Főzünk

Immunerősítő gyömbérital

Immunerősítő gyömbérital című cikk borítóképe
2023. 03. 09. | Fülöp Timi
Gyömbér, citrom, méz, menta, kurkuma – ez a titok, és jól indul a nap. Íme Fülöp Timi gyömbérshotreceptje fáradékonyság ellen…

Furcsa időszakot élünk. Az egyik nap enyhe, tavaszias, másnap tombolnak a mínuszok. Ez a hektikus időjárás alaposan próbára teszi a szervezetünket. Fáradtak vagyunk, energiátlanok, és hiába alszunk, képtelenek vagyunk kipihenni magunkat. Éppen ilyenkor segít a gyömbér.

Ezt a csodálatos növényt Kínában már az időszámításunk előtt több évszázaddal használták, és jótékony hatásait hosszan lehetne sorolni. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, rengeteg vitamin forrása, de mellette tartalmaz vasat, cinket, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, béta-karotint. Gyomornyugtató és gombaölő, felturbózza az immunrendszert, és kellemes, csípős íze miatt még szeretjük is.

Az ital elkészítése egyszerű, bárki vállalkozhat rá otthon. Aztán lehúz belőle egy felest minden reggel, és jól indul a nap!

Hozzávalók:

  • 50 dkg gyömbérgyökér
  • 6 db lédús citrom
  • 1 evőkanál kurkumapor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 marék friss mentalevél (elhagyható)

Elkészítése:

1.A gyömbért jól megmossuk, és hámozatlanul apró kockákra vágjuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük.

2.A citromokat megmossuk, félbevágjuk, levüket kifacsarjuk – utána tanácsos leszűrni, hogy mag ne maradjon a lében.

3.A gyömbért turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a kurkumát, a mézet, a mentaleveleket, és az egészet összeturmixoljuk, majd a kapott lédús anyagot átszűrjük. (Erre a textilszűrő a legjobb, mert azt ki is lehet facsarni, de ha az nincs, akkor egy szilikon spatulával mindenképpen nyomkodjuk át jól, hogy minden nedvességet kinyerjünk belőle.)

4. Azon nyomban megiszunk belőle 5 cl-t, a többit pedig jégkockakészítő tálkába tesszük és lefagyasztjuk.

5.A lefagyasztott kockákból minden reggel előveszünk kettőt, egy pici forró vízben feloldjuk, és megisszuk. Tökéletes napindító, akár kávé helyett is megfelel.

Borsmenta-tipp 1.: a préselés után visszamaradt péphez adunk 7 dl vizet, és 10 percig gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük. Isteni teát kapunk.

Borsmenta-tipp 2.: a visszamaradt pépet 50 fokos sütőben vagy napon megszárítjuk, porítjuk, és nagyszerű fűszerkeveréket kapunk, amit főleg keleti ételek ízesítésére használhatunk.

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Sült fokhagyma című cikk borítóképe

Sült fokhagyma

2022. 06. 24. | Fülöp Timi
Pofonegyszerű, mégis utolérhetetlen. A sült fokhagymának olyan zamata van, hogy képtelenség neki ellenállni. Még szerencse, hogy nem is kell. Pirítóssal kínáljuk. Isteni!
Főzünk
Bodzaszörp című cikk borítóképe

Bodzaszörp

2022. 06. 18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít, mi is mutatunk egy megbízható receptet…
Főzünk
Húsmentes „kínai” egytálétel című cikk borítóképe

Húsmentes „kínai” egytálétel

2022. 02. 10. | Fülöp Timi
Fülöp Timi egyik kedvence ez a húsmentes „kínai” egytálétel. Gyorsan elkészíthető, látványos, egészséges és nagyon finom! Íme a recept…
Főzünk
Lazacos piskótarolád című cikk borítóképe

Lazacos piskótarolád

2022. 01. 14. | Fülöp Timi
Látványos, különleges és nagyon finom. Fülöp Timi lazacos piskótaroládja bármilyen ünnepi asztal fényét emeli, főleg ha nyitunk mellé egy rozé pezsgőt is…
Főzünk
Gyümölcsös túrókrém című cikk borítóképe

Gyümölcsös túrókrém

2020. 04. 11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss a piacon…
Főzünk
Szamócaturmix című cikk borítóképe

Szamócaturmix

2019. 06. 06. | Klich Zsuzsa
A szamóca az egyik legszebb, legillatosabb gyümölcsünk, csodás a színe, tele van vitaminnal, méregtelenít, fiatalít, és ráadásul még fogyaszt is. Egy nagy pohár szamócaturmixszal jól indul a nap!