Vissza
A Rosinante ismét meghozta a tavaszt!
2020.03.03. | Szabó Edit
Bomboloni fánkok, friss harcsatepertő, gines paradicsomleves, krémes rizottó… A Stílusos Vidéki Éttermiség szakácsai ismét kitettek magukért. Íme beszámolónk a szigetmonostori Tavaszváró MiniSVÉT-ről…
Bizonyára sokan emlékeznek arra a nyolc évvel ezelőtti szigetmonostori gasztrorendevúra, amikor még a csilláron is lógtak az emberek, a Rosinante körül frissen sült ételek illata szállt, és az autóval érkezők kilométereket gyalogoltak a parkoló járművek mellett, mire megérkeztek a rendezvény helyszínére. Ez a hatalmas érdeklődés mindenkit meggyőzött arról, hogy a színvonalas vidéki ételekre nyitott a közönség, és ezen felbuzdulva kezdte az akkor még csak nyolc vidéki éttermet tömörítő Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület megszervezni az azóta hagyományossá vált közönségtalálkozóit.

A SVÉT-hez mostanra 16 olyan vidéki étterem csatlakozott, amelyek közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi egy nagy és több kisebb rendezvény által, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók látókörébe új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

A nagyrendezvény vándorol az országban, az év első programját, a Tavaszváró MiniSVÉT-et azonban hagyományosan Szigetmonostoron, a Rosinante Fogadóban tartják. Ez a családias hangulatú, kedves szálloda gyerekbarát szolgáltatásaival, tréningek megtartására alkalmas termeivel és hamarosan megújuló szobáival a családosok kedvenc úti célja Szentendrétől pár kilométerre, ám ilyenkor azok is ellátogatnak a szigetre, akik elsősorban a kulináris örömöket tartják szem előtt.

Hogy a közönség minden évben nagyon várja ezt a programot, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei találkozóra is pár nap alatt betelt a regisztráció. A meghatározott tematika szerint a séfek ezúttal a téli zöldségeket helyezték fókuszba. A tavaszi zöldségek február végén még nem elérhetők, de jó látni, hogy az unalomig ismert négyes, a cékla, a sütőtök, a csicsóka és a lila káposzta hogyan lényegül át, hogyan kap új lehetőséget a tündöklésre a szakemberek keze által. Az esemény a tavaszi napsütés és a téltemetés jegyében telt, a szívmelengető ételeket hat étterem tálalta.

Sorolhatnánk kedvenceket, de álljon itt inkább a teljes kínálat. Ennél jobban semmi sem mutatja, milyen szerethető ételeket kóstolhattak a vendégek, egyenesen a séfek kezéből.
Rosinante Fogadó, Szigetmonostor

- Lilakáposzta-krémleves szigetmonostori kecskesajttal
- Friss harcsatepertő, zöldséggratin
- Aranygaluska
Szabi A Pék, Szentendre

- Bivalyricottával töltött tortelloni zöldségszószban és colonnatai szalonnával
- Bomboloni fánkok 10-féle lekvárral
Kistücsök Étterem, Balatonszemes

- Gombapástétom tökmagolajos salátával
- Tokhal sült zellerrel, répákkal és tökmagolajos vajszósszal
Macok Bisztró, Eger

- Vietnami marhahúsleves
- Macok túrógombóc
Nomád Hotel, Noszvaj

- Gines paradicsomleves
- Malacpofa téli zöldséges tócsnival, céklával
Viator Étterem, Pannonhalma

- Krémes rizottó fokhagymás-gyömbéres garnélával és/vagy rozmaringos sütőtökkel és kéksajttal
- Levendulás mille-feuille

Addig még sok minden történik, lepereg egy gasztronómiai kínálatban gazdag év, de mi már most tudjuk, hogy jövőre újra ott a helyünk Szigetmonostoron. Ki tart velünk?
Fotó:
Szindbád az Utazó
-
Facebook