Vissza

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021.10.23. | Szabó Edit
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a tokaji édes borokat. A szakértőt az ebéd után kérdeztük…

Mennyire ismerik a tokaji édes borokat külföldön?

Bár kétségtelen, hogy az utóbbi években a száraz borok megismertetésében is nagyot léptünk előre, Tokaj a világ szemében még mindig a természetes édes borok hazája.



Figyeltelek az ebéd közben, és úgy láttam, elégedett voltál a menüsorral és a bor-étel párokkal is…

Erről az ebédről tényleg csak a legnagyobb elismerés hangján lehet nyilatkozni. A rendezvény megálmodójától, Toronyi Zsuzsától olyan szakembereket kaptunk a megvalósításhoz, akik nemcsak értik a dolgukat, de kíváncsiak és nyitottak is. A Trivet étterem két tulajdonosa, Isa Bal master sommelier és Jonny Lake séf gyönyörű összhangot teremtett az ízek között. Isa nagyon jól ismeri az édes borokat, és úgy tűnt, élvezi a velük való „játékot”. Nekem nem könnyű újat mutatni, de be kell valljam, hogy még én is sokat tanultam tőle. Hallatlan precizitással dolgoztak a séffel együtt, nagy bátorsággal és kreativitással nyúltak az alapanyagokhoz, és jó volt látni az örömöt a szemükben, amikor kiderült, hogy mindegyik párosítás sikert aratott.



A hat fogás mindegyike hozott valami új ízélményt számodra?

Mindegyik nem, mert volt azért egy-két klasszikus párosítás, de még azokba is került némi csavar. Azt tudjuk, hogy az aszúk jól működnek a kéksajtokkal, ebben nem volt semmi meglepő, de a sajttálra került egy szelet érett Époisses is, ami viszont a száraz szamorodnival összekóstolva teljesen felülírta a várakozásaimat. A joghurtfagylalt és a tokaji eszencia párosa is egy mennyben köttetett házasság, nem lehet vele bakot lőni, mégis jó volt tapasztalni, hogy egy 618 g/l cukortartalmú eszencia mellett milyen szép ellenpont a joghurtfagyi.



Melyek voltak a legkiemelkedőbb párosok?

Előételként mangalicasonkát kaptunk, mellé pedig egy szamorodnit és egy aszút kóstoltunk. Ez se meglepő igazán, de a sonka umamitartalma olyan tökéletesen húzta alá és emelte ki a borok ízét, hogy már itt, az indításnál biztosak lehettünk benne, hogy nem akármilyen élményben lesz részünk. Ezt csak tovább fokozta a fűszeres lében tálalt, alig egy pici hőkezelést kapott homár és a hozzá kóstolt két kiváló aszú játéka.



Mi volt az, ami még téged is meglepett?

A borjúbríz és a galamb. A borjúbríz pankómorzsában készült, kombuval tálalták, mellé ízletes gyógynövények kerültek. Mindkét hozzá töltött aszúval jól működött, ez már egy komoly ízutazás volt. De a nap legcsodálatosabb élménye a két érett, telt, kissé füstös aszú és a teljesen rozéra sütött galambmell párosa volt. Megfordultam már a világ néhány éttermében, de ilyen tökéletesen elkészített galambmellet még soha nem ettem. Az étel tehát önmagában is leírhatatlanul jól sikerült, de a két borral együtt egészen hihetetlen ízélményt adott.



Mi volt a menüsor legfontosabb üzenete?

Az, hogy vegyük észre: az édes tokaji borok nemcsak desszertek mellé illenek, és nemcsak a libamájjal alkotnak tökéletes párost, hanem végig lehet velük kísérni egy komplett menüsort is. Jó lenne, ha a világ minden kiemelkedő éttermében poharazva kínálnák ezeket a borokat, hiszen bontott állapotban is rendkívül jól bírják a tárolást, az sem baj, ha hetekig vagy akár hónapokig nem ürül ki a palack, a borok minősége nem fog változni. Nem kell tehát félni tőle, bátran fel kell tenni a borlapra, hadd ismerje meg őket a világ!



Te merítettél az ebédből valamilyen inspirációt?
Bevallom, én voltam a legnagyobb kétkedő. Nem hittem benne, hogy tokaji édes borok ilyen tökéletesen végig tudnak kísérni egy menüsort, és őszintén meglepett, hogy nem csak működik a tokaji ebben a szerepben, hanem egyenesen csodálatos. Inspiráló volt az egész rendezvény, rámutatott arra, hogy ha a bátorság és a kreativitás komoly szakmai tudással párosul, akkor nincs lehetetlen. Ma mindannyian megtanultuk, hogy szakítani kell a sztereotípiákkal. Igenis van élet a hízott kacsa- és libamáj és a tokaji aszú párosán túl is!


 
A menüsor
Előétel
Mangalicasonka, kovászos kenyér, savanyított csili
Juliet Victor: Édes Szamorodni 2017
Patricius Borház: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
 
Első fogás
Homár fűszeres lében
Barta Pince: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 Öreg Király-dűlő
Royal Tokaji: Gold Label Aszú 6 puttonyos 2016
 
Második fogás
Ropogós borjúbríz fűszernövényekkel és tengerialga-salátával
Tokaj-Hétszőlő: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Zsirai Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 
Főétel
Galamb és datolyaszilva
Sauska Tokaj: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Füleky Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
 
Sajtválogatás
Roquefort, Colston Bassett Stilton, Époisses
Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017
Chateau Megyer: Száraz Szamorodni 2011
 
Desszert
Joghurtfagylalt
Patricius Borház: Tokaji Eszencia 2000


 
A rendezvény az Agrármarketing Centrum támogatásával valósult meg.
Fotó:
Szabó Edit -
Wines of Hungary UK

Beszélgetünk

Az ízig-vérig magyar borokat keresem

2018.07.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebastian Payne Master of Wine-nal
Bölcsésznek készült, aztán beleszeretett a borokba.  Mára a legrangosabb angol elit klub, a Wine Society meghatározó alakja, és sokak szerint ő a világ egyik legjobb „orra”. Sebast…
Beszélgetünk

Oz nagy varázsló!

2018.11.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A borral párbeszédet kell folytatni – állítja Oz Clarke, aki a legnemesebb édes bort is becseréli egy jó furmintra vagy juhfarkra. Amúgy megvan a véleménye a sznobokról. Íme interjúnk m…
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…
Iszunk

Magyar kékfrankosok Londonban

2019.11.11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képvi…
Iszunk

Ismét Furmint Február Londonban!

2020.01.27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén ismét bemutatkoznak Londonban a magyar furmintok. A Wines of Hungary UK által szervezett találkozónak a város egyik legrangosabb rendezvény…
Beszélgetünk

Az álmodozások korának vége

2021.10.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának eln…

címkék

ausztria (4) az év bortermelője (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (81) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (6) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (285) borász (52) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (161) bortúra (26) borvacsora (16) borverseny (22) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (199) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csányi pincészet (4) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (7) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (85) eger (48) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (133) etyek (15) etyek budai borvidék (11) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (75) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (5) hárslevelű (17) házhozszállítás (4) heimann (10) húsvét (9) interjú (135) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (29) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (19) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (17) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (50) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (15) pezsgő (62) piac (13) pinot noir (11) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (169) rosalia (5) rozé (42) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (12) somló (28) sommelier (11) soproni borvidék (13) sör (42) sós (73) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (41) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (60) száraz szamorodni (5) szekszárd (39) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (67) tokaj (133) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (94) tokaji aszú (37) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (40) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (17) villányi borvidék (65) vörösbor (70) vylyan (20) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)