Vissza
Főzünk

Hideg uborkaleves

Hideg uborkaleves című cikk borítóképe
2019. 09. 09. | Klich Zsuzsa
A hideg uborkaleves az egyik legüdítőbb nyári fogás. Számtalan változata ismert, mi most a kapros-joghurtos variáció receptjét mondjuk el…

A bolgárok taratornak hívják, és diót is tesznek bele, Ukrajnában okroska a neve, és a kaukázusi kefír adja a lelkét, mifelénk egyszerűen uborkaleves, és bár a leggyakrabban kígyóuborkából készül, néha belecsempészünk egy-két darabot a hűtőben pihenő kovászos uborkából is, hadd legyen izgalmasabb az íze!

Aki nem szereti a kaprot, az sajnos ezt a levest se fogja szeretni, de azért azt javasoljuk, hogy kóstolja meg, mert amíg nem érezte ezt az ízt, nem tudja, hogy mit veszít.

Hozzávalók:

  • 70 dkg kovászolni való uborka vagy kígyóuborka
  • 50 dkg natúr/görög joghurt
  • 2 csokor kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • díszítésnek retek, uborkakarika, zöldhagyma zöldje, reszelt citromhéj, halványító zeller és zöldje (a címlapfotón ez utóbbi látható)



Elkészítés:

1. Az uborkát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Teáskanálnyi sóval megszórjuk, átkeverjük, kb. egy órát állni hagyjuk.

2. Kicsavarjuk, leszűrjük, de a levet megtartjuk! Hozzáreszeljük a fokhagymát, belevágjuk a kapor háromnegyedét, (mehet bele a zsenge szár is, nem baj, ha kicsit vastagabb, de vigyázat, csak a friss, zöld jó, a száraz nem!), hozzáöntjük a joghurtot, és az egészet összeturmixoljuk.

3. Folytatjuk a turmixolást, közben adagoljuk hozzá az uborkalevet. Itt tudjuk beállítani, hogy sűrűbb vagy hígabb levest szeretnénk. Ha a lé hozzáadása után is sűrű, nyugodtan adhatunk hozzá egy kevés vizet.

4. Ha pohárból iható levet szeretnénk, szitán engedjük át, ha a kicsit sűrűbb, kanalazható leves a cél, el is készültünk. Ízesítsük a citrom levével, és törjünk rá egy kis borsot.

Jól lehűtve, finomra vágott, friss kaporral, reszelt citromhéjjal, retek- és uborkaszeletekkel, halványító zellerrel díszítve tálaljuk. (Ha pohárból szeretnénk inni, nincs is más dolgunk, csak kitölteni.)

Egy bő liter lesz belőle, 2-3 felnőttnek ajándékozhat üdítő pillanatokat egy meleg napon.

Borsmenta-tipp 1.: ha valaki szereti a savanykás ízeket, készítse a levest ugyanígy, csak kefirrel. Úgy is nagyon finom.

Borsmenta-tipp 2.: a pikáns ízek kedvelői turmixoljanak a levesbe 1-2 kisebb kovászos uborkát, és adjanak a léhez néhány kanálnyit a kovászos uborka levéből.

Borsmenta-tipp 3.: most már szinte mindenhol lehet sűrű, görög joghurtot kapni, de elkészíthetjük a sajátunkat is úgy, hogy a hagyományos, natúr joghurtot sűrű lyukú tésztaszűrőbe öntjük, és egy edényt alátéve egy éjszakán át a hűtőben lecsepegtetjük.

Borsmenta-tipp 4.: a zsenge kapornak nincs párja, a szárított nem használható olyan jól a konyhában, ezért praktikus lefagyasztani a frisset. Ennek az a legegyszerűbb módja, hogy fogunk egy kiürült bonbonosdobozt, és a műanyag részét, amiben a kis mélyedések vannak, gondosan kimossuk. A kaprot is megmossuk, lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, és minden kis mélyedésbe adagolunk belőle egy fészeknyit. Aztán rátesszük a doboz tetejét, és már mehet is a fagyasztóba. Illatos, friss marad, örülni fogunk neki télen. Amikor kell, csak kinyomunk belőle egy-két mélyedésnyit, és a többit visszatesszük a helyére.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
Főzünk
Krémes, selymes sajtleves című cikk borítóképe

Krémes, selymes sajtleves

2019. 03. 26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!
Főzünk
Póréhagymaleves egyszerűen című cikk borítóképe

Póréhagymaleves egyszerűen

2019. 02. 25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…