2019.09.14. | Szabó Ágnes
Három fogás a zöld szín jegyében. Könnyű, friss, egészséges, húsmentes, és az egész 40 perc alatt elkészíthető...
Van abban valami őrjítően kéjes, mocskos csintalanság, amikor a hűtő előtt elhaladva meg-megállok, és bele-belecsípek az ebédbe. Pedig igazán nem nagy bűn az ilyesféle botladozás, ha amúgy is szempont az egészséges táplálkozás.
A mai ebédemet a zöld szín jegyében készítettem el. Ebben nem volt semmi tudatos, annál több „alatti”, hisz az utcán vettem észre, hogy még a ruhámat is mintha a spenóthoz választottam volna.
Így szép és kerek a nap. Az étel, amit készítettem teljesen hús- és egyéb állati terméktől mentes.
A tányérom fedélzetén a zöld három árnyalata fedezhető fel:
Zsenge zöld: ecetes saláta
Mi az: fehér vájdling, oldalán kék virágok? Télen fánk, nyáron ecetes saláta. Ez egy örök időktől való körforgás, soha ne legyen másképp!
Balzsamecetet és mézet forralok kb. fél liter vízzel. Amíg ez készül, jól megmosom a salátát. Mindenhol, háromszor is... Amikor elkészült a forralmányom, nyakon öntöm vele a salátát, és állni hagyom az ecetes, mézes lében.
Zöld-zöld: Hamis guacamole – avokádó nélkül, vagyis...
Vagyis megfőzök egy nagy karalábét és egy még nagyobb zellergumót, puhára, de nem szottyadtra. Amikor elkészült, kiemelem a vízből, és pépesítem.
Fűszerei: római kömény, friss koriander, lime, só, fokhagyma, sok-sok tökmagolaj.
Az utóbbit zöld aranyként emlegetik, nem véletlenül! Számos pozitív élettani hatása közül csak néhány: tele van értékes vitaminokkal – mint például A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin –, enyhíti a prosztataproblémákat, méregtelenít, tisztítja a vért és erősíti a szívet. Ha ennek csak a fele igaz, már jól jártunk!
Nem is olyan zöld: majoránnás zöldségragu
Olajon megfuttatom a fokhagymát, és amikor az illata belecsíp az orromba,
a jól megmosott és félbevágott gombát körülbelül három deci vízzel és rengeteg majoránnával beleöntöm a magas falú serpenyőbe. Fedő alatt nagy lángon párolom.
Amikor látom, hogy szottyadni kezd, hozzáadom a nagy kockákra vágott padlizsánt. Adok neki tíz percet, és végül az egészet beterítem friss, ropogós spenótlevelekkel.
Még három perc, és fedő alatt gyönyörűen összeérik minden. Leveszem a tűzről, és jól összeforgatom.
Szeretem, amikor egy étel friss és gyorsan elkészíthető.
Ez az egész zöld válogatás minden előkészülettel és a mosogatással együtt negyven perc alatt elkészült.
Jó étvágyat!
Fotó:
Szabó Ágnes