2019.09.26. | Szabó Ágnes
Lassan aranyba hajlanak a fák, de még minden csupa szín és illat. Sárgán csordul a nap: ez itt az indián nyár. A vasárnapok lassúsága a konyhába hív, de nem maradunk sokáig. Négy gyors recept, csak hogy másra is maradjon idő...
A kora esti vacsorákat szeretem, mert akkor lefekvésig még párszor kanalazhatok...
...mindig csak még egy kicsit, és szigorúan utoljára.
Ennek az ételkompozíciónak, amit most megmutatok, az a varázsa, hogy a külön fázisban készülő részeket fantasztikusan lehet variálni más ételekkel is.
Éljen a kreativitás!
Vörösborecetes babsaláta
Négy evőkanál bármilyen mézet két evőkanál vörösborecettel, koriandermaggal és 3-4 deci vízzel összeforralok. Mire felvágok egy jó nagy vagy több kicsi lila hagymát karikára, már fel is forrt.
A lila hagymát és egy marék vörösbabot (vessetek meg, én konzervet használok) leforrázom a borecetes forralmánnyal. Aztán állni hagyom a hűtőben, az se baj, ha egész éjszakára...Ez a saláta nagyon finom vörös húsok, tócsni vagy dödölle mellé is!
Paprikás sült zellerkocka
Megfőzöm a nagy kockákra vágott zellert – minél krémesebb, annál jobb. Ezt követően forró olajban aranybarnára sütöm. Amikor még forró, egy tálban fűszersóval és őrült (jaj, bocs: őrölt!) pirospaprikával jól összekeverem.
Tökmagos paszternákpüré
Három fehérrépagyökeret egészben, majdnem teljesen puhára főzök. Amikor elkészült, fetasajttal, szerecsendióval és fokhagymával pürésítem. Az elkészült pürét tökmagolajjal átforgatom. Pirítósra kenve vagy sültek mellé épp ugyanolyan isteni.
Csilipelyhes kuszkusz
A kuszkuszt egyszerűen vízben felfőzöm, és olívaolajjal, ízlés szerint csilipehellyel átforgatom. Könnyű, laktató és egészséges.
Szeretem, ha a tányér változatos, sokszínű, de könnyed. Egy ilyen vacsorából bármennyit lehet szedni... este hat után is!
Jó étvágyat!
Fotó:
Szabó Ágnes