A szőlő nem okoz csalódást

2021.06.03. | Borsmenta
Szepsy István nemrégiben a Roadster magazinnak mesélt a mindennapjairól, a terveiről, valamint a magyar borászat helyzetéről…
 


A borkészítés egy szenvedélyes műfaj, amit senki sem példáz jobban a 70 éves Szepsy Istvánnál. Az utóbbi két évben sorozatos megpróbáltatások érték a világszinten is elismert borászt, ám ezek mit sem változtattak hivatástudatán. Még súlyos betegsége sem tudta távol tartani a szőlőtől: fél év kényszerpihenő után visszatért a munkájához, hogy tanácsokkal segítse gyermekeit.  

Szepsy István saját elmondása szerint a szőlőhöz valahogy mindig jobban értett, mint az emberekhez – derült ki a Roadster magazin frissen megjelent, 2021. nyári számából.



 „A szőlő odaadást és törődést igényel, s nem okoz csalódást akkor sem, ha mást ad, mint amit vársz. Örök barát, akinél azzá válhat: nekem gyermekkoromtól az. Most több van belőle, nehéz beosztani az időt köztük, de igényli a jelenlétet” – mesélte a borász.

A szőlő iránt érzett rajongása, mondhatni, családi örökség, ugyanis több száz évvel ezelőtt már ősei is Hegyalján gazdálkodtak. Mindössze négy hektár földje volt 1992-ben, amikor elindult a mai értelemben vett Szepsy Pincészet, ami napjainkra már 21 dülőben, közel 60 hektárnyi területen gazdálkodik. Szepsy azóta már túl van jó néhány szakmai elismerésen, ám az igazi mérföldkövet 2020 októbere jelentette számára, amikor bemutatták a pincészet „csúcstermékét”, a szuperaszút.

„A Tokaj-Hegyaljai Albumban is különbséget tesznek az aszúsodás kivételes esetéről. Ekkor az aszúszem lassan húzódik össze, nem hasad meg, amihez apró szemű szőlő és száraz környezet kell, a botritisz burjánzása nélküli szemekkel. Hallottam én erről a nyolcvanas évek nagyüzemi érájában is, de legyintettem. Most, amikor a minőség határait feszegetjük, épp ez kerül fókuszba limitált mennyiségben, idős tőkéken. A parcellaszelektált aszúknál is kisebb hozam melletti kifinomultságról beszélünk, ami közelít a burgundi és a bordói szemlélethez, és kicsit a fogyasztóra is van bízva, hogy elhiszi ezeket a különbségeket, vagy nem.”



A borász mindig is szívügyének érezte Tokaj felemelkedését, melynek borai nemzeti szimbólumként vannak jelen a köztudatban, a nagy áttörés azonban még mindig várat magára, ami a világmárkák közé emelhetné az ottani „folyékony aranyat”. Szepsy István szerint a világ akkor fog figyelni hazánk borászaira, ha végre megtanulnak hinni a saját termékükben, és ez az árképzésen is meglátszódik.

 „Akkor fogják elismerni, ha mi is elismerjük, ha a helyi borászok képesek hinni az aszúban! Addig, amíg fillérekért is lehet aszút kapni, addig zavaros a kép, és főleg a termőhelynek kell a lényegesnek lenni, ahogy Burgundiában is. A tokaji aszú soha nem volt világmárka. A minősége erre predesztinálja, de az, amit az elődök elértek, nekünk nem elég” nyilatkozta a borász. Hozzátette: „2003-tól harmadára csökkent az aszútermelés a borvidéken, de mi itt, Mádon azon dolgozunk, hogy az aszút szeressék, igyák, és abba az árkategóriába kerüljön,ami megilleti, mert ez csak így tud működni.”

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit tartogathat a sors még annak az embernek, akinek már életében sikerült legendává válnia és megszereznie a borászok Oscar-díját. Annyi bizonyos, hogy a 70 éves borász még mindig tele van megvalósításra váró ötletekkel.



 „A Csonkában túlérett szőlőből szeretnék furmintot, esetleg maradék cukorral: a fajta csak így képes igazán izgalmas ízekre. A Szent Tamáson, az Urbánban és a Királyban egy közös furmintban gondolkodom, ahol a töppedt szemeket aszúszemekkel dúsítom fel – egy aszú, ami mégsem aszú: 180-as cukorral, frissen forgalomba hozva. A furmintot szeretném botritisz nélkül és botriszesen is közelebb vinni az emberekhez, frissebb, élvezetesebb formákkal, fiatalon fogyasztva” – mesélt elképzeléseiről Szepsy István.



További részletek a Roadster legújabb print számában olvashatóak, melyben többek között szó esik arról, mi lett volna, ha a híres borász Burgundiába születik, de azt is megtudhatjuk, hogy Szepsy meglátása szerint melyek Tokaj erősségei, amelyekkel akár Piemont és Burgundia világhírű borvidékeivel is felveheti a versenyt.
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Borsmenta - honlap

Iszunk

Tanuljuk a nyelvet

2016.02.12. | Szabó Edit
Furmint Február Mádon
  Mád. Kedves település, festőien szép szőlőültetvényekkel, világszínvonalú borokkal. Értő kóstolásukhoz nem elég betérni a legközelebbi vinotékába…  
Tesztelünk

Szepsy Pince: Szepsy Furmint 2015

2016.12.30. | Szabó Edit
Komoly, férfias bor, kifinomult ízlésű kóstolóknak való. Az ásványosság iskolapéldája – inkább elgondolkodtat, mint felszabadít.  
Tesztelünk

Szepsy Pince: Úrágya Furmint 2015

2017.01.09. | Szabó Edit
Kifejezetten barátságosra hangolt, nagyon szerethető furmint intenzív gyümölcsösséggel, fűszernyi sóssággal.
Tesztelünk

Szepsy Pincészet: Édes Szamorodni 2012

2017.04.10. | Szabó Edit
A tokaji édes borok minden íze egyetlen kortyban! Kifinomult, izgalmas, egyedi és bájos. Az ünnepi asztalok ékessége, a feledhetetlen pillanatok méltó társa, pedig „csak” egy szamorodni…
Vendégoldal

Szepsy István rangos nemzetközi elismerést kapott

2019.11.20. | Borsmenta
A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésének tekinthető Walter Scheel éremmel díjazták Szepsy István tokaji borász munkásságát Németországban…  
Tesztelünk

Szepsy Pince: Szamorodni 2013

2020.03.18. | Szabó Edit
Egy nagykönyves szamorodni Szepsy István pincéjéből. Térítő bor, azoknak is tetszeni fog, akik soha nem isznak édeset. Kéksajthoz, libamájhoz tökéletes választás…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)