Szarkaláb Mádon

2021.08.31. | Szabó Edit
Mediterrán hangulat, buja kert, kékre festett székek, halk zene. Lehetnénk akár Toszkánában vagy Provence-ban is, de Mádon ülünk, a falu végén, és nem tudjuk, hogy mikor éreztük magunkat utoljára ennyire jól…
 


Hogy Szarka Dénes vagy a felesége, Enikő álmodta meg a Szarkaláb Bisztrót, nem is kérdeztük, a lényeg az, hogy a kedves kis kert az általuk üzemeltetett Jóbarát vendégház tőszomszédságában már 2019-ben várta a vendégeket. Aztán jött a Covid, és mint mindenki más, ők is bezárni kényszerültek, de most újra nyitva vannak, és olyan szívmelengetően jó házigazdák, hogy ide már csak pusztán a jó szóért meg egy pohár borért is érdemes lenne elzarándokolni. Bor van bőven, mégpedig a javából, Dénes készíti a maga akkurátus módján, évről évre növelve a színvonalat, az ételekért pedig Ovidiu Barathi felel, akit mindenki csak Lórinak becéz. A fiatal szakács román és erdélyi gyökerei éppúgy nyomot hagynak a tányérokon, mint a Londonban vagy a Gusteau Kulináris Élményműhelyben szerzett tapasztalatai.



A hely, a szaktudás tehát adott, és jól látható, hogy lelkesedésből sincs hiány. A Szarkaláb Bisztró csak pénteken és szombaton tart nyitva, akkor viszont beleadnak apait-anyait. Aki szeretne a vendégük lenni, jól teszi, ha idejében foglal asztalt.

A lenyugvó nap épp elbújik a hegyek mögött, amikor belépünk a kertbe. Ha néhány perccel korábban érkezünk, még élvezhettük volna a naplementét, így viszont be kell érnünk az alkonyi hangulattal. Abban sincsen hiba. Még van egy szabad asztal a teraszon, és egy a kertben is, eldönthetjük, hogy melyiket kérjük. Kis hezitálás után a növények közelségét választjuk, és a kert felé vesszük az irányt.



Alig nézünk körül, Dénes már hozza is az üdvözlőitalt. A furmint és hárslevelű házasításával készült gyöngyözőbor sárgabarackos illata csábítóan édes, viszont a bor száraz, tökéletes indítása az estének. Dénes elegáns tartással jön-megy az asztalok között, mozdulatai szakszerűek. Nemcsak kiváló borász, de képzett felszolgáló is, az utóbbi években a Gusteau vendégei találkozhattak vele a leggyakrabban.

Az étlapot maga a séf teszi le elénk, és segít is a választásban. Összesen hatféle étel szerepel a kínálatban, mégse könnyű dönteni, egyik csábítóbb, mint a másik. Végül elfogadjuk a séf ajánlatát, kacsamájterrine-t rendelünk, aztán konfitált tarját, zárásként pedig hideg túrógombócot. Az ételekhez illő borokról Dénes gondoskodik.



Ízekről sosem könnyű beszélni, de a kacsamájterrine-ről különösen nehéz. A felhasznált alapanyagok egy része abban a kertben terem, ahol üldögélünk. A céklát, ami mártásként és friss, roppanós zöldségként egyaránt megjelenik a tányéron, délután húzták ki a földből, és a zöldparadicsom-lekvárhoz is innen szedték a paradicsomot. A terrine egyszerűen tökéletes, a briós friss és roppanós, épp annyira van megpirítva, amennyire szeretjük. Minden falat élmény, a fogás gazdag, mégis könnyű, az ízek egyértelműek, és tökéletesen egészülnek ki a ház asszonyáról elnevezett édes borral. Az Enikő a pincészet egyik büszkesége, eddig összesen két évjáratban, 2013-ban és 2018-ban került forgalomba. Mi az utóbbit kapjuk. Botritiszes szemekből készült tokaji cuvée, krémes textúrával, barackos, birses, enyhén ásványos aromavilággal. Amint belekóstolunk, tudjuk, miért nevezte el a borász a feleségéről ezt a bort. Az ember egyetlen korty után mosolygóssá válik tőle.



A főételünket kérésünkre kettétálalta a séf, a fotón látható mennyiség tehát egy teljes adag fele. A konfitált sertéstarja néhol krémesen lágy, néhol szálasan roppanó és nagyon ízes. Mivel a puliszka elfogyott, mi hagymás törtburgonyával kapjuk, és nem vagyunk megsértve. A fogás lelke a lecsómártás, ami egyszerűen káprázatos. Mindenki képzelje el élete legjobb lecsóját egy kis füstölt kolbásszal, ahogy a jobb házakban szokás, és adja hozzá, hogy mindez krémes, selymes, izgalmas. Na, ehhez az ételhez Dénes a Juharos-dűlő hárslevelűjét választotta. A Juharos Furmintot régóta kedveljük, a hárslevelűvel viszont eleddig még nem találkoztunk. Mint kiderült, nem véletlenül, Dénes 2015 után csak 2020-ban találta olyan színvonalúnak a bort, hogy dűlőszelektált tételként megjelenjen vele a fogyasztók előtt. Jó arányú, kellemes bor, finom hársmézes illatokkal, fűszeres, vegetális ízvilággal.



A desszertnél robban a harmadik bomba. A túrógombóc olyan lágy, hogy szinte elomlik a szájban, a finoman citromos, citromhéjas ízek remekül ellenpontozzák a hozzá adott cukrozott tejföl édességét. Az apróra vágott barackot levendulaszörpben áztatták, az ember azt hinné, ez egy másik világ, de nem, az ízek tökéletesen összesimulnak, és a gombóc krémessége mellett kifejezetten szerethető a barack roppanóssága. A poharunkba 2017-es Tokaji Cuvée kerül, ami főként töppedt szemekből készült, botritisz alig van benne, így frissebb, citrusosabb ízvilágú, mint az Enikő, nagyon jól illik a desszerthez.



Mint mondjunk még? Hogy kedvünk támadt megkóstolni a 2020-as Juharos Furmintot is, és az is nagyon jó? Hogy jöttek a szúnyogok, de el is mentek, és mi még mindig ott ültünk? Aki jót akar magának, elmegy erre a mesebeli helyre. De még jobb, ha megszáll a Borbarát vendégházban, mert akkor egyszerűen csak kicsoszog a strandpapucsában, és máris ott van ebben fűszerillatú, kicsit toszkán, kicsit provence-i, mégis nagyon-nagyon magyar kertben, ahol néhány órára megáll velünk az idő.


 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Beszélgetünk

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018.12.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről b…
Beszélgetünk

Az ember olyan, mint a fa

2020.01.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Lenkey Gézával
Lenkey Géza mádi pincéje valóságos labirintus. Szűkülő-táguló járataiban hordók, üvegballonok végeláthatatlan sora, és a penészlepte palackokba töltött borokat egyre izgalmasabbá érleli…
Beszélgetünk

A lángot én viszem tovább

2020.04.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Éless Tímeával
A tállyai SZÓLÓ nevét gyorsan megtanulták a természetes borok rajongói, ám azt kevesen tudják, hogy a pincészet merész, formabontó borait egy halk szavú, törékeny nő, Éless Tímea készít…
Vendégoldal

A szőlő nem okoz csalódást

2021.06.03. | Borsmenta
Szepsy István nemrégiben a Roadster magazinnak mesélt a mindennapjairól, a terveiről, valamint a magyar borászat helyzetéről…  
Iszunk

Tokaji: a folyékony arany

2021.07.19. | Borsmenta
A Tokaji borvidék világhíres, nektárszerű borait évszázadok óta csiszolják értő kezek, hogy különféle árnyalatokban zárják palackba a botritisz áldását. Caroline Gilby Master of Wine ír…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)