Türelem, alázat, elfogadás

2020.05.04. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Rácz Erika, az erdőbényei SanzonTokaj borász-tulajdonosa válaszol…

 Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?


Az ültetvények, köszönik, jól vannak. Akárcsak mi, ők is minden évben várják a tavaszt és a megújulást: új évjárat, tele tervekkel és reményekkel. Az elmúlt pár nap meleg időjárásának köszönhetően már szinte mindenhol beindult az élet. Persze nem egyenletesen borulnak zöldbe a dűlők, például a keleti fekvésű hárslevelű még csak most bontogatja a rügyeket, míg a habzóborunk alapanyagát adó Nyakvágóban már a kis fürtkezdemények is látszanak.

Milyen munkafolyamatokat végzel éppen a pincénél?

Most még csendes a pince, kóstolgatok és figyelem, hogyan fejlődnek a borok. Szeretem ezt az időszakot, mert olyan nyugodt. Amikor lemegyek a pincébe, mintha egy másik dimenzióba lépnék be. Az ember átveszi a bor ritmusát, és mivel most a bor lassan fejlődik, hát nekünk is ezt kell tennünk: figyelni és fejlődni.Sokan a tavaszi időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?

A 100% furmintból készült Habzóborunk általában ilyenkor szokott elkészülni, így volt ez az idén is. A tavalyi nagyon szép és bőséges termésből majdnem kétszer annyi palackot töltöttünk, mint egy évvel korábban. A többi tételnél soha nem kötöm időponthoz, hogy mikor kerül forgalomba: sok minden függ az évjárattól, és a bor maga dönti el, hogy mikor lépjen a fogyasztók elé. Márciusban szerettünk volna tartani egy portfólióbemutatót a pinceképviseletünkkel, ahol a 2018-as évjárat mutatkozott volna be, de ez sajnos elmaradt. Mivel a korábbi évjáratok már mind elfogytak, így gyakorlatilag mindenből az új évjáratunk debütál. Egyiknél-másiknál kicsit még korainak is tartottam, hogy kihozzuk, de az élet nagy rendező, ezt is megoldotta. Nem kellett kényszerű döntést hoznom, a borok nyugodtan fejlődhetnek tovább a palackban.

Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?

Mivel alapvetően a jelenleg zárva tartó éttermekben, kisebb borkereskedésekben, bárokban keltek el a boraink, így azt lehet mondani, hogy majdnem a nullára esett vissza a bevételünk. A borainkat forgalmazó kereskedelmi partnereink megpróbáltak átállni a kiszállításra, de ez az értékesítési forma nyilván nem tudja pótolni a kiesést. A saját webshopunk kialakítása most van folyamatban.  Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?


A pinceképviseletünk oldalán (demijohn.hu) minden tételünk megrendelhető, és Budapesten ki is szállítják. Országosan a borbolt.hu oldalán érhetőek el a borok, de vannak állandó partnereink az ország különböző pontjain, például a TasteVino Sopronban, a Bormánia Dunakeszin, a VanBoris Zuglóban, a Wine&U Budapest belvárosában, a The Wine a 3. kerületben, hozzájuk is lehet fordulni, ha valaki meg szeretné vásárolni a SanzonTokaj borait.

Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?

Nekem ez nem jelentett olyan nagy változást, mint sokaknak: a borászatban és a szőlőben nincs karantén, pontosabban ez a tökéletes karantén – kinn a szabadban a social distancing nem probléma. Mint mindig, most is rengeteg munka volt az ültetvényeken, így az elmúlt két hónapot nagyrészt ott töltöttük. A főállásomból adódóan amúgy is online módon, a virtuális térben tartom a kollégáimmal a kapcsolatot, így számomra ez természetes közeg. Az az egyetlen változás, hogy ilyenkorra már mindig beindulnak a szabadtéri rendezvények, kóstolók, borvidéki túrák, és ez a zsongás most kimarad az életünkből. Kicsit hiányzik, de be kell valljam, jólesik a lelassulás. Szükségünk volt már rá...Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?

Szeretnék találkozni a barátaimmal, megölelni az unokahúgomat, és önfeledten játszani vele, puszit adni édesanyámnak anyák napjára, koccintani és beszélgetni a vendégeinkkel. És utazni. Imádok utazni, más kultúrákat, embereket megismerni.Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?


Több időm most sincs, csak másra szánom, ami van. Általában állandó versenyfutásban vagyunk az idővel, és mindig el kell valamit halasztani. Nagyjából öt éve folyamatosan építkezünk, csinosítjuk a pincészetet. Most végre be tudjuk fejezni a feldolgozót, megépítjük felette a borozóteraszt, és ha végre levonul minden munkagép, akkor rendbe tesszük az udvart is. Jó, hogy többet lehetek kint a szőlőben, szeretem látni, ahogy fejlődik, és a kezünk nyomán élni kezd. Tavaly ősszel vettünk másfél hektár területet, és nagyon örülök, hogy az átalakításnál (metszés, támrendszer rendbetétele, földmunka stb.) végig ott tudtam lenni.

Sikerült úgy kialakítani az életemet, hogy hétközben vagyok a borászatban, és hétvégén otthon, így legalább vasárnap van időm magamra: olvasok, főzök, szaunázom. Élvezem, hogy jut idő átgondolni, átbeszélni a helyzetünket, megtervezni, hogyan lesz majd ezután, mit fogunk másként csinálni. Félretettem jó sok szakmai cikket, most ezeket is elkezdtem feldolgozni, beiratkoztam több online tanfolyamra is, szóval nem unatkozom.Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
  • Először is esőt az ültetvényeinknek. Sajnos a talajtakaró-projektet el kellett halasztanunk őszre a nagyon száraz tavasz miatt.
  • Bölcsességet és toleranciát az emberektől, hogy ezután egy minden szempontból élhetőbb világunk legyen.
  • És nem utolsósorban, hogy ezt az időszakot a lehető legkevesebb veszteséggel éljük túl.
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Hogy milyen lesz, az megjósolhatatlan, de a vágyaimat el tudom mondani. Szeretném, ha egy élhetőbb világot építenénk magunknak és az elkövetkező generációknak. Ha értékelnénk, amink van, és a valóban fontos dolgok sokkal nagyobb helyet kapnának az emberek életében. Csak remélni merem, hogy ez az időszak, ami megtépáz bennünket egészségileg, anyagilag és mentálisan is, sokakat arra sarkall, hogy átgondolják, mi az igazán fontos. Nekünk, borászoknak szerencsénk van, mert minket a természet állandóan erre tanít: türelem, alázat és elfogadás... Nehéz feladat és hosszú tanulási idő, de megéri.Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?


Ha majd újra lehet utazni, jó lenne, ha az emberek nem a világ másik felére indulnának, hanem időt szánnának arra, hogy megismerjék saját hazájukat. Sokan bejárták már a fél világot, de kis túlzással azt sem tudják, hogy hol van Tokaj-Hegyalja.
 
Fotó:
Vető Gábor
SanzonTokaj - Facebook

Eszünk

Sanzon lamúr

2017.02.15. | Szabó Edit
Könnyedség, elegancia, lendület, letisztult vonalak, finomság, lüktetés, báj, törékenység, őserő – vajon miért jutnak eszünkbe éppen ezek a fogalmak a tokaji borok kóstolása közben? Egy…
Tesztelünk

SanzonTokaj: Selection 2015

2017.05.28. | Szabó Edit
Egy különleges tétel mindenkinek, aki különlegesnek érzi magát. Fiatal, energikus bor, komoly mélységekkel. Szívesen kóstolnánk néhány év múlva; kár, hogy már nem lesz belőle…  
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…
Beszélgetünk

Gyüttem, de nem megyek

2019.06.08. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Rácz Erikával
Határozott, céltudatos, elképesztő munkabírású nő. Öt éve vezeti a SanzonTokajt, amit azért kezdett építeni, mert örökölt egy darab szőlőt Erdőbénye határában, és úgy gondolta, hogy akk…
Vendégoldal

Gyengébb? Nem! kóstoló harmadszor!

2020.02.28. | Borsmenta
Mindjárt itt a március, és vele az év legbájosabb borkóstolója! Március 7-én 35 borásznő mutatja be izgalmasabbnál izgalmasabb borait Budapesten, a Hotel Sofitelben…  
Tesztelünk

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020.03.05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)