Vissza
Főzünk

Tavaszi karalábéleves

Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe
2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…

Imádjuk a karalábét. Zsenge korában, karikára vágva, pici sóval meghintve az egyik legfinomabb csemege, de jöhet töltve, főzelékként, levesként, szinte bárhogyan. Vitamin- és ásványianyag-bomba, rengeteg benne a rost, segíti az emésztést, óvja a szívet, és még a látást is élesebbé teszi, de az a legjobb benne, hogy nagyon finom. Nálunk ez a leves az egyik tavaszi sláger.

Hozzávalók:

  • 1 közepes karalábé
  • 1 nagyjából ugyanakkora burgonya
  • 3 dkg vaj
  • 4 dl víz vagy ugyanennyi húsleves
  • néhány tekerésnyi bors – ebben a levesben nincs, mert a főkóstoló (Csilla lányom) nem szereti
  • 4 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 púpos teáskanál liszt (elhagyható)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 púpos teáskanál ételízesítő keverék (ha húslevessel főzünk, akkor elhagyható)
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A karalábét hámozás után vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, a krumplit nagyjából két-háromszor ekkorákra.

2. Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, ebben forgassuk néhány percig a zöldségeket. Csak párolódjon, ne kezdjen el sülni!

3. Öntsük rá a húslevest – vagy a vizet, amibe beleszórjuk az ételízesítőt –, a borsot és a felaprított petrezselyem felét.

4. Fedjük le, főzzük kis lángon 8-10 percig.

5. Ezalatt a lisztet (lehet teljes kiőrlésű, de akár ki is hagyható) keverjük el a tejjel.

6. Apránként öntsük a leveshez a lisztes tejet, főzzük még egy-két percig. Vigyázat! A tejjel könnyen felhabzik és kifut!

7. Tálalás előtt szórjuk bele a maradék petrezselymet, és állítsuk be az ízeket kicsi cukorral, akár még sóval, borssal.

Tálaláskor szórhatunk rá még petrezselymet, abból sosem elég!

Borsmenta-tipp: ha édesség a következő fogás, szaggassunk bele nokedlit, úgy tartalmasabb lesz. Krumpli nélkül, két karalábéból is nagyszerű!

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Nyári karalábéleves című cikk borítóképe

Nyári karalábéleves

2022. 07. 29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk
Vietnami tavaszi tekercs című cikk borítóképe

Vietnami tavaszi tekercs

2022. 07. 12. | Szabó Edit
A vietnami tavaszi tekercs elkészítése nem egyszerű, nem gyors, ráadásul olajban sül, viszont a világ egyik legfinomabb étele. Szívből ajánljuk mindenkinek. Íme a recept…
Főzünk
Tavaszi mix tofuval című cikk borítóképe

Tavaszi mix tofuval

2022. 05. 16. | Fülöp Timi
Egyszerű, egészséges, ugyanakkor kiadós, húsmentes tavaszi ebéd. Fülöp Timi receptjéből kiderül, hogy nem kell félni a tofutól!
Főzünk
Tavaszi spárgaleves című cikk borítóképe

Tavaszi spárgaleves

2020. 05. 25. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 3.
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…
Beszélgetünk
Zöldségeskertünk is lesz! című cikk borítóképe

Zöldségeskertünk is lesz!

2020. 05. 09. | Szabó Edit
Beszélgetés Paór Anikóval
A szigetmonostori Rosinante Fogadó felkészült az újranyitásra. Amint szabad az út, a kedves kis szálloda kitárja kapuit, de addig sem tétlenkednek. A részletekről Paór Anikó értékesítési vezetőt kérdeztük…
Főzünk
Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi című cikk borítóképe

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016. 03. 30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk…