Eszünk

Mese a kókuszízű fügefalevélről

Mese a kókuszízű fügefalevélről című cikk borítóképe
2021. 09. 03. | Vargha Márk
Mindig pink! címmel tartott rendhagyó borvacsorát A Séf és a Kertész kétszemélyes csapata a Borirodában. A csábítóan izgalmas ételeket rózsaszín borok kísérték…

A Borsmenta két nagy kedvenc csapata már nem először szervezett közös rendezvényt. A Mindig pink! című esten A Séf és a Kertész, azaz Horváth Gábor és Török Patrícia, valamint a Boriroda, vagyis Dura Emese és kollégái ezúttal a rózsaszínre fűzték fel az ételeket és a borokat. Semmi túlgondolás, csak gyönyörű színek – és nagyon jó ízek…

Monastrell. A Franciaországban mourvѐdre-ként ismert kékszőlő-fajta 5%-ban került a hagyományos xarel-lo (40%), macabeo (34%) és parellada (19%) fehér fajták mellé a Raventós család pezsgőjébe, hogy enyhe rózsaszínt és változatosabb ízeket vigyen az italba.

Ez a nagyon frissítő, nagyon finom buborékos, deNit nevű 2018-as évjáratú kortyolnivaló az első ital az este folyamán, amit személyesen a háziasszonytól kapunk, amint belépünk a Boriroda ajtaján. Az üdvözlőfalat a vendégszereplő páros híresen jó zöldségkrémjeinek egyikével készült: krémes és édeskés mángoldkrém, a tetején finoman savanykás mángoldszár. Remek indítás.

Amíg italunkat kortyolgatjuk, látjuk, hogy a séf és a kertész meg sem áll a konyhában, és csakhamar az asztalunkra varázsolják az előételt: lazac, krémes kecskesajt, uborka, alma. Könnyed, hűs fogás, a meleg nyári napok tökéletes kiegészítője, és persze nagyon finom.

Míg Gábor a főétel hozzávalóit készíti, Patrícia a kertjükben termett halványzöld uborkát kínálja a vendégeknek. A magunk részéről bizton állíthatjuk, hogy hasonlóan zamatos zöldséggel itthon még nem találkoztunk eddig. De van valami más is a tányéron: sötétzöld levél, apró darabkákra tépve. Megkóstoljuk. Mintha egy kiskanál kókuszreszelék landolna a szánkban… Mi lehet ez? – tanakodnak a vendégek, egy-két helyről jön is a helyes megfejtés: zsenge fügefalevél. Sosem gondoltuk volna, de hát éppen az ilyen mesés meglepetések miatt vagyunk itt.

Jön a főétel, melynek fantasztikus színeitől tényleg káprázik a szem. A tányéron májjal, zúzával, édesköménnyel és napraforgómaggal készült fenséges kacsakolbász. Mellette a köret különféle textúrájú elemekből: árpagyöngy-saláta, céklalekvár, céklacarpaccio, sült mogyoró. A sötét rózsaszín céklához sötét rózsaszín bor dukál: Fred Loimer kamptali termelő Gluegglichje. Glücklich, azaz boldog, írásában egy kis csavarral, megidézendő a kortyolás hangját. Mi sem voltunk boldogtalanok, mikor ez a 11%-os alkoholtartalmú, szuperkönnyű cseresznye- és meggybomba csúszott le a torkunkon...

Az étel fenséges, bár sose fogyna el, gondoljuk magunkban, pedig „csak” egy kolbász, kis körettel – persze ne feledkezzünk meg róla, hogy az egyik legjobb magyar séf keze alól került ki… Mikor az utolsó morzsáig elfogy minden, Patrícia izgalmas játékra invitál bennünket: fűszernövényeket kell felismernie az asztaltársaságoknak. Csak bazsalikomból négyfélét lehet kiválasztani a növényhalomból: nápolyi hólyagoslevelűt, citromosat, lilát és fahéjillatút, zsályából van tarkalevelű, orvosi és széleslevelű, és a többi. Akad két számunkra teljesen ismeretlen fűszer is. Az egyik a quilquiña, amelyet a britek bolíviai korianderként ismernek, bár semmi köze a korianderhez, viszont jól passzol a vörös húsokhoz vagy a csilis babhoz. A másik pedig a borágó, alias „uborkavirág”, amit a séf tengeri halakhoz, osztrigához, Szent Jakab kagylóhoz szeret társítani.

Csakhamar elérkezik a finálé, ami – legalábbis számunkra – a legfinomabb és Magyarországról a hírek szerint egyre inkább kiszoruló nyári gyümölcsből, málnából készült. A míves üvegtányérokon fehér csokoládés málnakrémes friss málna, málnás cukrászkrém, málnahab és málnasorbet rendeződik el ízlésesen. A pink desszert sajnos túl gyorsan elfogy, ami nem csoda, hiszen fantasztikus: már nemcsak az ízek és a textúrák, hanem a hőfokok is játszanak egymással. Természetesen a borválasztás is hű a tematikához. Az enyhe édességen túl a szín is igazodik ugyanis a rózsaszínhez a riojai Muga pincészet rozéja képében. A borban 90%-ban garnacha (nem spanyolajkú területeken grenache) található. Robusztus mediterrán fajta, mely viszonylag magas alkoholú borokat eredményez. Komoly desszerthez nem is illenék az epres-tuttifruttis-magyaros változat, ez a 13,5%-os vaníliás-rózsás-mandulás rosado viszont annál inkább.

Igazán jó hangulatú este volt: élvezet, tanulás, társas együttlét – nem is várhatnánk ennél többet, legfeljebb azt, hogy minél többször legyen részünk benne. A Borirodán, a Séfen és a Kertészen egész biztosan nem fog múlni a következő alkalom, így reméljük, hogy a járványügyi előírások sem húzzák keresztül a számításokat. Mindenesetre újabb borokért kezdtünk rajongani (magáért a helyért, ugyebár, eddig is), s lázasan tervezzük beiktatni a hétvégéinkbe az első látogatást abba a bizonyos kertbe a Szentendrei-sziget szívében, ahol a címbeli mesék íródnak.

Fotó:
Vargha Márk

Iszunk
Piemont és szarvasgomba című cikk borítóképe

Piemont és szarvasgomba

2021. 08. 23. | Vargha Márk
A Boriroda rendezvényén kiváló északolasz borokat kínáltak a remekbe szabott szarvasgombás fogások mellé…
Iszunk
Álomrandi a Borirodában: Sancerre és kecskesajt című cikk borítóképe

Álomrandi a Borirodában: Sancerre és kecskesajt

2020. 10. 12. | Vargha Márk
Új sorozatot indított egyik kedvenc borbárunk, a Boriroda: a tematikus esteken klasszikus bor-étel párokat mutatnak be a vendégeknek. Az első rendezvényen kollégánk, Vargha Márk is részt vett…
Eszünk
Zsíros kenyér luxuskivitelben című cikk borítóképe

Zsíros kenyér luxuskivitelben

2020. 08. 12. | Vargha Márk
Hogy mi történik, ha egy nem mindennapi zsíros kenyér és egy adag mangalica-tokaszalonna Gernot Heinrich boraival randevúzik a Borirodában? Vargha Márk elmeséli…
Beszélgetünk
A szívünk is benne van című cikk borítóképe

A szívünk is benne van

2020. 02. 15. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Dura Emesével
Nemrég ünnepelte első születésnapját Buda egyik legújabb borbárja, a Németvölgyi úton található Boriroda. Dura Emesét, a borszaküzletként is működő hely tulajdonosát a kínálatról és a poharak titkairól kérdeztük…
Iszunk
Kaliforniai álom – Jamie Kutch borai a Borirodában című cikk borítóképe

Kaliforniai álom – Jamie Kutch borai a Borirodában

2020. 02. 04. | Vargha Márk
Borkóstolás távvezérléssel? Miért ne! Jamie Kutch a technika segítségével Kaliforniából tartotta meg borkóstolóját a budapesti Boriroda vendégeinek. Persze a borok nagyon is valóságosak voltak…
Beszélgetünk
Egy életre szóló kaland ígérete című cikk borítóképe

Egy életre szóló kaland ígérete

2019. 08. 03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…