Vissza

A szőlő csodálatos alapanyag

2022.12.03. | Szabó Edit
Timár Tünde ügyvédként éli mindennapjait, ám néhány hete egy vadonatúj natúrkozmetikum-családdal jelent meg a piacon, amelyhez mátrai szőlőültetvényük termése adja az alapanyagot…


Borsodi lány vagy, csak néhány éve költöztél a családoddal Gyöngyösre, és rögvest szőlőültetvényt vásároltatok. Saját bevallásod szerint akkor még a szőlőfajtákat se nagyon tudtad megkülönböztetni egymástól. Miért kellett mégis az az ültetvény?

Biztosan furcsán hangzik, de előbb volt Gyöngyösön szőlőnk, mint házunk. Úgy gondoltuk, hogy a Mátrai borvidék szívében biztosan mindenkinek van szőlőültetvénye, vegyünk mi is egyet. Az ötlet egyébként a férjem fejében született meg – az ő családja korábban is foglalkozott mezőgazdasággal –, de én is helyeseltem.

Te ügyvéd vagy, a férjed egyetemi oktató. Ki adott nektek tanácsokat, ki volt a segítségetekre az induláskor?

A férjemnek van egy agrár-közgazdász diplomája is, a szőlő azonban ismeretlen volt számunkra. Kezdetben a szomszéd nénik, az ismerősök segítettek, mutatták a praktikákat, mi pedig mindenkitől szívtuk magunkba az információkat. A férjem persze bújta a szakirodalmat, és azóta már borász és pálinkakészítő végzettséget is szerzett.Hol vannak az ültetvények?

Gyöngyös és Gyöngyössolymos határában. Igyekeztünk tömbösíteni, hogy művelés szempontjából praktikus legyen az ültetvényszerkezet. Egy kisebb parcellával indultunk, de valahogy mindig volt egy eladó szőlőterület a szomszédban, aminek nem tudtunk ellenállni, így már 17 hektáron gazdálkodunk. Az ültetvények többsége új telepítésű, a telepítést is mi magunk végeztük. Nagy büszkeség számomra, hogy a két fiunk, Kristóf és Máté is örömmel kiveszi a részét a szőlőmunkákból.

Mi volt a célotok a gyümölccsel?

Kezdetben csak a friss levegő, a mezőgazdasági munka szeretete, valamint a család öröme miatt foglalkoztunk a szőlővel. A családom mindig csodálkozik ezen, de én a mai napig örömmel gondolok vissza arra az időre, amikor „piacozni” jártam a gyümölccsel. Szerettem azt a hangulatot, az ott megismert embereket. Aztán amikor az új telepítésű ültetvényeink termőre fordultak, változtatnunk kellett a koncepción. A termésünk java részét ma már a környékbeli nagy felvásárlóknak értékesítjük.

Honnan jött az ötlet, hogy a megtermelt szőlő felhasználásával saját kozmetikummárkát hozz létre?

A férjemmel mindketten kreatív emberek vagyunk, rengeteg ötletünk van, és ezek többségét – egymást támogatva – meg is valósítjuk. A szőlő csodálatos alapanyag, mindig úgy éreztem, hogy indokolt lenne sokkal jobban tisztelnünk és értékelnünk. Rengeteg olyan jótékony hatása van, amiről a legtöbben talán nem is tudnak. A férjem ötlete az volt, hogy készítsünk belőle szőlőlevet, és ez meg is történt. Hogy a bőrünkkel is jót tehet, az viszont nekem jutott eszembe.Hogyan kezdtél hozzá?

Számomra fontos a környezettudatosság, ezért egyértelmű volt, hogy olyan natúrkozmetikumokat hozok létre, amelyekben kizárólag természetes anyagokat használunk. Végeztem egy piackutatást, amiből kiderült, hogy Magyarországon csak elvétve van olyan natúrkozmetikai termékcsalád, amely a szőlő jótékony hatásait prémium minőségben zárja tégelybe. Az információk alapján végiggondoltam, hogy pontosan mit szeretnék, és következhetett a termékfejlesztés.

Meddig tartott a folyamat?

Nagyjából egy évig. A 2021-es szüret után jött az ötlet, és a 2022-es termésből már meg is valósult a termékcsalád. Fontosnak tartottam, hogy a kozmetikumok Magyarországon készüljenek, ezért egy nagyon precíz hazai kozmetikai laboratóriummal vettem fel a kapcsolatot, ők voltak segítségemre az elképzeléseim formába öntésében.

Pontosan azt sikerült megvalósítani, amit szerettél volna?

Örömmel mondhatom, hogy igen! Imádom a szőlő aromáit, a friss must illata a kedvencem, és a jótékony hatás mellett számomra az volt a legfontosabb, hogy ezt az illatot át tudjuk menteni a kozmetikumokba. Nem volt egyszerű, de szerencsére sikerült.

Timár Tünde interjú - MustForYourSkin - borsmenta.hu

Mi minden van a szőlőben, ami jót tesz a bőrünknek?

Rengeteg benne a vitamin, az antioxidáns, a kék szőlők héjában található rezveratrol pedig lassítja a bőr öregedési folyamatát. A kozmetikumaink a szőlő mellett többek között shea vaj és kókuszzsír felhasználásával készülnek. Tesztelték érzékeny, aknés és száraz bőrű személyek is, és mindenkinél beváltak, így bátran ajánlhatom a problémás bőrrel küzdőknek, sőt akár gyerekeknek és babáknak is, mivel natúrkozmetikumokról van szó.

A termékcsaládot jelenleg ajakápoló, arcradír, micellás arctisztító, arckrém és testápoló alkotja. Mit szeretsz legjobban bennük?

Az illatukat, mert az egyszerűen varázslatos. Mintha frissen préselt mustba szagolnánk bele. Ez legintenzívebben az arcradírunkban érezhető, mert abba szőlőmagőrleményt is kevertünk. De szeretem az állagukat is, mert mindegyik krém jó sűrű, azonnal beszívódik, és nem hagy zsíros érzetet a bőrön. A legfontosabb viszont az, hogy ezek vegán, natúr kozmetikumok, és semmiféle káros anyagot nem tartalmaznak.

A MustFourYourSkin – ez a termékcsalád neve – csak néhány hete jelent meg, de máris nagy az érdeklődés iránta. A piac mindig újdonságokat kíván. Van már elképzelésed arról, hogy hogyan bővíted a portfóliót?

A most elkészült kozmetikumokhoz kékfrankos szőlőt használtunk fel, de szeretném a kínálatunkat olyan termékekkel bővíteni, amelyeknek a Mátrára oly jellemző illatos fehérszőlő-fajták képezik az alapját. Mivel számomra nagyon fontos a vásárlók véleménye, bízom benne, hogy egyre többször lehet majd velem különböző rendezvényeken találkozni, ahol eszmét cserélhetünk. A férjem meg is jegyezte: mi van, hiányzik a piacozás?

Timár Tünde interjú - MustForYourSkin - borsmenta.hu

Az még nem jutott eszedbe, hogy a szőlő egy részéből bort is készítsetek a jövőben?

De igen! Limitált mennyiségű, prémium kategóriás borok készítésében gondolkodunk. Majd szólok, ha már lehet kóstolni.
 

Beszélgetünk

Egyszerű ember vagyok, egyszerűen is élek

2020.05.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Maróti Attilával
Az Országos Borverseny bírái szerint tavaly a visontai Maróti Pince olaszrizlingje lett az ország legjobb fehérbora, készítőjét, Maróti Attilát mégis kevesen ismerik. Szabó Edit beszélg…
Beszélgetünk

Jó humorral áldott meg bennünket az élet

2020.07.11. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Zitával
Kovács Zita a Mátrai borvidék egyik legismertebb arca. Ő a Kovács és Lánya Borászat ügyvezetője, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke, a frissen nyílt Mátrai Borbár lelke. Most egy nemrég…
Beszélgetünk

A Mátra rejtett kincs

2020.10.31. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kerekes Tamással
Gyöngyöstarján csuda hely, a kis mátrai településen szinte minden második ház borászatot rejt. Itt nőtt fel Kerekes Tamás, aki gépészmérnöki diplomával a zsebében kezdte készíteni termé…
Beszélgetünk

A szívem nem enged el innen

2020.12.12. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Ludányi Gáborral
A GoBri Pince borásza, Ludányi Gábor a Mátrai borvidék új generációjának egyik elhivatott tagja, zöld veltelinije máris fogalom. Az embert is, a bort is érdemes megismerni…  
Beszélgetünk

Szerencsés vagyok, hogy ide születtem

2021.02.13. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Holló Ákossal
Holló Ákos, az Ákos Pince tulajdonosa büszke arra, hogy a Mátrában született, és ezen a kivételes adottságú borvidéken készítheti borait. Munkájáról, borairól, terveiről kérdeztük…
Beszélgetünk

Valami mást akartam

2022.05.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Juhász Renével
Juhász René focistának készült, de egy sportsérülés teljesen megváltoztatta az életét. Így nyert magának a borszakma egy elhivatott szakembert, a Mátrai borvidék pedig egy felelősen gon…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)