2017.12.20. | Szabó Edit
Kekszek, piték, színes torták, vajpuha krémek, omlós linzerek: édes kísértés, aminek ellenállni képtelenség. Szerencsére nem is kell, a miskolci Desszertem Cukrászműhely folyamatosan változó kínálata egyszerűen tökéletes és megunhatatlan…
 

A barátságos térben minden a közelgő ünnepekről mesél: az asztalokon virágzó karácsonyi kaktusz, kicsit távolabb szépen díszített fenyő, a műhelyből gesztenye és narancs illata száll, ám az embereken nyoma sincs az ilyenkor szokásos nyugtalanságnak. A Desszertem Cukrászműhely még a szombati csúcsforgalomban is a nyugalom szigete. A vendégek halkan beszélgetnek, szól a zene, csörögnek az evőeszközök, duruzsol a kávégép. Jó itt lenni.



A borsodi megyeszékhely különleges cukrászdája július elsején nyitott, és szinte azonnal meghódította a minőségi édesség megszállottait. Már a nyitás előtt óriási volt a várakozás, szájról szájra járt a hír, hogy Budapestről érkezik a kreatív cukrász, és hogy a klasszikus magyar édességek mellett a francia cukrászat termékei is megjelennek majd a pultban.

Vargáné Bodnár Henriett, a Desszertem Cukrászműhely üzletvezetője és egyik tulajdonosa miskolci lokálpatriótaként régóta arról álmodott, hogy egyszer majd újra nyüzsgővé válik a hajdan szebb napokat látott belváros. Sokáig keresték a megfelelő üzlethelyiséget, mert olyan cukrászdát szerettek volna, ahol nemcsak néhány asztal, de a műhely is kényelmesen elfér. A Miskolci Nemzeti Színház mellett lévő barátságos kis tér ideális helyszínnek bizonyult, nyitás után alig győzték a rohamot. Jöttek a családok, anyukák babakocsival, gyerekek kisbiciklivel, nagyik lassan, botra támaszkodva, és mindenki meg akarta kóstolni a kézműves fagyit, mert a forró nyári napokon az volt a legnagyobb sláger. De ha már ott voltak, szép sorban végigkóstolgatták Borsos Zsuzsanna kreatív cukrász rafinált édességeit, és a visszatérésükkel szavaztak. A hely jött, látott, hódított, és azt teszi a mai napig, hiszen a rendszeresen változó kínálatban mindig van valami, amit feltétlenül meg kell kóstolni.



A műhelyben öt szakember sürög. Ilike, a „rangidős” még a nyolcvanas években tanulta a szakmát, klasszikus desszertekben verhetetlen, de élvezettel merül el a francia cukrászat rejtelmeiben is. Nóri és Zsuzsi Budapestről érkezett, a két fiatal gyakornok pedig a helyi szakközépiskolában szerzett oklevelet, és mindketten a legjobb tíz között végeztek az országos tanulmányi versenyben. Keresve se találnának szakmailag izgalmasabb helyet, Zsuzsi szívesen adja át azt a tudást, amit a legrangosabb gasztronómiai iskola, a párizsi Cordon Bleu hallgatójaként szerzett meg.



A Desszertemben egyre több a visszajáró vendég: van, aki színház előtt néz be egy italra és egy sütire; van, aki a szombati bevásárlás után kényezteti magát valami finomsággal; van, aki a vasárnap délelőttjét tölti a falak között; van, aki a délutáni kávéjáért tér be szinte minden nap; és van, aki rendszeresen viszi haza a családnak a korábban megrendelt édességeket a vasárnapi ebéd mellé.



Borsos Zsuzsanna saját bevallása szerint nem szereti a túl édes ízeket, ezért desszertjei inkább izgalmasak, sokszínűek, mint cukrosak. Nemcsak az ízekkel, de a textúrákkal és a színekkel is játszik, bátran használja egyedi fűszereit, amiből fantasztikus arzenált őriz a műhelyben, de legjobban a zöldséges süteményekkel lepte meg a város lakóit. A cukrászműhely a hernádszentandrási biokertészettel működik együtt, onnan érkeznek a friss zöldségek, például a fehér csokis mousse színezőanyaga, a biocékla. A szokatlan desszertekre kezdetben csak rácsodálkoztak a vendégek, de aztán egyre jobban megszerették őket. A legújabb kreáció, a csicsókás mille-feuille hatalmas sikert aratott, de a vendégek rajonganak a homoktövissel ízesített tejcsokis mousse-ért is.



A cukrászdában egyszerre 10-12-féle édesség kapható, és a kínálat hathetente frissül. Eleinte azt gondolták, hogy a magyar cukrásztermékekre alapoznak, van is dobostorta, Rákóczi-túrós, kapható a klasszikus, hatlapos mézes krémes, igaz, a töltelékébe került egy kis passiógyümölcs a móka kedvéért, és a pite sem mindig almás, hanem néha szilvás-szedres, máskor meg meggyes-málnás, de mindegyik nagyon népszerű. A klasszikus sajttortát pisztáciakrémmel bolondították meg, a sós karamell-passiógyümölcs kombó az örök favorit, a gránátalmás-gesztenyés szelet pedig már az ünnepi hangulat hírnökre.



A Desszertem italkínálata is rendkívül egyedi. Fölföldi Béla bodzaalapú pezsgője, a Bozzante csak válogatott helyeken kapható, nem lehet véletlen, hogy itt is van belőle. Be is térnek érte a vendégek színház előtt, de a jó érzékkel összeválogatott, különleges likőrök iránt is nagy az érdeklődés. Zsuzsi néha csöppent belőlük az édességekbe is. A madagaszkári csokidesszert például nem más, mint egy roppanós csokiba bújtatott, füstölt fekete teával infuzionált csokoládébavarois, leheletnyi tengeri sóval és madagaszkári vadborsos szedercrémeux-vel, amihez élmény hozzákóstolni a földiszeder-likőrt. Nem olcsó, de tökéletes, és aki egyszer megízlelte, mindig emlékezni fog rá.  



A karácsony közeledtével megint átalakult egy kicsit a süteménykínálat, most a bejglik és a kekszek hódítanak, de természetesen ezek sem a hagyományos módon készülnek. A mákos bejgli tölteléke egy kis tonkababot, a diósé némi tokaji aszút és aszalt sárgabarackot rejt, az izgalmas ízvilágú kekszekből pedig glutén- és laktózmentes is készül a műhelyben. Az ételallergiákkal küzdőkre egyébként is igyekeznek figyelni a cukrászok, a laktózmentes tortákhoz például egy alföldi biotermelőtől vásárolják a rizslisztet. A mentes sütemények kínálata meglehetősen széles, így azoknak sem kell lemondaniuk az édességről, akik diétára kényszerültek.



A nap lassan délutánba hajlik, a kis asztaloknál békésen üldögélnek a vendégek. Még egy-két óra, és a szomszédos színházépületbe megérkezik a műszak, kicsit arrébb, az Anyukám mondta csapatának új pizzériája, a Pizza, kávé, világbéke is készülni kezd az esti csúcsra. Egy átlagos szombat Miskolc belvárosában. Ízekkel, élményekkel, emberekkel, emlékekkel. Jó, hogy megszülettél, Desszertem!

 
Desszertem
3525Miskolc, Széchenyi István út 21-23,
Tel.: +3646-613-801
www.desszertem.hu

 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Gálik Levente

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)