Vissza

Mese a kókuszízű fügefalevélről

2021.09.03. | Vargha Márk
Mindig pink! címmel tartott rendhagyó borvacsorát A Séf és a Kertész kétszemélyes csapata a Borirodában. A csábítóan izgalmas ételeket rózsaszín borok kísérték…
 

A Borsmenta két nagy kedvenc csapata már nem először szervezett közös rendezvényt. A Mindig pink! című esten A Séf és a Kertész, azaz Horváth Gábor és Török Patrícia, valamint a Boriroda, vagyis Dura Emese és kollégái ezúttal a rózsaszínre fűzték fel az ételeket és a borokat. Semmi túlgondolás, csak gyönyörű színek – és nagyon jó ízek…

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu
 
Monastrell. A Franciaországban mourvѐdre-ként ismert kékszőlő-fajta 5%-ban került a hagyományos xarel-lo (40%), macabeo (34%) és parellada (19%) fehér fajták mellé a Raventós család pezsgőjébe, hogy enyhe rózsaszínt és változatosabb ízeket vigyen az italba.

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu

Ez a nagyon frissítő, nagyon finom buborékos, deNit nevű 2018-as évjáratú kortyolnivaló az első ital az este folyamán, amit személyesen a háziasszonytól kapunk, amint belépünk a Boriroda ajtaján. Az üdvözlőfalat a vendégszereplő páros híresen jó zöldségkrémjeinek egyikével készült: krémes és édeskés mángoldkrém, a tetején finoman savanykás mángoldszár. Remek indítás.

Amíg italunkat kortyolgatjuk, látjuk, hogy a séf és a kertész meg sem áll a konyhában, és csakhamar az asztalunkra varázsolják az előételt: lazac, krémes kecskesajt, uborka, alma. Könnyed, hűs fogás, a meleg nyári napok tökéletes kiegészítője, és persze nagyon finom.

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu

Míg Gábor a főétel hozzávalóit készíti, Patrícia a kertjükben termett halványzöld uborkát kínálja a vendégeknek. A magunk részéről bizton állíthatjuk, hogy hasonlóan zamatos zöldséggel itthon még nem találkoztunk eddig. De van valami más is a tányéron: sötétzöld levél, apró darabkákra tépve. Megkóstoljuk. Mintha egy kiskanál kókuszreszelék landolna a szánkban… Mi lehet ez? – tanakodnak a vendégek, egy-két helyről jön is a helyes megfejtés: zsenge fügefalevél. Sosem gondoltuk volna, de hát éppen az ilyen mesés meglepetések miatt vagyunk itt.

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu

Jön a főétel, melynek fantasztikus színeitől tényleg káprázik a szem. A tányéron májjal, zúzával, édesköménnyel és napraforgómaggal készült fenséges kacsakolbász. Mellette a köret különféle textúrájú elemekből: árpagyöngy-saláta, céklalekvár, céklacarpaccio, sült mogyoró. A sötét rózsaszín céklához sötét rózsaszín bor dukál: Fred Loimer kamptali termelő Gluegglichje. Glücklich, azaz boldog, írásában egy kis csavarral, megidézendő a kortyolás hangját. Mi sem voltunk boldogtalanok, mikor ez a 11%-os alkoholtartalmú, szuperkönnyű cseresznye- és meggybomba csúszott le a torkunkon...

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu

Az étel fenséges, bár sose fogyna el, gondoljuk magunkban, pedig „csak” egy kolbász, kis körettel – persze ne feledkezzünk meg róla, hogy az egyik legjobb magyar séf keze alól került ki… Mikor az utolsó morzsáig elfogy minden, Patrícia izgalmas játékra invitál bennünket: fűszernövényeket kell felismernie az asztaltársaságoknak. Csak bazsalikomból négyfélét lehet kiválasztani a növényhalomból: nápolyi hólyagoslevelűt, citromosat, lilát és fahéjillatút, zsályából van tarkalevelű, orvosi és széleslevelű, és a többi. Akad két számunkra teljesen ismeretlen fűszer is. Az egyik a quilquiña, amelyet a britek bolíviai korianderként ismernek, bár semmi köze a korianderhez, viszont jól passzol a vörös húsokhoz vagy a csilis babhoz. A másik pedig a borágó, alias „uborkavirág”, amit a séf tengeri halakhoz, osztrigához, Szent Jakab kagylóhoz szeret társítani.

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu

Csakhamar elérkezik a finálé, ami – legalábbis számunkra – a legfinomabb és Magyarországról a hírek szerint egyre inkább kiszoruló nyári gyümölcsből, málnából készült. A míves üvegtányérokon fehér csokoládés málnakrémes friss málna, málnás cukrászkrém, málnahab és málnasorbet rendeződik el ízlésesen. A pink desszert sajnos túl gyorsan elfogy, ami nem csoda, hiszen fantasztikus: már nemcsak az ízek és a textúrák, hanem a hőfokok is játszanak egymással. Természetesen a borválasztás is hű a tematikához. Az enyhe édességen túl a szín is igazodik ugyanis a rózsaszínhez a riojai Muga pincészet rozéja képében. A borban 90%-ban garnacha (nem spanyolajkú területeken grenache) található. Robusztus mediterrán fajta, mely viszonylag magas alkoholú borokat eredményez. Komoly desszerthez nem is illenék az epres-tuttifruttis-magyaros változat, ez a 13,5%-os vaníliás-rózsás-mandulás rosado viszont annál inkább.

Fotó: Vargha Márk/borsmenta.hu

Igazán jó hangulatú este volt: élvezet, tanulás, társas együttlét – nem is várhatnánk ennél többet, legfeljebb azt, hogy minél többször legyen részünk benne. A Borirodán, a Séfen és a Kertészen egész biztosan nem fog múlni a következő alkalom, így reméljük, hogy a járványügyi előírások sem húzzák keresztül a számításokat. Mindenesetre újabb borokért kezdtünk rajongani (magáért a helyért, ugyebár, eddig is), s lázasan tervezzük beiktatni a hétvégéinkbe az első látogatást abba a bizonyos kertbe a Szentendrei-sziget szívében, ahol a címbeli mesék íródnak.

 
Fotó:
Vargha Márk

Beszélgetünk

Egy életre szóló kaland ígérete

2019.08.03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…  
Iszunk

Kaliforniai álom – Jamie Kutch borai a Borirodában

2020.02.04. | Vargha Márk
Borkóstolás távvezérléssel? Miért ne! Jamie Kutch a technika segítségével Kaliforniából tartotta meg borkóstolóját a budapesti Boriroda vendégeinek. Persze a borok nagyon is valóságosak…
Beszélgetünk

A szívünk is benne van

2020.02.15. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Dura Emesével
Nemrég ünnepelte első születésnapját Buda egyik legújabb borbárja, a Németvölgyi úton található Boriroda. Dura Emesét, a borszaküzletként is működő hely tulajdonosát a kínálatról és a p…
Eszünk

Zsíros kenyér luxuskivitelben

2020.08.12. | Vargha Márk
Hogy mi történik, ha egy nem mindennapi zsíros kenyér és egy adag mangalica-tokaszalonna Gernot Heinrich boraival randevúzik a Borirodában? Vargha Márk elmeséli…  
Iszunk

Álomrandi a Borirodában: Sancerre és kecskesajt

2020.10.12. | Vargha Márk
Új sorozatot indított egyik kedvenc borbárunk, a Boriroda: a tematikus esteken klasszikus bor-étel párokat mutatnak be a vendégeknek. Az első rendezvényen kollégánk, Vargha Márk is rész…
Iszunk

Piemont és szarvasgomba

2021.08.23. | Vargha Márk
A Boriroda rendezvényén kiváló északolasz borokat kínáltak a remekbe szabott szarvasgombás fogások mellé…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)