Vissza
Mediterrán varázs a Szent György-hegyen
2019.07.16. | Barossné Koós Andrea
200 méteres tengerszint feletti magasság, csodálatos panoráma, feledhetetlen naplemente, mediterrán életérzés, kitűnő ételek, helyi borok – és mindez Magyarországon! A Taberna Infinito vendégmarasztaló hely…
Valahogy nyáron mindig nehezebb elviselni a hétköznapok szürkeségét, a monotonitást a munkahelyen, a város fullasztó levegőjét, a kopott járda látványát a harmadikról. A túlélésre mindenkinek vannak stratégiái, de az a legjobb, ha ilyenkor egy kellemes, déli országba képzeljük magunkat, ahol lombos fák hatalmas koronája szűri meg a nap sugarát, és friss, mediterrán falatokat majszolva, a környező hegyeket csodálva feledkezünk bele a lusta délutánba. Ezt képzeljük, és közben várjuk a szabadság napját, amikor majd részünk lehet ebben a csodában.
![](/userfiles/vendegter_1%20(2).jpeg)
Van egy jó hírünk. A fent vázolt hangulatért ma már nem kell Toszkánáig, Horvátországig vagy Spanyolországig autóznunk, de nem ám! A Szent György-hegy itt van karnyújtásnyira, és ott csütörtöktől vasárnapig nyitott kapukkal vár mindenkit a Taberna Infinito.
Tapasztalataink szerint az elmúlt években folyamatos fejlődés érezhető a balatoni vendéglátásban: sorra nyílnak a jó minőségű éttermek, kávézók és cukrászdák. Az is gyakran előfordul, hogy a Budapestből kiábrándult vendéglátósok épp a Balaton mentén találják meg számításukat. A Taberna Infinito tulajdonosa, Bicskei Sándor karrierje is a fővárosban kezdődött, az elsők között nyitott olyan helyet a Blaha Lujza téren, ahol jó minőségű pizzaszeleteket kínáltak elvitelre. Később a Vas utcába költözött, az ott indított görög ételbár viszont nem hozta meg a remélt sikert, így a tulajdonos több évre szögre akasztotta a vendéglátós kalapját, és más területen kezdett dolgozni.
Egy szenvedélyes vendéglátós azonban nehezen tud hosszabb időre elszakadni a konyhák világától – nem csoda, hogy ez Bicskei Sándornak sem sikerült. A nyüzsgő főváros helyett viszont barátságosabb helyszínt keresett magának, így ütött tanyát a Balaton-felvidéken, közelebbről a Szent György-hegyen, ahol laza, családias helyet álmodott meg, mediterrán hangulattal, finom tapasokkal, helyi borokkal. Itt aztán tényleg bele lehet feledkezni a tájba, a háttérben majdnem az összes tanúhegy látható.
![](/userfiles/kilatas_3%20(2).jpeg)
A Taberna Infinito csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, de aki úgy dönt, hogy benéz hozzájuk, jól teszi, ha előre megvásárolja az „all you can eat” vouchert. Az utalvánnyal ugyanis végigkóstolhatjuk a teljes repertoárt, alkoholos, illetve alkoholmentes italkínálatukkal együtt. A szombat kivétel, de a többi napon van lehetőség à la carte rendelésre is.
A Szent György-hegy amúgy is megér egy komolyabb kirándulást: jól tesszük, ha nem egyetlen napra érkezünk. A környékbeli pincészetek (Gilvesy, Nyári, Szászi, Ujvári, Két jóbarát, 2HA, Bencze) meglehetősen jó bort kínálnak, Kisapátiban pedig ott van a Búzalelke pékség, ahol Kovács Bea készíti ellenállhatatlan kovászos kenyereit, péksüteményeit.
![](/userfiles/uton_a_hegyre.jpeg)
A községbe érkezve táblák segítik a tájékozódást, és persze azt is megmutatják, hogyan lehet a Szent György-hegy szűkös, kacskaringós útjain eljutni a Taberna Infinitóba, de ne csüggedjünk, ha ennek ellenére is sikerül eltévednünk. Egy kis kérdezősködés után megtaláljuk a helyet, és a káprázatos panoráma minden kényelmetlenségünket azonnal feledteti.
A sziklás hegyoldalba felhúzott téglaépületben már sorakoznak a finom tapasok, a kertben terített asztalok várják a vendégeket. Amerre csak nézünk, mediterrán növények, kaktuszok mindenhol, az ember azonnal Dél-Spanyolországban érzi magát. Jólesik hosszabban maradni, de már egy-két ott töltött óra után is érezzük, hogy a gondok messzire szállnak, és úgy feltöltődünk energiával, akár egy többhetes nyaralás alatt.
![](/userfiles/tapas_valogatas_2%20(2)(1).jpeg)
A hideg tapasválogatásban különböző sonkák, szalámik, füstölt húsok és savanyított zöldségek kerülnek az asztalra. Hozzájuk friss pirítóst, olívabogyót és különböző krémeket kínálnak. A paradicsomos óriásbab a kedvencünk, amit friss korianderrel bolondítottak meg, de a mentás-fokhagymás görög túró, a mizithra is nagy sikert arat. Mi már az első tálak finom, friss, fűszeres ízeivel jóllakunk, így a nyugágyakban tartunk egy kis pihenőt, de előtte még gondoskodunk magunknak egy kis innivalóról. A terített asztalnál a Nyári Pince, a Fischer Birtok és a Bajnóczy Pince borai, valamint házi limonádék és szörpök kínálják magukat, nem könnyű a választás.
A pihenő után visszatérünk az asztalhoz, és érkezik a meleg fogás. A chilindrón elnevezésű spanyol pörköltet hatalmas bográcsban készítették. A mediterrán ízek ismerősek, az összhatás az étel tetejére szórt friss menta miatt mégis új, izgalmas, különleges. Nagyon szeretjük.
![](/userfiles/meleg_tapas%20(2)(1).jpeg)
Üldögélünk, csipegetünk, lassan leszáll az este, ám egyszer csak zenészek készülődésére leszünk figyelmesek. Ma éppen egy zongora-gitár duó hangjai szállnak a szélben, de van, hogy flamencotáncosok is megjelennek a színen – fokozva a mediterrán hatást.
Szeretnénk hazavinni a hegy ízeit, ezért a vacsora végeztével vásárolunk néhány üveggel a helyi borokból és szörpökből. Nehezen szakadunk el a Taberna Infinitótól. Ha arra járunk, ismét meglátogatjuk őket, addig is érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, hátha lesz olyan programjuk, ami miatt érdemes akár csak egyetlen délután-estére is kiszakadni a városi szürkeségből.
További írásaink a Szent György-hegyről:
A Szent György-hegy a barátom - Interjú Ujvári Viviennel (Ujvári)
Ha szerelmes vagy, keveset alszol - A két jóbarát, meg az Anti (interjú)
A Szent György-hegy bohém arca – interjú Gilvesy Róberttel (Gilvesy Pincészet)
Nagyot fog durranni ez a hegy! – interjú Ruppert Mártonnal (Gilvesy Pincészet)
Az angyal, aki a jó hírt hozza – interjú Kovács Beával (Búzalelke Pékség)
Emese álma – interjú Nyári Emesével (Nyári Pince)
Itt minden évszaknak megvan a maga csodája – Interjú Szászi Endrével (Szászi Pince)
Fotó:
Barossné Koós Andrea