Vissza
Beszélgetünk

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

Szakítani kell a sztereotípiákkal! című cikk borítóképe
2021. 10. 23. | Szabó Edit
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a tokaji édes borokat. A szakértőt az ebéd után kérdeztük…

Mennyire ismerik a tokaji édes borokat külföldön?

Bár kétségtelen, hogy az utóbbi években a száraz borok megismertetésében is nagyot léptünk előre, Tokaj a világ szemében még mindig a természetes édes borok hazája.

Figyeltelek az ebéd közben, és úgy láttam, elégedett voltál a menüsorral és a bor-étel párokkal is…

Erről az ebédről tényleg csak a legnagyobb elismerés hangján lehet nyilatkozni. A rendezvény megálmodójától, Toronyi Zsuzsától olyan szakembereket kaptunk a megvalósításhoz, akik nemcsak értik a dolgukat, de kíváncsiak és nyitottak is. A Trivet étterem két tulajdonosa, Isa Bal master sommelier és Jonny Lake séf gyönyörű összhangot teremtett az ízek között. Isa nagyon jól ismeri az édes borokat, és úgy tűnt, élvezi a velük való „játékot”. Nekem nem könnyű újat mutatni, de be kell valljam, hogy még én is sokat tanultam tőle. Hallatlan precizitással dolgoztak a séffel együtt, nagy bátorsággal és kreativitással nyúltak az alapanyagokhoz, és jó volt látni az örömöt a szemükben, amikor kiderült, hogy mindegyik párosítás sikert aratott.

A hat fogás mindegyike hozott valami új ízélményt számodra?

Mindegyik nem, mert volt azért egy-két klasszikus párosítás, de még azokba is került némi csavar. Azt tudjuk, hogy az aszúk jól működnek a kéksajtokkal, ebben nem volt semmi meglepő, de a sajttálra került egy szelet érett Époisses is, ami viszont a száraz szamorodnival összekóstolva teljesen felülírta a várakozásaimat. A joghurtfagylalt és a tokaji eszencia párosa is egy mennyben köttetett házasság, nem lehet vele bakot lőni, mégis jó volt tapasztalni, hogy egy 618 g/l cukortartalmú eszencia mellett milyen szép ellenpont a joghurtfagyi.

Melyek voltak a legkiemelkedőbb párosok?

Előételként mangalicasonkát kaptunk, mellé pedig egy szamorodnit és egy aszút kóstoltunk. Ez se meglepő igazán, de a sonka umamitartalma olyan tökéletesen húzta alá és emelte ki a borok ízét, hogy már itt, az indításnál biztosak lehettünk benne, hogy nem akármilyen élményben lesz részünk. Ezt csak tovább fokozta a fűszeres lében tálalt, alig egy pici hőkezelést kapott homár és a hozzá kóstolt két kiváló aszú játéka.

Mi volt az, ami még téged is meglepett?

A borjúbríz és a galamb. A borjúbríz pankómorzsában készült, kombuval tálalták, mellé ízletes gyógynövények kerültek. Mindkét hozzá töltött aszúval jól működött, ez már egy komoly ízutazás volt. De a nap legcsodálatosabb élménye a két érett, telt, kissé füstös aszú és a teljesen rozéra sütött galambmell párosa volt. Megfordultam már a világ néhány éttermében, de ilyen tökéletesen elkészített galambmellet még soha nem ettem. Az étel tehát önmagában is leírhatatlanul jól sikerült, de a két borral együtt egészen hihetetlen ízélményt adott.

Mi volt a menüsor legfontosabb üzenete?

Az, hogy vegyük észre: az édes tokaji borok nemcsak desszertek mellé illenek, és nemcsak a libamájjal alkotnak tökéletes párost, hanem végig lehet velük kísérni egy komplett menüsort is. Jó lenne, ha a világ minden kiemelkedő éttermében poharazva kínálnák ezeket a borokat, hiszen bontott állapotban is rendkívül jól bírják a tárolást, az sem baj, ha hetekig vagy akár hónapokig nem ürül ki a palack, a borok minősége nem fog változni. Nem kell tehát félni tőle, bátran fel kell tenni a borlapra, hadd ismerje meg őket a világ!

Te merítettél az ebédből valamilyen inspirációt?
Bevallom, én voltam a legnagyobb kétkedő. Nem hittem benne, hogy tokaji édes borok ilyen tökéletesen végig tudnak kísérni egy menüsort, és őszintén meglepett, hogy nem csak működik a tokaji ebben a szerepben, hanem egyenesen csodálatos. Inspiráló volt az egész rendezvény, rámutatott arra, hogy ha a bátorság és a kreativitás komoly szakmai tudással párosul, akkor nincs lehetetlen. Ma mindannyian megtanultuk, hogy szakítani kell a sztereotípiákkal. Igenis van élet a hízott kacsa- és libamáj és a tokaji aszú párosán túl is!

A menüsor
Előétel
Mangalicasonka, kovászos kenyér, savanyított csili
Juliet Victor: Édes Szamorodni 2017
Patricius Borház: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017

Első fogás
Homár fűszeres lében
Barta Pince: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 Öreg Király-dűlő
Royal Tokaji: Gold Label Aszú 6 puttonyos 2016

Második fogás
Ropogós borjúbríz fűszernövényekkel és tengerialga-salátával
Tokaj-Hétszőlő: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Zsirai Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Főétel
Galamb és datolyaszilva
Sauska Tokaj: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Füleky Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

Sajtválogatás
Roquefort, Colston Bassett Stilton, Époisses
Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017
Chateau Megyer: Száraz Szamorodni 2011

Desszert
Joghurtfagylalt
Patricius Borház: Tokaji Eszencia 2000

A rendezvény az Agrármarketing Centrum támogatásával valósult meg.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
Az álmodozások korának vége című cikk borítóképe

Az álmodozások korának vége

2021. 10. 22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét kérdeztük…
Iszunk
Ismét Furmint Február Londonban! című cikk borítóképe

Ismét Furmint Február Londonban!

2020. 01. 27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén ismét bemutatkoznak Londonban a magyar furmintok. A Wines of Hungary UK által szervezett találkozónak a város egyik legrangosabb rendezvényhelyszíne, a Merchant Taylors’ Hall ad otthont…
Iszunk
Magyar kékfrankosok Londonban című cikk borítóképe

Magyar kékfrankosok Londonban

2019. 11. 11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képviseletében Toronyi Zsuzsanna szervezte…
Iszunk
Mosolygós este volt című cikk borítóképe

Mosolygós este volt

2019. 02. 03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat száznál is több furmintját kóstolhatták a brit szakemberek…
Beszélgetünk
Oz nagy varázsló! című cikk borítóképe

Oz nagy varázsló!

2018. 11. 11. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A borral párbeszédet kell folytatni – állítja Oz Clarke, aki a legnemesebb édes bort is becseréli egy jó furmintra vagy juhfarkra. Amúgy megvan a véleménye a sznobokról. Íme interjúnk második része…
Beszélgetünk
Az ízig-vérig magyar borokat keresem című cikk borítóképe

Az ízig-vérig magyar borokat keresem

2018. 07. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebastian Payne Master of Wine-nal
Bölcsésznek készült, aztán beleszeretett a borokba. Mára a legrangosabb angol elit klub, a Wine Society meghatározó alakja, és sokak szerint ő a világ egyik legjobb „orra”. Sebastian Payne Master of Wine-nal a magyar borokról beszélgettünk…