Vissza

Bükk, Mályinka, Iszkor…

2023.11.08. | Juga Péter
Pohner Ádám séf és kedvese, Kun A. Luca közös álmukat váltották valóra Mályinkában, az Északi-Bükk bájos kistelepülésén, ahol a falu régi kocsmáját átalakítva nyitották meg az Iszkor névre hallgató éttermüket…


Túra az őszi Bükkben

Egy napsütéses októberi hétvégén szívesen kirándul az ember, pláne ha éppen a Bükk lábánál lakik. A középhegység déli részén fekszik Mályinka, Kazincbarcikától 20 percnyire, illetve Miskolc és Eger sincs messze. Bánkút pedig szinte a szomszédban van, de Lillafüred és a Bükk egyéb kedvelt helyszínei sincsenek elérhetetlen távolságban.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu

Érdemes az Országos Kéktúra útvonalának errefelé vezető szakaszán elindulni, és az út mentén – a csodás színekbe öltözött erdő élvezete mellett – néhány kilátópontot is útba ejteni, amelyeket megmászva különösen szép kilátásban lehet részünk.

A dédesi várhoz is kellemes az út, de a bátrabbak felmászhatnak a közelebb eső Pirító-kőre is, amely egy hegygerincről kicsúcsosodó sziklaképződmény (Dédesi Kisvárnak is nevezik). Dédestapolcsány a cikk fókuszában lévő Mályinka közeli szomszédja, hozzá tartoztak az egykori erődítmények, amelyeknek ma már sajnos csak a maradványai mesélnek az egykori létezésükről.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu

Egy kellemes, 7-8 km-es túra után az Iszkor étterem felé vettük az irányt. (Fontos, hogy jó előre asztalt kell foglalni, ugyanis a csütörtöktől vasárnapig nyitva tartó hely nagy látogatottságnak örvend. Ha csoportosan kíván valaki foglalni, akkor pedig fokozottan ügyeljen a létszámra, különben megeshet, hogy a kis befogadóképességű épületben valaki spontán állófogadáson vesz majd részt... A viccet félretéve nagyon kedvesek és készségesek az étteremben, minden problémára van megoldás, de leginkább nincs probléma.)Kocsmából gasztrofellegvár

Az étterem terasza mellett egy kis patak csörgedezik, hegyoldal emelkedik az épület háta mögött, faágak sokasága hajlik az épület felé, mintha meg akarnák érinteni.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu

Az étlap rövid és tartalmas, érdemes minél többféle fogást megkóstolni. Az előételek közül kettőt szemeltünk ki: szarvastatár, tojáskrém, szalmaburgonya és mangalicapástétom, sütőtökmustár, kovászos kenyér.

Az étterem lehetőségei szerint helyi alapanyagokkal dolgozik. Bárányt és mangalicát is tenyésztenek a közelben, de a pisztrángért sem kell messzire menni, illetve a túró és a sajt is helyből érkezik. A borkínálat felét a bükki boroki adják, emellett az Egri és a Tokaji borvidék is képviselteti magát több mint húsz tétellel. Ha valaki nemzetközi vizekre evezne, a hazai kínálat mellett több bornagyhatalom buborékos tételei közül is válogathat.

Az előételhez a Vadnai Csakazértis (Bükk) 2021-es sauvignon blanc-ját választottuk, amely kirobbanó frissességével jól kiegészítette a fogásokat, nem véletlenül kapta a „Borúraderű” elnevezést. Emellett Hajdú Roland (Bükk) olaszrizling-furmint tételét kóstoltuk ugyancsak 2021-ből, amely kevésbé savhangsúlyos, könnyed selymességével kifejezetten tetszett társaságunk hölgytagjainak.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu

Gyöngytyúklevessel folytattuk (házi cérnametélttel), és ami engem teljesen levett a lábamról: pikáns sütőtökleves, tökmag, karfiol, kecskecamembert. (Bár elkövettem azt a hibát, hogy nem fotóztam le az étlapot, de a karfiol – amellett, hogy kedvemre valóan ropogósra készítették – valószínűleg pácolva, marinálva volt.) A lényeg az, hogy a leves éppen nem haladta meg azt a csípősségi határt, ami számomra még kellemes, és valóban elvarázsolt ez a kombináció – a finoman megolvadt kecskecamembert-rel az élen.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu

A háromféle főétel egyikét ugyancsak háromféle variációban lehetett rendelni. A fix köret a következő volt: vargányás füstölt burgonyahab és őszi zöldségek a kertből. Ehhez választhattunk grillezett lillafüredi pisztrángfilét, mangalicatarját vagy szarvasgerincet. Hiába győzködtük egymást, végül csak kettőt sikerült megkóstolni, pedig négyen voltunk… A szarvas omlóssága és a burgonyahab komplex ízvilága egyedi élményt nyújtott, a pisztráng ugyancsak (amely valóban teljesen szálkamentesnek bizonyult).

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu

A szarvashoz egy 2021-es bikavért választottunk az egri Csalakatos Pincétől, ami a médiumra készített hús méltó partnere volt.


 
Miért pont Mályinka?

Pohner Ádám séf számos neves étterem konyháján megfordult eddigi pályafutása során. A 2021 decemberében bezárt Olimpiában, a Mákban, az Alabárdosban, a balatonszemesi Kistücsökben, illetve a tatai Platán Bisztróban. A világ legrangosabb szakácsversenyén (Bocuse d’Or) pedig 2019-ben, Lyonban a 12. helyig menetelt, mindössze 25 évesen.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu
 
A séf gyermekkori nyarait Mályinkában töltötte a nagyszüleinél, családja erről a vidékről származik. Az étterem neve is ehhez az időszakhoz köthető, ugyanis a nagyapa szavajárása volt az „iszkorfa”, ami a berkenyefa helyi változata. (Habár manapság nem sokan ismerik már ezt a szót, a falubelieknek is újdonság volt a név a nyitáskor.)
 
A főváros nyüzsgésétől távolabb képzelték el a jövőt, egy olyan helyen, amelyik egészen a sajátjuk. Végül a gyerekkorban megismert vidék vonzereje csábította a Bükkbe Ádámot és Lucát.
A tervezést és a gondolkodást akkor váltották fel a tettek, amikor egy alkalommal már sokadszorra autóztak el a bezárt kocsma épülete mellett. Meglátták benne a lehetőséget, és saját kezükkel újították fel a házat, támogató nélkül indultak el ezen a nehéz úton. Az eredmény pedig magáért beszél.

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu


Desszert és összegzés

Végül egy somlóival zártuk az ételek sorát. Ez a desszert is tökéletes példája Pohner Ádám séf filozófiájának, miszerint helyi és magas minőségű alapanyagokra támaszkodva, egyszerűen, mégis különlegeset jó alkotni:

„Olyan ételeink vannak, amiket ismernek az emberek: harcsapaprikás, töltött káposzta, túrós csusza. De az az extra tudás, amit én felszedtem az évek során, egy hétköznapi ételt is más szintre tud emelni. Nem azt szeretném, hogy a vendég úgy érezze, hogy ez nem is töltött káposzta, hanem azt, hogy fú, ez a legjobb töltött káposzta. Annak is meg szeretnénk felelni, aki új élményért jön, de annak is, aki a hagyományokhoz ragaszkodik.” (Forrás: telex.hu)

Bükk, Mályinka, Iszkor - Pohner Ádám étterme - borsmenta.hu


A süteményt pedig a miskolci Ház Roastery világos pörkölésű etióp kávéjával koronáztuk meg. Az Iszkorban minden részlet ki van találva, és jól van kitalálva.

A Bükk az összes évszakban gyönyörű, az Iszkor ajtaja is nyitva áll, tehát adott egy különleges kikapcsolódás lehetősége. Aki arra jár, mindenképpen keresse fel az éttermet, aki pedig nem arra jár, tervezze úgy, hogy arra is járjon…
 
Fotó:
facebook
Magyar Bocuse d'Or Akadémia
Juga Péter

Eszünk

Széll a bajnok

2016.02.19. | Szabó Edit
Széll Tamás nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét „Nagyon jó kezekbe került a díj, Tamásban minden képesség megvan ahhoz, hogy jó eredményt érjen el a nemzetközi versenyen” – nyilatkozt…
Utazunk

Paul Bocuse piacán

2017.02.28. | Szabó Edit
Lyon nem elérhetetlen célpont, fapados járatok is repülnek oda. Érdemes egy hosszú hétvégét eltölteni ebben a kedves városban, sétálni az öreg utcákon, inni egy kávét valamelyik folyó p…
Beszélgetünk

Kezd benőni a fejem lágya

2017.12.31. | Szabó Edit
Beszélgetés Pohner Ádámmal
Érettségi után választotta a szakács pályát, és a szakiskolában Vomberg Frigyes volt a mestere. Pohner Ádám, a szakma fiatal reménysége ma a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafőnök…
Eszünk

Pohner Ádám megnyerte!

2018.02.09. | Szabó Edit
A két évvel ezelőtti Bocuse d’Or verseny országos döntőjén Széll Tamás mögött a második helyet szerezte meg, most viszont megnyerte a magyar bajnokságot a még mindig csak 24 esztendős P…
Eszünk

Szuper volt a Mini SVÉT

2018.02.26. | Szabó Hajnalka
Az égiek kegyesek voltak, az előrejelzések ellenére nem esett, tiszta, napsütéses időben, 600 látogatóval, jó hangulatban zajlott a szigetmonostori Mini SVÉT…  
Beszélgetünk

Emelt fővel távoztam

2019.01.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Vomberg Frigyessel
A Bocuse d’Or Torinóban rendezett európai bajnoksága után távozott a csapatból a Pohner Ádámot felkészítő tapasztalt tréner, Vomberg Frigyes. Az ismert szakácsot az okokról és a terveir…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)