Vissza

Hoppá, de jó lett!

2020.10.21. | Barossné Koós Andrea
Az ország egyik legjobb hamburgere Budapesten készül. Aki nem hiszi, keresse fel a Hoppá! Bistrót az Andrássy úton, és járjon utána...
 


A buciba töltött húspogácsa csalamádéval megfejelt, sajátos változata a 60-as, 70-es években került a magyar köztudatba, és bár időnként még mindig felbukkan itt-ott, az utóbbi években a minőségi, ízletes hamburgerek szép lassan beszivárogtak a honi gasztronómiai kínálatba.
 
A 80-as években megjelent első magyar gyorséttermi hálózat az amerikai mintát másolva, de a magyar igényeket kielégítve kezdte meg országos térhódítását. Aztán pár évvel később hazánkban is tanyát vert a McDonald's, és hihetetlen sebességgel söpörte le a színről a korábbi hamburgerkészítőket. Az idő múlásával a buciba rejtett húspogácsa méltatlanul rossz hírnevet szerzett magának, hiszen a gyorséttermek mellett csupán gyenge minőségű társait lehetett megtalálni a honi büfék kínálatban.


 
A 2000-es évektől azonban nagyot fordult a világ, a burgerek népszerűsége nem csökkent, ám a közönség kissé igényesebb lett, az emberek kezdtek a minőségi alapanyagok felé fordulni. Ennek köszönhetően sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, ahol az étlap fő kínálata a hamburger volt. Ma már nem csupán Budapesten, de az ország számos pontján bátran rendelhetünk, hiszen a színvonal egyre jobb, de azért valljuk be, hogy lukra futni sem nehéz, így jó, ha figyelünk mások véleményére, mielőtt letesszük a garast egy-egy hely mellett.


 
Ha az ember Budapesten él, és szeretné ennek a kétségkívül népszerű ételnek valamelyik különleges változatát kipróbálni, okosan teszi, ha az Andrássy út felé veszi az irányt. A máskor turistáktól hemzsegő városrész mostanában szokatlanul csendes, alig jár valaki az utcákon, ezért is hívogató, ha kintről azt látjuk, hogy két hatalmas üvegfal mögött felszabadult, boldog, nevető emberek ülnek. A körülöttük sürgő pincérek szebbnél szebb tányérokat visznek az asztalokhoz, de arra is marad idejük, hogy belépéskor mosolyogva köszöntsenek bennünket – bár azt a mosolyt a maszk miatt csak a szemükben látjuk, de azért jólesik.
 
A Hoppá! Bistro modern konyhát visz, ahol magyar és nemzetközi trendet követő fogásokat egyaránt kínálnak a nagyérdeműnek. Belső tere és hangulata tökéletesen alkalmas egy munkaebédhez, egy délutáni kávéhoz vagy egy meghitt vacsorához. Délben remek ár-érték arányban várnak minket fantasztikus ebédmenüjükkel, este pedig az állandó étlap mellett a folyamatosan változó séfajánlatból is választhatunk. Mi azonban most kifejezetten egy fogás miatt érkeztünk, ez pedig a Hoppá! Gourmet Burgerje, amit a Bamba Marha kulináris vezetője, Jancsa Jani és az étterem séfje, Irtó Márton közösen álmodott meg.


 
Jogosan kérdezhetjük: mégis mitől olyan különleges ez a buci? Nos, talán attól, hogy a 280 grammos húspogácsa 40+ napig érlelt Hortobágy Angus „Limited” marhahúsból készül. A nem mindennapi alapanyaghoz jön még a plusz csavar: a hús közepébe hízott kacsamáj és karamellizált hagyma kerül. A portugál buciba jut még füstölt szívsonka, parmezáncsipsz, kétféle paradicsom és kovászos uborka is. Az élvezeteket fokozva a köret se éppen hétköznapi: a héjában sült burgonyát hagymapürével töltik, és az egészet szalonnás kovászosuborka-veloutéra helyezik, amit a biztonság kedvéért még egy kis marinált lila hagymával is megbolondítanak, nehogy szó érje a ház elejét. Ezzel az összeállítással nem „csak egy szendvicset” alkotott a két csapat, hanem egy magas minőségű, igényes főételt, amit nagyon baráti áron kóstolhatunk meg.


 
Gin-tonikkal indítjuk az estét, és miközben a vajjal megkent kovászos kenyerünket majszolgatjuk, gondosan tanulmányozzuk az itallapot, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen fejedelmi étekhez mit választunk kísérőnek. A sör is lehet jó opció, de Vas István sommelier (aki egyszemélyben az üzlet vezetője is) mátrai bort ajánl. Megfogadjuk a tanácsát, tapasztalt pohárnok, korábban a Borbíróság étterem útját egyengette, nem tegnap kezdte a szakmát. Losonci Bálint pinot noir bora kerül hát a poharunkba, és izgatottan várjuk a szembesülést.
 
Amikor meglátjuk a hatalmas burgert, alig hiszünk a szemünknek. Méreteit és tálalását tekintve egyaránt lenyűgöző. Egy ilyen fogásnál általában felmerül a kérdés, hogy szükséges-e az evőeszköz, itt azonban egyértelmű, hogy érdemes a kés-villa párost bevetni. A köret önmagában is lehetne egy komplett fogás – nem is az adag nagysága, hanem az ízek komplexitása miatt –, de a burgerrel is tökéletes párost alkot. Ahogyan haladunk a húspogácsa közepe felé, egyszer csak „megérkezik” a máj és a lila hagyma is. Ezek nincsenek bedarálva a húsba, így az ízek egyszerre robbannak a szájban. A borajánlást ismételten köszönjük, a könnyed pinot noir remekül simult a húshoz és az enyhén füstös ízű burgonyához is.


 
Igaz, ami igaz, nem kerül minden héten hamburger a tányérunkba, de azért van némi tapasztalatunk az ételek terén. Bátran kimondjuk: ebben a műfajban ilyen finomat még soha életünkben nem ettünk. Sajnos a Hoppá! Gourmet Burger nem szerepel az állandó étlapon, de a hely mindig gondoskodik valami izgalmas meglepetésről, amiért érdemes őket felkeresni újra és újra.
 
Fotó:
Barossné Koós Andrea
Hoppá Bistro

Eszünk

Akiket a szmóker füstje megcsapott

2017.06.15. | Bőti László
Ízes, nyelvsimogató zsír, mélybarna és rózsaszín húsok, Frédi és Béni konyhájába illő csontok – ez mind a BBQ műfajának sajátja, de az Amerikában már kultikussá vált és szép lassan kis…
Eszünk

Bp BARbq – a füst a fűszerük

2018.06.19. | Szabó Edit
Serényi Zsolt, a TV Paprika tévécsatornáról is ismert „tetovált séf”menő konyhát visz Budapest belvárosában. Érdemes kipróbálni, a Bp BARbq jó ideje vezeti a fővárosi barbecue-helyek si…
Beszélgetünk

Itt előny a kócosságom

2018.07.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Serényi Zsolttal
A TV Paprika szakácsaként ismertük meg, aztán kiderült, hogy a füst megzabolázásának különlegesen értő mestere. Könyvet írt a barbecue-ról, és ételeit most saját kis éttermében, a budap…
Tesztelünk

Losonci Pince: Nyitnikék 2017

2018.10.29. | Szabó Edit
Ilyen színű kékfrankost még nem láttatok! Hát még az illata! Mint a tiszta must, olyan! Minden tekintetben vagány, egyedi, különleges bor Losonci Bálint pincéjéből…  
Eszünk

A rántott hús ördögei

2019.03.01. | Barossné Koós Andrea
Ki mondta, hogy rántott húst mindenki tud sütni? Óriási tévedés. A rántott húshoz lélek kell. Szerencsére a frissen nyílt Devil’s Prézli szakácsaiba szorult az is az ötletesség mellé… &…
Eszünk

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020.07.26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)