Beszélgetünk

A közös fagyizás hiányzik legjobban

A közös fagyizás hiányzik legjobban című cikk borítóképe
2020. 04. 10. | Szabó Edit
Karantén idején az interjú is más. Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Elsőként a szekszárdi Sebestyén Pince két „arca”, Csilla és Csaba válaszait adjuk közre…

Mi újság az ültetvényen, hol tart a szőlő?

Sebestyén Csaba: A rügyfakadás pillanatában vagyunk, a természet teszi a dolgát, és ez megnyugtató. Fagykárunk szerencsére nem volt, minden az ilyenkor szokásos rendben halad, nagyon szépek az ültetvények. A metszést befejeztük időben, most fel kell készítenünk az ültetvényt arra, hogy a permetezést el tudjuk kezdeni, amennyiben szükséges.

Milyen munkafolyamatok zajlanak a pincénél?

Sebestyén Csaba: A friss borainkat palackozzuk éppen, és lassan kezdhetünk gondolkodni a házasításokon is.

Sokan ebben az időszakban jönnek ki a legújabb boraikkal. Nálatok is vannak újdonságok?

Sebestyén Csilla: A cserszegi fűszeresünk, a rozénk és az Indigó zweigeltünk most kerül piacra, és ezek a borok már új címkével jelennek meg. Arculatváltásra készülünk, a mindennapos fogyasztásra szánt boraink mutatkoznak majd be először az új címkével. A már említett három mellé később csatlakozik a kadarka és az alap bikavér, és jövőre a prémium borainknál is folytatódik a megújulás. Nagyon kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra. Nem lesz olyan hihetetlen nagy a különbség, de azért frissebb, letisztultabb, elegánsabb az új arculat, és megváltozik a logónk is. Úgy érzem, ez a megjelenés jobban illik hozzánk, jobban kifejezi, hogy családi pincészet vagyunk, és a szüleinkkel együtt egy közös célért dolgozunk.

Mit tapasztaltatok, megcsappant az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt, vagy éppen ellenkezőleg?

Sebestyén Csilla: Mivel a boraink többsége az éttermekben és a borbárokban fogy el, érezzük a koronavírus keltette helyzet negatív hatásait, viszont a Bortársaság igény szerint házhoz szállítja a megrendelt árut, és a mi saját webshopunk is működik, így nem vagyunk annyira rossz helyzetben.

Sokan tartanak online borkóstolókat mostanában. Ti is vállaltok ilyesmit?

Sebestyén Csaba: Ma is tartunk kettőt, de nem úgy, ahogyan a többiek. Mi nem meghirdetett kóstolókat szervezünk, minket általában összeszokott baráti társaságok, munkatársak, cégek keresnek meg, olyan emberek, akik eddig az offline térben kóstoltak együtt, és nem szeretnének erről a programról lemondani. Megbeszéljük, hogy mi legyen a kóstoló tartalma, házhoz szállítjuk nekik a bort, aztán a megbeszélt időpontban mindenki leül a számítógép elé, és indulhat a program.

Sebestyén Csilla: Csabival készítettünk egy kisfilmet, amiben bemutatjuk a pincét, és mindent elmondunk a borászatunkról, amit fontosnak tartunk. Ezt a kisfilmet is elküldjük az online kóstoló résztvevőinek, így még a pincebejárásról se maradnak le a vendégek. Megnézik a filmet az online program előtt, és már felkészülten „érkeznek” a rendezvényre.

Hogyan töltitek a karantén napjait? Van jelentős változás az életetekben?

Sebestyén Csaba: Az utóbbi években borvacsorák, borkóstolók és egyéb programok töltötték ki az életünk jelentős részét. Ilyesmi most egyáltalán nincs, így aztán van időnk például filmeket forgatni, amire korábban soha nem gondoltunk volna. A pincében is sokkal több időt töltök, mint eddig. A munkatársaink a szőlőmunkákat végzik, mi pedig apával a pincében vagyunk. Most jöttem rá, hogy évek óta nem fejtettem bort, és bármilyen hihetetlen, élvezem, hogy újra visszatérhetek ezekhez a munkákhoz.

Van valami, amit nagyon szeretnétek megtenni, de most nem lehet?

Sebestyén Csilla: A kislányom, Lea ugyanabba a bölcsibe jár, ahová Eszterbauer Ildiék kisfia, Heimann Ágoston és Vida Petiék gyerekei, Zsombi és Borka. Hagyománnyá vált, hogy amint bejön a jó idő, bölcsi után elmegyünk egyet fagyizni. A gyerekek is imádják, és mi is nagyon szeretjük ezeket a perceket, mert ilyenkor végre tudunk beszélgetni. Nevetni fogsz, de nekem az hiányzik legjobban, hogy nem állhatunk sorba a fagyisnál. Azt hiszem, hogy most az életnek ezek az apró, hétköznapi örömei nagyon felértékelődnek. (A címlapfotón a nagy fagyizás látható, balról jobbra Eszterbauer Ildi, Ágoston, Zsombi, Borka, Lea, Sebestyén Csaba és Vida Dóri. A képet Sebestyén Csilla készítette.)

Sebestyén Csaba: Én a böjt végét várom, és egy hatalmas steak lebeg a lelki szemeim előtt. Nyolc éve betartom a böjti időszakot, nem vallási, hanem egészségügyi okokból. Számomra nagyon fontos ez a megtisztulás, de ilyenkor, a vége felé már egyre nehezebb. A húsvéti kacsasült lesz az első húsétel, amit megkóstolok, és utána jöhet szép lassan minden, ami a böjti időszak alatt tiltólistán volt.

Mi az, mit régóta szerettetek volna megtenni, és most végre van rá időtök?

Sebestyén Csilla: Az nagyon jó, hogy több időm jut olvasásra, ezt nagyon élvezem.

Sebestyén Csaba: Számomra az a legnagyobb értéke ennek az időszaknak, hogy újra közel kerültem a szőlőhöz és a borhoz. Néha olyan, mintha visszarepültem volna a 15 évvel ezelőtti életembe, hiszen a munkák zömét most ugyanúgy családi körben végezzük, mint akkor.

Ha lenne három kívánságotok, mit kérnétek az aranyhaltól?

Sebestyén Csaba: Elsősorban egészséget. Ha az van, minden van.

Sebestyén Csilla: Én azt kérném, hogy minél kevesebb fájdalommal járjon ez az időszak, és hogy ne kelljen komoly károkat elszenvednünk se lelki, se fizikai értelemben.

Sebestyén Csaba: A pincének pedig azt kérném, és szerintem mindkettőnk nevében beszélhetek, hogy ne mélyüljön el a válság, hogy meg tudjuk teremteni a pénzügyi forrást az időszaki munkák folytatásához, hogy az olasz cég szállítsa a palackot, hogy legyen elég dugónk, mert akkor el tudjuk végezni a palackozást, és hogy szüret előtt térjen vissza minden a rendes kerékvágásba, legyen mindenki boldog és szabad.

Szerintetek milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Sebestyén Csaba: El sem tudom képzelni, de abban biztos vagyok, hogy nem folytathatjuk majd ott, ahol abbahagytuk. Ez talán nem is baj, nagyon felgyorsult a világ, saját magunknak is hihetetlen tempót diktáltunk, és arra már nem maradt időnk, hogy élvezzük az élet hétköznapi örömeit. Ezt most mindannyian látjuk, és bízom benne, hogy ha elmúlik a veszély, akkor is lassúbbak maradunk.

Sebestyén Csilla: Óvatosabbak leszünk, az biztos, és jobban tudunk majd örülni az apróságoknak. Egy séta a városban, egy kávézás, egy kirándulás, egy grillparti a barátokkal eddig az életünk természetes része volt, de csak így, hogy mindez nincs, most értjük meg, hogy mennyire fontos.

Mit üzentek az embereknek?

Sebestyén Csaba: Azt, hogy nagyon-nagyon vigyázzanak magukra, és amennyire lehet, őrizzék meg magukban a derűt. Vásárláskor részesítsék előnyben a magyar termékeket, mert ezzel segítik a hazai kisvállalkozók életben maradását.

Sebestyén Csilla: Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a kulturált és mértékletes borfogyasztás az életünk része. Ma már egyre többen tudják, hogy a vörösbor tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidánsokkal, polifenolokkal, úgyhogy egy csekély mennyiség nemhogy nem árt, hanem kifejezetten hasznos. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyen trendi a borozás, és váljon a bor a fiatalok körében is a legnépszerűbb alkoholos itallá. Ha megtanuljuk a kulturált fogyasztás szabályait, és az íze, nem pedig az alkoholtartalma miatt isszuk, szintet lépünk, és feltárul előttünk egy új világ.

Fotó:
Sebestyén Pince

Tesztelünk
Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2016 című cikk borítóképe

Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2016

2019. 10. 15. | Szabó Edit
Ez a bikavér maga a folyékony elegancia. Azoknak az értő fogyasztóknak ajánljuk, akik szívesen fedeznek fel újabb és újabb rétegeket egy borban…
Iszunk
A legfrankóbb kékfrankosok című cikk borítóképe

A legfrankóbb kékfrankosok

2018. 11. 06. | Szabó Edit
A legelterjedtebb kékszőlő-fajta hazánkban, borait számtalan változatban ismerjük, és egyre nagyobb becsben tartjuk. A Borsmenta Sajtóklub legutóbbi találkozóján 14 remek kékfrankos került a poharunkba. Íme az eredmények…
Iszunk
Hedonista hétvége az Iván-völgyben című cikk borítóképe

Hedonista hétvége az Iván-völgyben

2018. 06. 20. | Szabó Hajnalka
Szekszárd, Iván-völgy, kadarkatúra. Ezek a kifejezések már nyolcadik éve tartoznak elválaszthatatlanul a júniushoz, és a legutóbbi rendezvény friss élményeivel a lelkünkben azt mondhatjuk: maradjon így mindörökké…
Tesztelünk
Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2012 című cikk borítóképe

Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2012

2017. 02. 24. | Szabó Edit
Ez a tiszta, gyümölcsös, jó ivású bor öreg tőkék terméséből készült. Azok fogják szeretni elsősorban, akik a bikavérben nem a testet, hanem az eleganciát keresik.