Vissza

30 éves a Kistücsök!

2022.12.07. | Szabó Edit
Kulináris programsorozattal ünnepelte 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök étterem. A nemrég Bib Gourmand minősítést kapott vendéglátóhely és tulajdonosa, Csapody Balázs az eltelt évek alatt fogalommá vált a magyar gasztronómiában…


Egy kis személyes nosztalgia

Máig emlékszem a Kistücsök étteremben tett első látogatásomra. Szepsy borvacsorára kaptam meghívást, és szerencsére sikerült sofőrt is szereznem, így nyugodt lelkiismerettel és nagy várakozással indultam útnak. Addigra már szárnyra kapott a Kistücsök híre, és annak tulajdonosát, Csapody Balázst mindenki úgy emlegette, mint aki csodát tett a vidéki magyar gasztronómiában. A kétezres évek derekán járhattunk, az étterem már megélte az első tíz sikeres évét, de még nem tudhattuk, hogy mit hoz a jövő.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu
A Kstücsök belső tere 2010-ben

Amint beléptem a Kistücsökbe, úrrá lett rajtam a felszabadultság. Pohárral a kézben ott állt Szepsy István, vele szemben Csapody Balázs egy kisebb társaság közepén, és úgy üdvözöltek, mint régi barátot. (István esetében ez igaz is volt, addigra már leforgattam vele két portréfilmet, elég sokáig néztünk egymás szemébe a kamera két oldalán ahhoz, hogy meg legyen alapozva a jó kapcsolat, de Balázzsal korábban még soha nem találkoztam.)

A kóstolt borok természetesen parádésak voltak, na meg az ételek is, és valószínűleg jól ki is egészítették egymást, de a bor-étel párosítások lényegéről akkoriban még keveset hallottunk. Annak örültem, amit könnyű szívvel be tudtam fogadni, ezért őrizte meg a memóriám István értő magyarázatait, Balázs történetét a Kistücsök alapításáról és Jahni Laci lefegyverző mosolyát. Azóta is imádom, ahogy a derű végigömlik az arcán, valahányszor találkozunk.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu
Csapody Balázs és Jahni László 2010-ben

A vacsora végén búcsúzkodni kezdtünk, de Balázs ellentmondást nem tűrően visszaparancsolt bennünket a székünkbe: ne menjetek sehová, mindjárt jön a desszert. Csodálkozva néztem a kiürült kistányérra az asztalomon, és mondtam Balázsnak, hogy már megettük az édességet. „Nem édesség – mondta. – Desszert. Frissen sült keszeg. Én a helyetekben nem hagynám ki!” Apám tiszai halász volt, de a történet idején már húsz éve nem élt. Balázs nem tudta, honnan is tudhatta volna, hogy nem sült keszeg érkezik azokban a tálakban, hanem egy szelet a gyerekkoromból. Persze, hogy soha nem felejtem el azt az estét.

Mindez akkor jutott eszembe, amikor egy derűsnek cseppet sem nevezhető novemberi napon megérkeztem a Kistücsökbe, az étterem 30. születésnapja alkalmából meghirdetett sajtóebédre.

 
Jól megnőtt a Kistücsök!

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

A klasszikus családi vállalkozásként működő Kistücsök nagyon sokat változott, mióta legutóbb erre jártam.


A Csapody és a Jahni család 2010-ben

Balázs felesége és húga már régóta tagja a csapatnak, a konyhát a kezdetektől a sógor, Jahni László vezeti, de mostanra a második generáció is csatasorba állt: a szállodát Balázs fia, Bence viszi, az unokaöcs, Bálint pedig sommelier-ként dolgozik a Kistücsökben.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu
Laci, Balázs és Bálint 2022-ben

Igen, szálloda is van! A régi épülethez növesztett négycsillagos szálláshelyet 2021 októberében adták át, Bence vezetésével be is jártuk a pincétől a padlásig. Két minden igényt kielégítő lakosztály és tizenkilenc kényelmesen berendezett szoba várja a vendégeket, közülük többhöz erkély is tartozik.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

A kerti medence tavasztól őszig népszerű, most inkább a szauna meghitt csendjét élvezik, akik itt töltik az éjszakát. Az emeleten kialakított Séfszobában az étteremtől teljesen független ételkínálattal, havonta megújuló degusztációs menüvel és tematikus gasztronómiai programokkal áll az ínyencek rendelkezésére Kaszás Roland.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

A földszintre visszatérve Balázs a balatonboglári Hujber Pince királyleánykából készült pezsgőjét tölti a poharunkba, és közben elmeséli, hogy milyen büszke a Kistücsök borkínálatára. Az ajánlatban több mint száz pincészet borai szerepelnek, de többségük balatoni, és ez így is van jól. A vendégek ugyanis az eltelt évek alatt megszokták, hogy lehetőség szerint nem csupán a feldolgozott alapanyagok, hanem az italok is a környékből érkeznek, és ma már nemcsak az a szempont, hogy balatoni bort rendeljenek az ételük mellé, hanem még a déli parton készült tételeket is előnyben részesítik az északi partiakkal szemben.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

Miközben helyet foglalunk a nagy asztal körül, elmerengünk egy kicsit a borízlés eme örvendetes változásán, és persze azon is, hogy mennyit javult a borok minősége az eltelt 30 év alatt.

 
Egy kis gasztronosztalgia

Az ebéd a nosztalgia jegyében telik. A Kistücsök emblematikus fogásai vonulnak fel: olajos nyurgaponty, szász húsleves, töltött káposzta, angus marha vadas mártással, klasszikus kávékrém pohárban. Mindegyik régi ismerős, ezek azok, amelyeket nem lehet levenni az étlapról.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

Az ételekről persze reggelig tudnánk beszélni. A marinált nyurgaponty házi tejföllel, tökmagolajjal, friss kaporral és kovászolt babbal nyeri el tökéletességét, a szász húsleves a tárkonytól válik egészen különlegessé. Balázs nagymamája szovátai volt, ahol nem használnak fűszerpaprikát az ételekbe, ezért van az, hogy a Kistücsökben a töltött káposzta fő fűszere a csombor és a tárkony, na meg az a finom kakastaréj szalonna, amiből az egyik kollégánk kér még egy extra adagot.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

A vadas hét nyelven beszél, a kávékrém meg éppen olyan, mint a boldog békeidőkben, csak sokkal jobb.

Élvezzük az ízeket és beszélgetünk. Meghányjuk-vetjük a gasztronómia ügyes-bajos dolgait, szó esik a képzés fontosságáról, a vendéglátás nehézségeiről, a vendégek igényességéről, és persze arról is, hogy a Kistücsök az idén Bib Gourmand minősítést kapott. Balázs számára ez volt az elérendő cél, ő nem pályázik Michelin-csillagra. Örül, ha az éttermét a legjobbak között említik, ha a szakma nagyjai szerint is megér egy kitérőt, de szeretne megmaradni a jó ár-érték arányú helyek között, mert számára az a legfontosabb, hogy meg tudja őrizni a vendégkörét.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

Ismert történet, hogy az étterem egykori tulajdonosa, az Öreg Pipás Balázs édesapjának jó barátja volt, így hát Balázs gyerekkorában gyakran megfordult a Kistücsökben. Ha arra jártak, benéztek, néha maradtak ebédelni, vacsorázni, és mindig igazi jó vendéglői hangulatot árasztott magából a hely. Amikor Balázs 1992-ben kibérelte, már csak egy sarki kocsma működött benne. Innen vált azzá, aminek ma ismerjük.

30 éves a Kistücsök - borsmenta.hu

Bizonyára az Öreg Pipás is elégedett lenne a mostani Kistücsökkel, de az biztos, hogy mi, mai vendégek nagyon megszerettük. Jó tudni, hogy ebben az őrült világban van, ami állandó: Balázs összetéveszthetetlen alakja, ahogy elvegyül a vendégek között, vagy békésen üldögél kedvenc székén a kertben, és mindenkihez van egy jó szava; Jahni Laci mosolya és azok az ismeretlen-ismerős ízek, amelyek miatt az embert időről időre visszaviszi a lába Szemesre, a Kistücsökbe.
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Beszélgetünk

„A” vendéglős

2017.11.25. | Szabó Edit
Találkozás Csapody Balázzsal
Vendéglátós család sarjaként minden nyara munkával telt, mégis ezt a pályát választotta. Vendéglátó menedzser, aztán képzett sommelier lett, majd kibérelte a balatonszemesi Kistücsök ko…
Beszélgetünk

Kezd benőni a fejem lágya

2017.12.31. | Szabó Edit
Beszélgetés Pohner Ádámmal
Érettségi után választotta a szakács pályát, és a szakiskolában Vomberg Frigyes volt a mestere. Pohner Ádám, a szakma fiatal reménysége ma a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafőnök…
Eszünk

Szuper volt a Mini SVÉT

2018.02.26. | Szabó Hajnalka
Az égiek kegyesek voltak, az előrejelzések ellenére nem esett, tiszta, napsütéses időben, 600 látogatóval, jó hangulatban zajlott a szigetmonostori Mini SVÉT…  
Eszünk

A Gourmet, ahogy mi láttuk

2018.05.20. | Szabó Edit
Nincs mese, a Gourmet Fesztivál minden májusban kötelező program, persze kinek-kinek vérmérséklete, na meg pénztárcája szerint. Elmeséljük, hogy mi mit szúrtunk a villánk hegyére…  …
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)