy elveszítsük azokat a szép, rafináltan egyszerű illatokat és ízeket, amikkel ez a két csilingelően tiszta, karakteres, egyedi bor igazán hatni tud az érzékeinkre.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Vylyan Pincészet

Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Iszunk

Itt a Vylyan Rozé Variáció!

2021.05.17. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet syrah és kékfrankos házasításával készült új, fahordós rozéja ételek mellé illik igazán. Bernáth József séf zöld spárgás, garnélás rizottóhoz ajánlja…  
Iszunk

Pincelátogatás a Vylyannál

2021.08.19. | Szabó Edit
Hogy milyen titkokat rejt egy borászat pincéje, azt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. Szerencsére a Vylyan Pincészet ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és ha már ott vagyunk, kincsek…
Főzünk

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021.11.05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, é…
Iszunk

Bársonylazac

2022.08.03. | Szabó Edit
Itt a Vylyan Pincészet Rozé Variáció borának második évjárata! Mély, gazdag, frissítő! Aki szereti a tartalmasabb rozékat, ezt a bort imádni fogja!
Iszunk

Variáció vörösben

2022.10.18. | Szabó Edit
Új taggal bővült a Vylyan Pincészet Variáció borcsaládja. A Vörös Variáció csupa életkedv és vitalitás; aki szereti a fiatal, sokszínű, energikus vörösborokat, ezért a házasításért rajo…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (122) balatonboglári borvidék (16) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (288) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (7) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (13) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (19) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (27) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (27) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (252) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (23) tészta (17) tesztelünk (218) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (26) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (19) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (35) villányi borvidék (96) vörösbor (152) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)