Főzünk

Shakshuka – a keleti lecsó

Shakshuka – a keleti lecsó című cikk borítóképe
2019. 09. 20. | Szabó Ágnes
A shakshuka színes, ízes, gazdag lecsószerű keleti étel. Minél több elemből készül, annál ízletesebb. Íme Szabó Ági variációja...

Egy forró augusztusi délutánon találkoztam először ezzel a lecsószerű keleti étellel. Sátor előtt, földön ülve, régi rezsón készítette el kedves izraeli barátom egy mezítlábas, zsályaillatú fesztiválon, a Dunántúl szívében.

A shakshuka héberül azt jelenti: „összekeveredett”.
Hasonlóan a mi lecsónkhoz, zöldségekben gazdag, egyben főtt, friss egytálétel. Minél több elemből készül, annál ízletesebb.

Nálam ezek az alapanyagok kerültek a serpenyőbe:

cukkini
padlizsán
paprika
fehér hagyma
fokhagyma
édesburgonya
koktélparadicsom
olívabogyó
tojás

Minden zöldséget nagy darabokra vágok, a paradicsomot egészben is hagyhatom.
Sóval, borssal, római köménnyel, kardamommal, szerecsendióval és a végén két kanál őrölt paprikával fűszerezem.

Olajon megfuttatom a fokhagymagerezdeket, és üvegesre párolom a fehér hagymát. Három deci vízzel felengedem, először az édesburgonyát és a paprikát adom hozzá, aztán tíz perc múlva a cukkinit és a padlizsánt, végül a paradicsomot.
Lassú tűzön készítem, vigyázok, hogy ne főzzem szét, harapható és friss maradjon minden.

Amikor eloltom alatta a tüzet, az edényt még fent hagyom. A serpenyőbe beleütök két-három tojást, és hagyom, hogy elterüljön, elfolyjon, nem segítek neki.

Aki szereti a csípőset, ne fogja vissza magát, bátran adjon hozzá csilit. A facsart lime leve és a tüzes íz nagyon jó párosítás!

Tálaláskor friss korianderrel, olívabogyóval megszórom, és ráfacsarom egy gerezd lime levét. Humusszal megkent pirítóssal isteni.

Jó étvágyat!

Fotó:
Szabó Ágnes

Főzünk
Sokízű indián nyár című cikk borítóképe

Sokízű indián nyár

2019. 09. 26. | Szabó Ágnes
Szabó Ági 4 minimálreceptje
Lassan aranyba hajlanak a fák, de még minden csupa szín és illat. Sárgán csordul a nap: ez itt az indián nyár. A vasárnapok lassúsága a konyhába hív, de nem maradunk sokáig. Négy gyors recept, csak hogy másra is maradjon idő...
Főzünk
Három zöld című cikk borítóképe

Három zöld

2019. 09. 14. | Szabó Ágnes
Szabó Ági gyorskonyhája
Három fogás a zöld szín jegyében. Könnyű, friss, egészséges, húsmentes, és az egész 40 perc alatt elkészíthető...