Eszünk

Duck You – kacsa minden mennyiségben

Duck You – kacsa minden mennyiségben című cikk borítóképe
2021. 05. 25. | Szabó Edit
A Gléda-fiúk megint kitaláltak valamit! A sikeres próbaüzem után hamarosan a Tisza-tó vendégei élvezhetik az étterem személyzete által üzemeltetett Duck You food truck kínálatát…

Ottjártunkkor még a Glédaparkolójában állt, de hamarosan a Tisza-tóhoz gurul és a tiszafüredi szabadstrand közönségét kápráztatja el kacsás ételeivel a Duck You food truck. A kívülről leginkább egy sokat látott cirkuszi kocsira emlékeztető jármű belül ergonomikus, professzionális, szinte tágasnak mondható konyhát rejt, ahol a fiúk megfelelő körülmények között készíthetik el színvonalas ételeiket.

Mert hogy ne legyenek kétségeink: az autóból kínált fogások is a Glédában megszokott igényességgel készülnek, a két tulajdonos, Deli János és Kerekes Sándor séf nem enged a minőségből. Kacsakolbász, grillezett kacsa, tépett kacsaburger és kacsával töltött wrap szerepel a kínálatban, desszertnek pedig mindenmentes madártej, hogy nyugodtan engedhessünk a csábításnak.

A Duck You ötlete már nyolc éve megszületett Kerekes Sándor fejében, de ahogy ő fogalmaz, neki már nem való ez a vándorélet. A koronavírussal együtt járó nehézségek azonban tovább érlelték a gondolatot. „Ne nézzünk hátra, meneküljünk előre!” – mondta Deli János, és ezzel zöld utat is kapott a formáció. A Gléda szakácsainak lesz munkája, a csapat egy része a Tisza-parton teljesít szolgálatot, a többiek pedig viszik tovább a budapesti étterem konyháját. A helyzet továbbra is bizonytalan, ki tudja, jön-e a következő hullám, de így legalább több lábon állnak, biztosabban indulnak neki a jövőnek.

A Duck You kizárólag kacsából készült ételeket kínál. A hús Kiskunhalasról érkezik, speciális pácban érlelődik, a cég az egész szezonra garantálja a szükséges mennyiséget.

A kolbász kacsamellből készül, egyedi fűszerezéssel. Kerekes Sándor azt mondja, az ízekkel bánhattak volna bátrabban is, de most biztosra mentek. Aki megkóstolja, nem fog csalódni, hiszen tökéletesen megtalálja benne a hagyományos magyar „kolbászízt”, és egészen biztosan azok is szeretni fogják, akik még soha életükben nem ettek kacsakolbászt. Minket is meglepett, mennyire gazdag, szaftos, tökéletes állagú és bőséges az adag.

A sülő kacsák látványa is csábító, a szárnyasok egy Törökországban gyártott szerkezeten forognak; aki meglátja, nem fog tudni ellenállni neki – mi se voltunk rá képesek. A hús puha, a bőr roppan, a hozzá kínált csemegeuborka szintén házi gyártmány, Kerekes Sándor receptje szerint készül. A séf gyarmatpusztai kertjében sok minden megterem, a csalamádé az ottani zöld paradicsom, csípős paprika, kisdinnye, karfiol és különböző hagymák egyvelege. A folytatásra is felkészültek, az idén 18 magaságyásban terem minden földi jó, és már a palántát is a séf neveli, a felesége segítségével.

Az ételek mellé házi szörpöt kínálnak, amit szintén Kerekes Sándor főz málnából és bodzából, aki pedig bort vagy fröccsöt inna, az sem fog csalódni. A bor a Pannonhalmi borvidékről, közelebbről a Babarczi Pincétől érkezik, és a fiúk egy speciális hűtőszerkezetet is beépítettek a konyhába, hogy a legforróbb nyári napokon is jéghideg fröccsel várhassák a közönséget.

Aki nyáron a Tisza-tó felé veszi az irányt, ejtse útba a tiszafüredi szabadstrandot. A Duck You ott várja a kacsaételekre és hideg italokra vágyó vendégeket. Egyedi megjelenése miatt biztosan mindenki felismeri, és jó hír, hogy egy kis teraszt is emelnek majd köré, hogy még kellemesebb legyen az élmény.

A zsúfolt Balaton helyett tehát irány a Tisza-tó, a környék amúgy is számtalan látnivalót kínál. Érdemes megnézni Poroszlón Európa legnagyobb édesvizű akváriumát, aztán megkóstolni az Aranyosidombi Udvarház lenyűgözően sallangmentes fogásait, csónakázni egyet a tavon, betérni a tiszaörvényi HelloHal Fishbárba, ami tényleg ott van egy lépésre, és két úszás között békésen elfogyasztani egy kacsás fogást a Duck You kínálatából. Jobb program nem is kell egy nyári hétvégére. Mi már készen állunk!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Vendégoldal
Nemes ügyet szolgál a Gléda! című cikk borítóképe

Nemes ügyet szolgál a Gléda!

2021. 04. 06. | Borsmenta
Egy igazán nemes win-win történet: Új-Zélandról, a Gléda Vendéglő közreműködésével érkezik a húsvéti menü az óbudai anyaotthonba! A jótékonysági akcióhoz több ismert gasztroarc is csatlakozott..
Eszünk
Élet az Aranyosidombon című cikk borítóképe

Élet az Aranyosidombon

2020. 01. 30. | Szabó Edit
„Tanyánktól az asztalig” – olvassuk a szlogent a poroszlói Aranyosidombi Udvarház étlapján, és hogy ez mennyire igaz, arról bárki meggyőződhet, aki egy derűs hétvégén ellátogat a Tisza-tóhoz…
Eszünk
A Glédában pezseg az élet című cikk borítóképe

A Glédában pezseg az élet

2019. 06. 21. | Szabó Edit
Óbuda új színfoltja, a Gléda vendéglő kellemesebb és üdébb már nem is lehetne, a két tulajdonos, Deli János és Kerekes Sándor alaposan kitesz magáért. Nemrég champagne-vacsorán jártunk náluk…
Eszünk
Séfasztal – vacsora 9 tételben című cikk borítóképe

Séfasztal – vacsora 9 tételben

2019. 03. 08. | Barossné Koós Andrea
Séfasztal. Így nevezik az éttermekben a megkülönböztetett vendégek számára fenntartott asztalt a konyhában, de ez a neve annak a gasztronómiai társulásnak is, amely nemrég a Gléda vendéglőben tartott vacsoraestjével kápráztatta el a közönséget…
Tesztelünk
Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Buborczi 2017 című cikk borítóképe

Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Buborczi 2017

2018. 06. 26. | Szabó Edit
Intenzív, kedves, játékos gyöngyözőbor, a nyár nélkülözhetetlen tartozéka. Ízeivel és savaival egy forró nap sokkal elviselhetőbb…
Beszélgetünk
Küzdő típus vagyok című cikk borítóképe

Küzdő típus vagyok

2016. 11. 12. | Szabó Edit
Beszélgetés Kerekes Sándor séffel
„Küzdő típus vagyok, csak akkor hiszem el, hogy valami nem sikerül, amikor már mindent megpróbáltam. Szeretek hatással lenni a körülöttem zajló folyamatokra...”