Vissza
Eszünk

Hoppá, de jó lett!

Hoppá, de jó lett! című cikk borítóképe
2020. 10. 21. | Barossné Koós Andrea
Az ország egyik legjobb hamburgere Budapesten készül. Aki nem hiszi, keresse fel a Hoppá! Bistrót az Andrássy úton, és járjon utána...

A buciba töltött húspogácsa csalamádéval megfejelt, sajátos változata a 60-as, 70-es években került a magyar köztudatba, és bár időnként még mindig felbukkan itt-ott, az utóbbi években a minőségi, ízletes hamburgerek szép lassan beszivárogtak a honi gasztronómiai kínálatba.

A 80-as években megjelent első magyar gyorséttermi hálózat az amerikai mintát másolva, de a magyar igényeket kielégítve kezdte meg országos térhódítását. Aztán pár évvel később hazánkban is tanyát vert a McDonald's, és hihetetlen sebességgel söpörte le a színről a korábbi hamburgerkészítőket. Az idő múlásával a buciba rejtett húspogácsa méltatlanul rossz hírnevet szerzett magának, hiszen a gyorséttermek mellett csupán gyenge minőségű társait lehetett megtalálni a honi büfék kínálatban.

A 2000-es évektől azonban nagyot fordult a világ, a burgerek népszerűsége nem csökkent, ám a közönség kissé igényesebb lett, az emberek kezdtek a minőségi alapanyagok felé fordulni. Ennek köszönhetően sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, ahol az étlap fő kínálata a hamburger volt. Ma már nem csupán Budapesten, de az ország számos pontján bátran rendelhetünk, hiszen a színvonal egyre jobb, de azért valljuk be, hogy lukra futni sem nehéz, így jó, ha figyelünk mások véleményére, mielőtt letesszük a garast egy-egy hely mellett.

Ha az ember Budapesten él, és szeretné ennek a kétségkívül népszerű ételnek valamelyik különleges változatát kipróbálni, okosan teszi, ha az Andrássy út felé veszi az irányt. A máskor turistáktól hemzsegő városrész mostanában szokatlanul csendes, alig jár valaki az utcákon, ezért is hívogató, ha kintről azt látjuk, hogy két hatalmas üvegfal mögött felszabadult, boldog, nevető emberek ülnek. A körülöttük sürgő pincérek szebbnél szebb tányérokat visznek az asztalokhoz, de arra is marad idejük, hogy belépéskor mosolyogva köszöntsenek bennünket – bár azt a mosolyt a maszk miatt csak a szemükben látjuk, de azért jólesik.

A Hoppá! Bistro modern konyhát visz, ahol magyar és nemzetközi trendet követő fogásokat egyaránt kínálnak a nagyérdeműnek. Belső tere és hangulata tökéletesen alkalmas egy munkaebédhez, egy délutáni kávéhoz vagy egy meghitt vacsorához. Délben remek ár-érték arányban várnak minket fantasztikus ebédmenüjükkel, este pedig az állandó étlap mellett a folyamatosan változó séfajánlatból is választhatunk. Mi azonban most kifejezetten egy fogás miatt érkeztünk, ez pedig a Hoppá! Gourmet Burgerje, amit a Bamba Marha kulináris vezetője, Jancsa Jani és az étterem séfje, Irtó Márton közösen álmodott meg.

Jogosan kérdezhetjük: mégis mitől olyan különleges ez a buci? Nos, talán attól, hogy a 280 grammos húspogácsa 40+ napig érlelt Hortobágy Angus „Limited” marhahúsból készül. A nem mindennapi alapanyaghoz jön még a plusz csavar: a hús közepébe hízott kacsamáj és karamellizált hagyma kerül. A portugál buciba jut még füstölt szívsonka, parmezáncsipsz, kétféle paradicsom és kovászos uborka is. Az élvezeteket fokozva a köret se éppen hétköznapi: a héjában sült burgonyát hagymapürével töltik, és az egészet szalonnás kovászosuborka-veloutéra helyezik, amit a biztonság kedvéért még egy kis marinált lila hagymával is megbolondítanak, nehogy szó érje a ház elejét. Ezzel az összeállítással nem „csak egy szendvicset” alkotott a két csapat, hanem egy magas minőségű, igényes főételt, amit nagyon baráti áron kóstolhatunk meg.

Gin-tonikkal indítjuk az estét, és miközben a vajjal megkent kovászos kenyerünket majszolgatjuk, gondosan tanulmányozzuk az itallapot, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen fejedelmi étekhez mit választunk kísérőnek. A sör is lehet jó opció, de Vas István sommelier (aki egyszemélyben az üzlet vezetője is) mátrai bort ajánl. Megfogadjuk a tanácsát, tapasztalt pohárnok, korábban a Borbíróság étterem útját egyengette, nem tegnap kezdte a szakmát. Losonci Bálint pinot noir bora kerül hát a poharunkba, és izgatottan várjuk a szembesülést.

Amikor meglátjuk a hatalmas burgert, alig hiszünk a szemünknek. Méreteit és tálalását tekintve egyaránt lenyűgöző. Egy ilyen fogásnál általában felmerül a kérdés, hogy szükséges-e az evőeszköz, itt azonban egyértelmű, hogy érdemes a kés-villa párost bevetni. A köret önmagában is lehetne egy komplett fogás – nem is az adag nagysága, hanem az ízek komplexitása miatt –, de a burgerrel is tökéletes párost alkot. Ahogyan haladunk a húspogácsa közepe felé, egyszer csak „megérkezik” a máj és a lila hagyma is. Ezek nincsenek bedarálva a húsba, így az ízek egyszerre robbannak a szájban. A borajánlást ismételten köszönjük, a könnyed pinot noir remekül simult a húshoz és az enyhén füstös ízű burgonyához is.

Igaz, ami igaz, nem kerül minden héten hamburger a tányérunkba, de azért van némi tapasztalatunk az ételek terén. Bátran kimondjuk: ebben a műfajban ilyen finomat még soha életünkben nem ettünk. Sajnos a Hoppá! Gourmet Burger nem szerepel az állandó étlapon, de a hely mindig gondoskodik valami izgalmas meglepetésről, amiért érdemes őket felkeresni újra és újra.

Fotó:
Barossné Koós Andrea

Eszünk
Magyarország-Portugália 1:1, X című cikk borítóképe

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020. 07. 26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...
Eszünk
A rántott hús ördögei című cikk borítóképe

A rántott hús ördögei

2019. 03. 01. | Barossné Koós Andrea
Ki mondta, hogy rántott húst mindenki tud sütni? Óriási tévedés. A rántott húshoz lélek kell. Szerencsére a frissen nyílt Devil’s Prézli szakácsaiba szorult az is az ötletesség mellé…
Tesztelünk
Losonci Pince: Nyitnikék 2017 című cikk borítóképe

Losonci Pince: Nyitnikék 2017

2018. 10. 29. | Szabó Edit
Ilyen színű kékfrankost még nem láttatok! Hát még az illata! Mint a tiszta must, olyan! Minden tekintetben vagány, egyedi, különleges bor Losonci Bálint pincéjéből…
Beszélgetünk
Itt előny a kócosságom című cikk borítóképe

Itt előny a kócosságom

2018. 07. 14. | Szabó Edit
Beszélgetés Serényi Zsolttal
A TV Paprika szakácsaként ismertük meg, aztán kiderült, hogy a füst megzabolázásának különlegesen értő mestere. Könyvet írt a barbecue-ról, és ételeit most saját kis éttermében, a budapesti BpBARbq-ban kóstolhatjuk. Serényi Zsolttal beszélgettünk…
Eszünk
Bp BARbq – a füst a fűszerük című cikk borítóképe

Bp BARbq – a füst a fűszerük

2018. 06. 19. | Szabó Edit
Serényi Zsolt, a TV Paprika tévécsatornáról is ismert „tetovált séf”menő konyhát visz Budapest belvárosában. Érdemes kipróbálni, a Bp BARbq jó ideje vezeti a fővárosi barbecue-helyek sikerlistáját…
Eszünk
Akiket a szmóker füstje megcsapott című cikk borítóképe

Akiket a szmóker füstje megcsapott

2017. 06. 15. | Bőti László
Ízes, nyelvsimogató zsír, mélybarna és rózsaszín húsok, Frédi és Béni konyhájába illő csontok – ez mind a BBQ műfajának sajátja, de az Amerikában már kultikussá vált és szép lassan kis hazánkat is meghódító eljárás mögött még ennél is több van…