Vissza
Főzünk

Arany tej – altın süt

Arany tej – altın süt című cikk borítóképe
2025. 11. 13. | Nagyillés János
Török örömök sorozatunk 89. részében Nagyillés János egy bögre egészséget nyújt át nekünk. Az arany tej néven ismert fűszeres ital nagyon jót tesz a hideg napokon, és még a kedélyünket is javítja…

Az arany tej, vagyis a zerdeçallı süt (kurkumás tej) Indiából indult, de az utóbbi években világszerte hódít: természetes, melengető, sőt gyógyhatású ital – a hideg hónapokban valóban aranyat ér. Neve aranyló színéből ered, melyet a kurkumának köszönhetünk, ehhez simogató illat társul, és mindezt remekül kiegészíti a gyömbér és az ízlés szerint adagolható, de akár ki is hagyható bors, fahéj és méz. Ráadásul kevés gyógyhatású ital ennyire kellemes ízű: az arany tej nemcsak illatával és ízével simogat, hanem valóban gyulladáscsökkentő, immunerősítő, sőt a hagyomány szerint a kedélyt is javítja – a gyömbér és a méz pedig a köhögés csillapítására is kiváló. A keleti gyógyászat régóta alkalmazza megfázás, emésztési panaszok és kimerültség idején. A modern kutatások is megerősítik, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin valóban segíthet a gyulladások és idegrendszeri problémák enyhítésében.

Története több ezer évre nyúlik vissza: az indiai ajurvédikus gyógyászatban már az ókorban is használták a kurkumát haldi doodh néven: ott a test és a lélek egyensúlyát volt hivatott helyreállítani – az ajurvéda szerint a meleg tej és a fűszerek együtt segítik a testet a regenerálódásban, különösen a téli hónapokban vagy betegség után.

A modern kor ezt a hagyományt újra felfedezte. A 20–21. század fordulóján a golden milk vagy turmeric latte a nyugati városok kávézókultúrájának részévé vált, és a tudatos táplálkozás, valamint a természetes életmód szimbólumává lett. Míg Indiában és Délkelet-Ázsiában a családok generációk óta készítik otthon, Európában ma inkább egyfajta fűszeres „wellnessitalként” terjedt el – a mindennapok nyugalmának, melegének és gyógyító erejének ígéretével.

Törökországban sem mindenütt ismerik – például adanai barátnőm, Figen családjában nem dívik, én egy hagyományos ételeket bemutató idős török hölgy csatornáján találkoztam vele. İzmirben Cengiz barátom édesanyja, a természetes gyógymódokban igen jártas Necla Hanım ismeri és készíti, ráadásul nemcsak tejjel, hanem vízzel is, ugyanis Cengiz nem szerette a tejet.

Még egy témát meg kell említenem, mert egyes receptek alatt folyt a kommentháború azzal kapcsolatban, hogy szabad-e hozzá mézet adni. Egyesek szerint a méz, ha forró italba keverjük, nemcsak hogy elveszíti hasznos enzimjeit és más hatóanyagait, hanem még toxikus anyagok is kiválnak belőle. A méz forró ételbe keverésének tilalma még az ajurvédikus hagyományból származik, azonban ott a forró ghiben (tisztított vaj) való keverésre vonatkozik a tanács. Amennyiben a mézet a már iható hőmérsékletűre hűlt italba keverjük, szinte minden áldásos tulajdonsága és összetevője megmarad.


Hozzávalók (1 bögre tejhez):

- 1 teáskanál kókuszolaj
- fél kávéskanál bors
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál szárított gyömbér
- 1 bögre tej
- 1 teáskanál méz



Elkészítése:

A tejet feltesszük melegedni. A langyos tejbe belekeverjük a fűszereket, és állandó keverés mellett felforraljuk.

Forrón fogyasztjuk. Aki szereti, egy kanál mézet és ízlés szerint fahéjat is adhat hozzá, aki pedig nem szereti a borsot, nyugodtan hagyja el.


Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Havasi joghurtos csirkeleves – tavuklu yayla çorbası című cikk borítóképe

Havasi joghurtos csirkeleves – tavuklu yayla çorbası

2025. 11. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 88. rész
Egy tál meleg ölelés – mondja Nagyillés János a havasi joghurtos csirkelevesről, melynek receptjét most mi is megkaptuk tőle a Török örömök sorozat 88. részében. Főzésre fel, ölelünk mindenkit!
Főzünk
„Vattapuha” török pogácsa – pamuk poğaça című cikk borítóképe

„Vattapuha” török pogácsa – pamuk poğaça

2025. 10. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 87. rész
Ki hitte volna, hogy kedvenc sós süteményünket, a pogácsát a török gasztronómia is jól ismeri! Na de melyik volt előbb? Nagyillés János nemcsak a receptet, hanem a történetet is elmeséli a Török örömök sorozat 87. részében…
Főzünk
Adanai kalapos padlizsán – Adana usulü baş kavurması című cikk borítóképe

Adanai kalapos padlizsán – Adana usulü baş kavurması

2025. 10. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 86. rész
A török konyha imádja a padlizsánt! Jöjjön most egy húsmentes egytálétel, az adanai kalapos padlizsán receptje Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 86. részében…
Főzünk
Damaszkuszi darasüti – şambali  című cikk borítóképe

Damaszkuszi darasüti – şambali

2025. 10. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 85. rész
A şambali, vagyis a damaszkuszi darasüti édes, szirupos, mint a legtöbb török sütemény, de éppen ezért ellenállhatatlan. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 85. részében…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Immunerősítő gyömbérital című cikk borítóképe

Immunerősítő gyömbérital

2023. 03. 09. | Fülöp Timi
Gyömbér, citrom, méz, menta, kurkuma – ez a titok, és jól indul a nap. Íme Fülöp Timi gyömbérshotreceptje fáradékonyság ellen…