Vissza

Világbajnok lett a magyar borfelismerő csapat!

2021.10.04. | Szabó Edit
Egy kereskedelmi igazgató, egy médiakutató, egy jogász és egy nyugdíjas alkotja a világ legjobb borfelismerő csapatát. Exkluzív interjú Aranyos Attila csapatkapitánnyal…
 


A Revue des vins de France nevű, rangos francia szakfolyóirat által kezdeményezett Championnat du Monde de Dégustation kezdetben a franciák nemzeti versenye volt, de már kilencedik éve, hogy a világ minden részéről érkeznek csapatok a megmérettetésre. A mezőny évről évre bővült, és az idén már 27 nemzet borfelismerői szálltak „ringbe” a győzelemért. A négyfős csapatok között ott találhattuk a világ legnagyobb bornemzeteinek képviselőit, így érkeztek versenyzők Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, az Amerikai Egyesült Államokból, illetve Dél-Afrikából, de olyan nemzetek is képviseltették magukat – például Japán, Anglia, Svédország, Finnország, illetve Dánia –, ahol a bortermelés ugyan nem jellemző, a borkultúra azonban kiemelkedő.
 
A csapatok összetételét tekintve mindenhol más a recept. Van, ahonnan évek óta ugyanaz a négy ember utazik az eseményre, és van, ahol nemzeti bajnokságot szerveznek, és az ott legmagasabb pontszámot szerzett versenyzőkből áll össze a nemzeti válogatott. Mindkettőnek megvan a maga előnye – a magyar csapat inkább az állandóságban hisz, úgy vélik, az összeszokottság nagyon fontos egy kiélezett versenyhelyzetben.


 

A verseny menete
 
A verseny során 12 bort kell beazonosítani – hatot az elődöntőben, és az onnan továbbjutóknak további hatot a döntőben – szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire egyszerű. A versenyzők természetesen nem láthatják a kóstolt borok palackját, és semmilyen segítséget sem kérhetnek a feladathoz. Akár egy vizsgán: tilos a telefon- és az internethasználat. A négyfős csapat tagjai csak egymással beszélhetnek, és végül konszenzusra kell jutniuk, mert csapatonként mindig csak egy megoldás adható. Az a csapat lesz a világbajnok, amelyik a legtöbb bor jellemzőit felismeri.
 
A versenyt nagyban nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, bármilyen korúak lehetnek, illetve bármilyen szőlőfajtából készülhetnek. Az idei versenyen a szervezők például az Óvilág borai mellett helyet adtak egy argentin, egy ausztrál és egy dél-afrikai tételnek is.
 
A borsor ebben az évben különösen nehéz volt, de az első hat bor után a magyar csapat az élre állt, és pozícióját magabiztosan tartotta a verseny végéig. 166 ponttal nyerték meg a világbajnokságot, az „ezüstérmes” belga csapat 154, a harmadik helyen végzett spanyolok 136 pontot gyűjtöttek. A tavalyi győztes franciák az idén a hatodik helyre szorultak vissza.  

 
A győztes csapat
 


A magyar csapat tagjai már évek óta visszatérő szereplői a versenynek. Aranyos Attila, a csapatkapitány Toulouse-ban él, és ügyfélszolgálati és kereskedelmi igazgatóként dolgozik. Molnár Levente jogász, Rabcsánszki Laura médiakutató, mindketten Budapesten élnek. Mivel a szabályzat erre lehetőséget ad, a negyedik tag egy idegenlégiós: Didier Sanchez egy nyugdíjas cégvezető Toulouse-ból, aki rajong a magyar borokért, és a tokaji aszút tartja a világ legjobb édes borának. Munkájukat tanácsadóként Palágyi Krisztina segíti.
 
 

A verseny után a csapatkapitány, Aranyos Attila válaszolt a Borsmenta kérdéseire:
 A Championnat du Monde de Dégustationt minden évben máshol rendezik. Az idén Avignon volt a helyszín. Elégedettek voltak a szervezéssel?

 
A versenynek mindig csodálatos borvidéki környezet adja a hátteret, ezért is szeretjük annyira. Az avignoni pápai palota patinás épületébe már belépni is öröm, ráadásul a gálavacsorát a Châteauneuf-du-Pape dísztermében tálalták. Minden rendben ment, de a szervezők nem könnyítették meg a dolgunkat.

A korábbi évekhez képest megváltozott a versenyszabályzat, és az első hat bornál mindössze 10 percünk volt a döntésre boronként. Ráadásul amennyire vissza tudok emlékezni, az idei volt az eddigi legnehezebb borsor a verseny történetében.
 


Ezen kívül okozott még valami problémát a verseny során?

 
A borok hőfoka. Sajnos túl hidegen érkeztek, melengetni kellett a kelyhet a kezünkben, így még rövidebbnek tűnt a kóstolásra felhasználható 10 perc.
 
Végig magabiztosan vezettek. Voltak olyan borok, amelyeket azonnal felismertek?
 
A 2012-es Bollinger Pinot Noir, a 2019-es osztrák zöld veltelini vagy a 2017-es barolo egyáltalán nem okozott fejtörést – ráadásul ez utóbbi a legkedvesebb borom. A 2015-ös portugál házasítás viszont, amelynek 65%-át egy baga nevű szőlőfajta alkotta, vagy a 2018-as spanyol garnacha nem könnyítette meg az életünket. Ez utóbbit – amennyire tudom – csak a luxemburgi csapat találta el. 
 
Már a verseny közben rájöttek, hogy ezt a világbajnokságot meg fogják nyerni?
 
Eredményt először az első 6 bor után közöltek, akkor láttuk, hogy vezetünk. A második körben viszont már boronként haladtunk, minden bor után kiderült, hogy mit kóstoltunk, és az eredményjelzőn folyamatosan lehetett követni az állást. A vezető pozíciónkat mindvégig tartottuk, és amint az utolsó borba beleszagoltuk, tudtunk, hogy már nem lehet elvenni tőlünk a győzelmet. Egy jurai „sárga bor” (vin jaune) volt a poharunkban, ami annyira karakteres, hogy viszonylag könnyű felismerni. Szóval, mi akkor már ünnepeltünk lélekben.
 
Nem élnek egy városban, de még csak egy országban sem. Hogyan készülnek fel a versenyekre?
 
Mivel ritkán találkozunk, az egyéni felkészülésre kell építenünk. A csapat minden tagja heti rendszerességgel kóstol, a versenyek előtt pedig összetartó edzéseket szervezünk, hogy újra felvegyük a ritmust. Ilyenkor általában a ritka fajtákra, a különleges borokra helyezzük a hangsúlyt, olyanokat kóstolunk, amit kifejezetten a felkészülés miatt tartunk fontosnak, de borkedvelőként valószínűleg nem iszogatnánk.


 
Mióta változatlan a csapat összetétele?
 
2016-ban indultunk először ezen a bajnokságon, de akkor még egy másik csapattal. A jelenlegi felállásban 2017 óta versenyzünk, és a világbajnoki győzelem előtt volt már két ötödik helyünk, de mindkét alkalommal csak néhány pont választott el minket a dobogótól. A csapat minden tagja gyakorlott kóstoló, de mindenki egy kicsit mást ad hozzá a nagy egészhez, mindenkinek egy kicsit más az erőssége. Didier a spanyol borokban a legjobb, Laura és Levente a fajták felismerésében verhetetlen, én az olasz és a francia borokban vagyok a legjártasabb.
 
Boros múltja van a csapatban valakinek? Ehhez szükséges tanfolyamot, iskolát végzett valaki önök közül?
 
Fontos elmondanunk, hogy mindez számunkra hobbi. Autodidakta csapat vagyunk, senki sem járt közülünk semmilyen boros képzésre, amatőröknek tekintjük magunkat, egyikünk sem szeretne ebből megélni. Számunkra a játék öröme a lényeg.
 
Ön hogyan látja, mi segítette hozzá a csapatot a győzelemhez?
 
A tudás elengedhetetlen, de szükséges némi versenyzői tapasztalat, és az se árt, ha a verseny ideje alatt képesek vagyunk a feladatra összpontosítani. Rengetegféle bor létezik a világon, és közülük bármelyik a poharunkba kerülhet. Nagyon gyorsan végig kell gondolni, mi az, ami nem lehet, és a felmerülő lehetőségek közül pillanatok alatt el kell jutnunk a végső megoldásig. Ha valakinek éppen nincs jó napja, simán elúszhat a verseny. Minden vonat le tud futni a sínről, előfordulhat, hogy a tavalyi bajnokok az idén az utolsó helyen végeznek. Ezen a versenyen sok minden nüanszokon múlik.
 
Volt már magyarországi a felismerendő borok között?
 
Még nem, de minden évben készülünk rá. Főleg száraz furmintokat kóstoltunk, a tokaji édes borokat biztosan felismernénk.
 
Milyen a hangulat ezeken a versenyeken?
 
Baráti, szinte családias. Aki próbálta már valaha vakon megmondani, milyen bor van a poharában, az pontosan tudja, hogy ez mennyire nem egyszerű. Mi mindannyian nagyra értékeljük a többiek képességeit, elismerjük egymás teljesítményét, és noha a verseny pillanatában ellenfelek vagyunk, minden évben barátként üdvözöljük egymást a visszatérő versenyzőkkel, és örülünk, hogy kiváló borokat kóstolhatunk együtt a gálavacsorán.


 
Mivel koccintott a csapat a győzelemre?
 
A kóstolt borokból maradt barolo, úgyhogy a helyszínen azzal koccintottunk, a szállásadó házigazdáink pedig felbontottak egy üveg pezsgőt a tiszteletünkre.
 
A csapatnak szívből gratulálunk, és ígérjük, hogy szurkolni fogunk jövőre is!
 
Fotó:
facebook

Iszunk

Francia csúcsborok első kézből

2017.11.05. | Szabó Edit
M. Chapoutier borvacsora a Veritas Winebarban
Ki ne szeretne 100 pontos bort kóstolni? A lehetőség adott, a Veritas Winebar november 8-ai vacsoráján ugyanis a 2009-es Le Pavillon Ermitage palackjából is kihúzzák a dugót…  
Vendégoldal

Aranyérmet kapott a DUENNIUM 2012 Párizsban

2019.03.20. | Borsmenta
A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye, a Vinalies Internationales március 1-3. között zajlott Párizsban. A Vylyan Pincészet 2012-es évjáratú Duennium bora erős mezőnyben kapot…
Utazunk

Pincetúra Elzászban

2019.11.17. | Vargha Márk
Mintha Walt Disney mesevilágában járnánk, olyan ez a kelet-franciaországi tartomány. Elragadó kisvárosok, macskaköves utcák, na meg a híres elzászi fehérbor, amiért önmagában érdemes fe…
Vendégoldal

Aranyérmes a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője!

2020.11.23. | Borsmenta
Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, ahol szép magyar sikerek születte…
Iszunk

Három magyar bor kapott aranyérmet Londonban

2021.05.18. | Szabó Edit
Közzétette eredményeit az egyik legrangosabb nemzetközi borverseny, az International Wine Challenge. Az idén a nevezett 33 magyar bor közül két tokaji és egy somlói kapott aranyérmet, é…
Utazunk

Hosszú hétvége Bordeaux-ban

2021.08.25. | Vargha Márk
Bordeaux ezerarcú vidékét megismerni talán kevés egy élet, ám ha szerencsénk van, már egy hosszú hétvége alatt is sok mindent felfedezhetünk. Vargha Márk olyan mázlista volt, hogy épp a…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)