Vissza
Főzünk

Korhelyleves csülökkel

Korhelyleves csülökkel című cikk borítóképe
2020. 01. 04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…

„Gyomrunknak új erőt ád a korhel-leves;” – mondja Csokonai Vitéz Mihály A tél című versében. Ez is jól bizonyítja, hogy ezt a savanyúkáposzta-alapú ételt nem tegnap óta főzik a magyar háziasszonyok. Honi konyhaművészetünk egyik klasszikusáról van szó, készítik babbal és lencsével is, de kétségkívül ez a csülkös, kolbászos változtat a legnépszerűbb.

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt csülök
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 3 babérlevél
  • fél fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál édesnemes fűszerpaprika
  • 2 liter víz
A tálaláshoz:
  • 1-2 dl tejföl
  • citrom

Elkészítés:

1. A csülköt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

2. A savanyú káposztát bőséges, hideg vízzel átmossuk, hogy ne legyen túlságosan savanyú. A csülköt kockákra, a kolbászt szeletekre vágjuk.

3. A káposztát és a csülköt hideg vízben együtt tesszük fel főni. Melléjük dobjuk a babérleveleket is. Amikor forr, takarékra vesszük a lángot, és lefedjük az edényt. 30 perccel később mehet bele a kolbász, és főzzük további másfél órán keresztül. Akkor nézzük meg, hogy megpuhult-e a csülök. Ha nem, folytassuk a főzést, amíg meg nem puhul – ha sok elfőne a léből, pótoljuk meleg vízzel.

4. Amikor a csülök már majdnem megfőtt, készítsük el a rántást. Vágjuk apróra a vöröshagymát, pirítsuk üvegesre a zsíron, szórjuk meg a liszttel. Keverjük el, picit süssük, vegyük le a tűzhelyről. Szórjuk rá a pirospaprikát és az apróra vágott fokhagymát. Keverjük el, tegyük vissza a melegre, és merjünk rá 1-2 evőkanállal a levesből. Nagyon gyorsan kevergessük, és apránként adjunk hozzá újra 1-2 kanállal a levesből. Figyeljünk, nehogy csomós legyen, egyszerre mindig csak kevés levest merjünk!

5. Amikor már teljesen homogén, folyékony és csomómentes a rántásunk, csurgassuk hozzá a leveshez, keverjük el, főzzük még lassú tűzön egy-két percig, és készen is vagyunk.

6. Friss kenyérrel, lobogó forrón tálaljuk. Kínáljunk hozzá citromlevet és bőségesen tejfölt! Megszórhatjuk petrezselyemmel, kaporral, de a csípősség is jól áll neki. Aki szereti, tegyen bele erős paprikát.

Hat felnőtt számára bőséges adag.

Borsmenta-tipp: a kolbászt helyettesíthetjük a szilveszteri buliból megmaradt virslivel, vagy tehetünk bele kolbászt és virslit is.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Farsangi káposzta római tálban című cikk borítóképe

Farsangi káposzta római tálban

2019. 03. 21. | Klich Zsuzsa
Nincs titok, Váncsa István receptjét gondoltuk egy kicsit tovább, mi ugyanis római tálban készítettük el ezt a laktató egytálételt…
Főzünk
Aratóleves című cikk borítóképe

Aratóleves

2019. 02. 18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…
Főzünk
Töltött káposzta cserépedényben című cikk borítóképe

Töltött káposzta cserépedényben

2019. 02. 08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...