Nyári képeslapok

2022.09.12. | Vargha Márk
Tarcal, Sümeg, Sarud, Sárospatak és a Karsztvidék nyári képeit villantjuk most fel egy-egy boros vagy gasztronómiai élmény erejéig. A helyszíneken Vargha Márk járt…


1. Első látogatás egy régi ismerősnél: a tarcali Kikelet Pince



Először jártam Tarcalon, először pillantottam le az Áldó Krisztustól a bányató csillogó vizére, először látogattam el a Bűbájos Hétvégére. A Tokaji borvidék eme kedves falva és annak termelői a Kikelet Pince kivételével kívül estek eddig a látókörömön, szóval volt mit pótolni. A rendezvény szerény, de érdemes próbát tenni vele, és a különböző helyszíneken elmerülni az itteni löszös talajon termett furmintok és hárslevelűk világában. Ami szerintünk – megannyi kóstolás után – biztos: Berecz Stéphanie és Zsolt Kikeletje a legjobb Tarcalon.



A pincészet idén ünnepelte 20. születésnapját, melynek alkalmából Horváth Zsolt, avagy KicsiZso és segítői szuper borvacsorát főztek a résztvevőknek péntek estére (lásd a címlapfotót). Másnap és harmadnap pedig reggeli és ebéd/vacsora kategóriában is megcsillogtatták tehetségüket a teraszon. Sorban állás és nagy elégedettség volt látható a standjuk körül, nem véletlenül. Hálásak vagyunk Stéphanie-nak a vendéglátásért, a jobbnál jobb furmintokért, a mosolyokért, a beszélgetésekért, a búcsúaszúért... Boldog születésnapot és hasonlóan sikeres következő 20 évet, Kikelet!



2. Hiánypótló újdonság: natúrborkóstoló Sümegen



A Mitiszol? kóstolót nagyon szerettük a Bálnában, ezért is vettük az irányt Sümeg felé. Az idén ugyanis már másodszor települtek a legjobb natúrborászok Sümegre, hogy a szépséges püspöki palota falai között kínálják boraikat az érdeklődőknek. Andrási Lászlótól és Papa Árontól Sándor Zsolton és Susanne Hanaueren át Sagmeister Ernőig és Geönczeöl Attiláig, valamint a rendezvény „motorjának” is tekinthető Egly Márkig sokféle személyiség, fajta, eljárás mutatkozott meg az eddig fájóan hiányzó, ám remélhetőleg jövőre és azután is stabilan megszervezendő természetes boros seregszemlén.



Köszönjük a finom illatokat és ízeket, kár lett volna kihagyni! Pluszpont jár a sötétedés utáni, igazán színvonalas fényfestésért!



3. Ínyencek oázisa az Alföldön: a sarudi Sulyom



Egy neves gasztroblogger évekkel ezelőtt már ódákat zengett erről a bisztróról, mely a Tisza-tó nyugati partján lévő Sarudon található. Amikor idén nyáron, egy régi mulasztást pótolva megkerültük kerékpárral a Tisza-tavat, Poroszlóra érkezésünk előtt csupán egy étkezést terveztünk a Sulyomban, de az úgynevezett „kis kört” az étterem miatt toldottuk meg. Lelkesedésünk nem véletlen, szerintünk ez az egyik legjobb vidéki étterem ma hazánkban. A két ebéd fogásai között haltepertő, harcsapaprikás, süllő vajtökkel, marhapörkölt, paradicsomleves, barackleves…



Egyik ámulatból a másikba estünk, ráadásul a séf a desszertpályán is szokatlan magabiztossággal mozog. Bárcsak közelebb lenne Budapesthez! Mindenesetre, ha nem épp biciklivel járunk arrafelé, hanem – bármely évszakban – az M3-ason autózunk, nagyon is megéri a kitérőt…



4. Kellemes meglepetés: A Boros Sárospatakon



Fáj a szívünk a bezárt Percze után, örvendezünk ugyanott, Mádon a Szarkaláb sikerének, mégis úgy érezzük, a Tokaji borvidék több jó éttermet is elbírna. Nyárközepi látogatásunkkor teszteltük Sárospatak központjában, egy régi polgárházban helyet kapott A Borost, és nem voltunk elégedetlenek! Különösen dicséretes a környékbeli pincék borainak széles választéka, a magunk részéről a személyesen is nagyon kedvelt Vincze Tomi kétféle pét natját – furmint-hárslevelű és cabernet sauvignon – vittük magunkkal a polcról, mely a helyiség lelke, ugyanis tőle balra a kávézó, jobbra az étterem található.



A kiszolgálás tempója és modora egyaránt nagyon rendben volt, ahhoz pedig, hogy A Boros valóban élvonalbeli hely legyen, a fogásokon kell változtatni. No, nem sokat, csak egy kicsit: egy kis selymesre turmixolás a kovászosuborka-levesnek, egy kis szaft a brassói aprópecsenye húsának, egy kis pirítás a burgonyájának, viszont a rántott hús kiváló… Jövünk még!



5. Kedvenc, ahová visszatérünk: Karsztvidék



Két pihenővel legfeljebb hét óra autóút Budapesttől a szívünknek nagyon kedves szlovén-olasz vidék, hivatalosabban: Trieszt megye. Már harmadik alkalommal mártóztunk meg itt az Adriai-tengerben, vásároltunk be a megyeszékhely „gurméplázájában”, az EATalyben, s talán most aludtunk a legszebb szállásunkon. Ezúttal ugyanis nem a legészakibb csücsköt, Duinót néztük meg újra, hanem a legdélebbit: Muggiáig merészkedtünk, felhajtottunk a városka feletti hegyre, ahol a Villa Ambrosia kertjéből beláttuk az egész öblöt.



Nincsen Karsztvidék-túra osmicézés nélkül: a rövid időre kinyitó, saját maguk termelte hideg ételekkel és borokkal csalogató magánházak közül most Rupingrandéban (Repen) Volnikékat vettük célba. Jó döntés volt, mindent nyújtottak, amit egy jó osmicétől várunk: kilátás a lankás, erdős dombokra és szőlőültetvényekre, árnyas fák a kertben, háziállatok, kockás műanyag abroszok, szánkban szétomló sonkafélék, sajtok, foszlós kenyér… Folytatás 2023-ban!
 
Fotó:
Vargha Márk

Beszélgetünk

Keresem az eleganciát

2016.06.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Berecz Stéphanie-val   „Tisztességes munkát végezni csak elmélyülten lehet. A szőlőben, a pincében figyelni, érzékelni kell. Ez nem matematika. A szőlő, a bor a termész…
Iszunk

Útkeresés

2016.08.03. | Burai László
Izgalmas volt a legutóbb Homoky Dorka kóstolója a VinoPiano borbárban, így nem is lehetett kérdés, hogy a következő alkalommal is ott leszünk, amikor az egyik legújabb borász, Vincze To…
Utazunk

Hétvége a Karsztvidéken

2019.05.02. | Vargha Márk
Budapestről 6 óra alatt elérhető autóval, az emberek két nyelven beszélnek és ibolyaárnyalatú bort isznak. Ez a Karsztvidék, Trieszttől északra. Fedezzük fel, érdemes!  
Eszünk

Szarkaláb Mádon

2021.08.31. | Szabó Edit
Mediterrán hangulat, buja kert, kékre festett székek, halk zene. Lehetnénk akár Toszkánában vagy Provence-ban is, de Mádon ülünk, a falu végén, és nem tudjuk, hogy mikor éreztük magunka…
Utazunk

Bor és panoráma

2022.07.21. | Szabó Edit
Ha borvidéki kirándulást tervezünk, jól tesszük, ha nemcsak a borászatokat, hanem a környékbeli kirándulóhelyeket is feltérképezzük. Cikkünkben olyan kilátópontokat gyűjtöttünk össze, a…
Iszunk

Egy este a Zeus Borbárban

2022.08.30. | Vargha Márk
Vargha Márk kollégánk nemrég Badacsonyban járt, és a Zeus Borbárba betérve nem mindennapi kóstoló részese lehetett. Íme a történet…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (93) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (287) borász (52) borászok borásza (11) borbár (34) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (57) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (56) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (7) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (82) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (187) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (4) sauvignon blanc (21) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (81) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (13) tesztelünk (121) tokaj (141) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (52) utazási tippek (11) utazunk (27) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)