A közös fagyizás hiányzik legjobban

2020.04.10. | Szabó Edit
Karantén idején az interjú is más. Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Elsőként a szekszárdi Sebestyén Pince két „arca”, Csilla és Csaba válaszait adjuk közre…
 


Mi újság az ültetvényen, hol tart a szőlő?

Sebestyén Csaba: A rügyfakadás pillanatában vagyunk, a természet teszi a dolgát, és ez megnyugtató. Fagykárunk szerencsére nem volt, minden az ilyenkor szokásos rendben halad, nagyon szépek az ültetvények. A metszést befejeztük időben, most fel kell készítenünk az ültetvényt arra, hogy a permetezést el tudjuk kezdeni, amennyiben szükséges.



Milyen munkafolyamatok zajlanak a pincénél?

Sebestyén Csaba: A friss borainkat palackozzuk éppen, és lassan kezdhetünk gondolkodni a házasításokon is.

Sokan ebben az időszakban jönnek ki a legújabb boraikkal. Nálatok is vannak újdonságok?

Sebestyén Csilla: A cserszegi fűszeresünk, a rozénk és az Indigó zweigeltünk most kerül piacra, és ezek a borok már új címkével jelennek meg. Arculatváltásra készülünk, a mindennapos fogyasztásra szánt boraink mutatkoznak majd be először az új címkével. A már említett három mellé később csatlakozik a kadarka és az alap bikavér, és jövőre a prémium borainknál is folytatódik a megújulás. Nagyon kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra. Nem lesz olyan hihetetlen nagy a különbség, de azért frissebb, letisztultabb, elegánsabb az új arculat, és megváltozik a logónk is. Úgy érzem, ez a megjelenés jobban illik hozzánk, jobban kifejezi, hogy családi pincészet vagyunk, és a szüleinkkel együtt egy közös célért dolgozunk.

Mit tapasztaltatok, megcsappant az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt, vagy éppen ellenkezőleg?

Sebestyén Csilla: Mivel a boraink többsége az éttermekben és a borbárokban fogy el, érezzük a koronavírus keltette helyzet negatív hatásait, viszont a Bortársaság igény szerint házhoz szállítja a megrendelt árut, és a mi saját webshopunk is működik, így nem vagyunk annyira rossz helyzetben.



Sokan tartanak online borkóstolókat mostanában. Ti is vállaltok ilyesmit?

Sebestyén Csaba: Ma is tartunk kettőt, de nem úgy, ahogyan a többiek. Mi nem meghirdetett kóstolókat szervezünk, minket általában összeszokott baráti társaságok, munkatársak, cégek keresnek meg, olyan emberek, akik eddig az offline térben kóstoltak együtt, és nem szeretnének erről a programról lemondani. Megbeszéljük, hogy mi legyen a kóstoló tartalma, házhoz szállítjuk nekik a bort, aztán a megbeszélt időpontban mindenki leül a számítógép elé, és indulhat a program.

Sebestyén Csilla: Csabival készítettünk egy kisfilmet, amiben bemutatjuk a pincét, és mindent elmondunk a borászatunkról, amit fontosnak tartunk. Ezt a kisfilmet is elküldjük az online kóstoló résztvevőinek, így még a pincebejárásról se maradnak le a vendégek. Megnézik a filmet az online program előtt, és már felkészülten „érkeznek” a rendezvényre.

Hogyan töltitek a karantén napjait? Van jelentős változás az életetekben?

Sebestyén Csaba: Az utóbbi években borvacsorák, borkóstolók és egyéb programok töltötték ki az életünk jelentős részét. Ilyesmi most egyáltalán nincs, így aztán van időnk például filmeket forgatni, amire korábban soha nem gondoltunk volna. A pincében is sokkal több időt töltök, mint eddig. A munkatársaink a szőlőmunkákat végzik, mi pedig apával a pincében vagyunk. Most jöttem rá, hogy évek óta nem fejtettem bort, és bármilyen hihetetlen, élvezem, hogy újra visszatérhetek ezekhez a munkákhoz.



Van valami, amit nagyon szeretnétek megtenni, de most nem lehet?

Sebestyén Csilla: A kislányom, Lea ugyanabba a bölcsibe jár, ahová Eszterbauer Ildiék kisfia, Heimann Ágoston és Vida Petiék gyerekei, Zsombi és Borka. Hagyománnyá vált, hogy amint bejön a jó idő, bölcsi után elmegyünk egyet fagyizni. A gyerekek is imádják, és mi is nagyon szeretjük ezeket a perceket, mert ilyenkor végre tudunk beszélgetni. Nevetni fogsz, de nekem az hiányzik legjobban, hogy nem állhatunk sorba a fagyisnál. Azt hiszem, hogy most az életnek ezek az apró, hétköznapi örömei nagyon felértékelődnek. (A címlapfotón a nagy fagyizás látható, balról jobbra Eszterbauer Ildi, Ágoston, Zsombi, Borka, Lea, Sebestyén Csaba és Vida Dóri. A képet Sebestyén Csilla készítette.)

Sebestyén Csaba: Én a böjt végét várom, és egy hatalmas steak lebeg a lelki szemeim előtt. Nyolc éve betartom a böjti időszakot, nem vallási, hanem egészségügyi okokból. Számomra nagyon fontos ez a megtisztulás, de ilyenkor, a vége felé már egyre nehezebb. A húsvéti kacsasült lesz az első húsétel, amit megkóstolok, és utána jöhet szép lassan minden, ami a böjti időszak alatt tiltólistán volt.

Mi az, mit régóta szerettetek volna megtenni, és most végre van rá időtök?

Sebestyén Csilla: Az nagyon jó, hogy több időm jut olvasásra, ezt nagyon élvezem.

Sebestyén Csaba: Számomra az a legnagyobb értéke ennek az időszaknak, hogy újra közel kerültem a szőlőhöz és a borhoz. Néha olyan, mintha visszarepültem volna a 15 évvel ezelőtti életembe, hiszen a munkák zömét most ugyanúgy családi körben végezzük, mint akkor.  



Ha lenne három kívánságotok, mit kérnétek az aranyhaltól?

Sebestyén Csaba: Elsősorban egészséget. Ha az van, minden van.

Sebestyén Csilla: Én azt kérném, hogy minél kevesebb fájdalommal járjon ez az időszak, és hogy ne kelljen komoly károkat elszenvednünk se lelki, se fizikai értelemben.

Sebestyén Csaba: A pincének pedig azt kérném, és szerintem mindkettőnk nevében beszélhetek, hogy ne mélyüljön el a válság, hogy meg tudjuk teremteni a pénzügyi forrást az időszaki munkák folytatásához, hogy az olasz cég szállítsa a palackot, hogy legyen elég dugónk, mert akkor el tudjuk végezni a palackozást, és hogy szüret előtt térjen vissza minden a rendes kerékvágásba, legyen mindenki boldog és szabad. 

Szerintetek milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Sebestyén Csaba: El sem tudom képzelni, de abban biztos vagyok, hogy nem folytathatjuk majd ott, ahol abbahagytuk. Ez talán nem is baj, nagyon felgyorsult a világ, saját magunknak is hihetetlen tempót diktáltunk, és arra már nem maradt időnk, hogy élvezzük az élet hétköznapi örömeit. Ezt most mindannyian látjuk, és bízom benne, hogy ha elmúlik a veszély, akkor is lassúbbak maradunk.

Sebestyén Csilla: Óvatosabbak leszünk, az biztos, és jobban tudunk majd örülni az apróságoknak. Egy séta a városban, egy kávézás, egy kirándulás, egy grillparti a barátokkal eddig az életünk természetes része volt, de csak így, hogy mindez nincs, most értjük meg, hogy mennyire fontos.



Mit üzentek az embereknek?

Sebestyén Csaba: Azt, hogy nagyon-nagyon vigyázzanak magukra, és amennyire lehet, őrizzék meg magukban a derűt. Vásárláskor részesítsék előnyben a magyar termékeket, mert ezzel segítik a hazai kisvállalkozók életben maradását.

Sebestyén Csilla: Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a kulturált és mértékletes borfogyasztás az életünk része. Ma már egyre többen tudják, hogy a vörösbor tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidánsokkal, polifenolokkal, úgyhogy egy csekély mennyiség nemhogy nem árt, hanem kifejezetten hasznos. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyen trendi a borozás, és váljon a bor a fiatalok körében is a legnépszerűbb alkoholos itallá. Ha megtanuljuk a kulturált fogyasztás szabályait, és az íze, nem pedig az alkoholtartalma miatt isszuk, szintet lépünk, és feltárul előttünk egy új világ.
 
Fotó:
Sebestyén Pince

Tesztelünk

Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2012

2017.02.24. | Szabó Edit
Ez a tiszta, gyümölcsös, jó ivású bor öreg tőkék terméséből készült. Azok fogják szeretni elsősorban, akik a bikavérben nem a testet, hanem az eleganciát keresik.  
Iszunk

Hedonista hétvége az Iván-völgyben

2018.06.20. | Szabó Hajnalka
Szekszárd, Iván-völgy, kadarkatúra. Ezek a kifejezések már nyolcadik éve tartoznak elválaszthatatlanul a júniushoz, és a legutóbbi rendezvény friss élményeivel a lelkünkben azt mondhatj…
Iszunk

A legfrankóbb kékfrankosok

2018.11.06. | Szabó Edit
A legelterjedtebb kékszőlő-fajta hazánkban, borait számtalan változatban ismerjük, és egyre nagyobb becsben tartjuk. A Borsmenta Sajtóklub legutóbbi találkozóján 14 remek kékfrankos ker…
Tesztelünk

Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2016

2019.10.15. | Szabó Edit
Ez a bikavér maga a folyékony elegancia. Azoknak az értő fogyasztóknak ajánljuk, akik szívesen fedeznek fel újabb és újabb rétegeket egy borban…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)