Pizza Ördöggel

2021.08.03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…


 


Mindenki a saját pizzatésztájára esküszik, és ez így is van rendjén. Amikor azonban minden perc drága, bizony megesik, hogy csomagolt pizzatészta landol a bevásárlókosárban, és most hősiesen bevalljuk, hogy nem is szégyenkezünk emiatt. Ha van rá idő, persze mi is gyúrjuk, nyújtjuk, kelesztjük, de ha nincs, akkor jöhet a félkész megoldás, a boltban kapható pizzatészták nagy része ugyanis meglepően hiteles. Olyat keressünk, ami nem tartalmaz ízfokozót, színezéket, keményített zsírokat és tartósítószert, aztán már csak az a kérdés, mit teszünk rá feltétként.



A variációk száma szinte végtelen. Mi a legegyszerűbb sonkás-sajtos változatot készítettük el, de azért néhány szál friss spárgával megbolondítottuk. (Volt egy gombás variáció is, de az olyan gyorsan elfogyott, hogy lefényképezni se maradt időnk.)

A lényeg az, hogy amikor sütni kezdünk, helyezzük a kezünk ügyébe a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát, és kezdjünk barátkozni a gondolattal, hogy hamarosan kinyitjuk. Sőt, az sem „ördögtől való”, ha már a sütés közben kitöltjük magunknak az első pohárral.

A Vylyan Ördög nagyon jól eltalált vörösbor. Könnyű, mégis tartalmas, tökéletes társa az olasz tésztáknak, remekül működik grillételek mellett, de elbír akár egy fűszeresebb zöldséges raguval, paprikással is. A házasításba a merlot viszi a bársonyosságot, a kékfrankos a savakat, a syrah a fűszerességet, a cabernet franc a gyümölcsösséget, a mindössze 2 százaléknyi cabernet sauvignon pedig a fineszt. A borok külön-külön erjedtek és érlelődtek, részben fahordóban, részben tartályban nagyjából egy évig, majd megtörtént a házasítás, a palackozás, és már jöhetett is az asztalunkra.



Energikus bor, nem finomkodik, viszi a lendület. Kissé fanyar, meggyes-szedres, erdei gyümölcsös ízkarakterét finom fűszeresség árnyalja, és a kakukkfüves, babéros, olasz fűszeres vonal mellett egy kevés fahéjasság teszi barátságossá. Jól iható, szerethető, bármilyen alkalomra tökéletes választás, sosem fogunk csalódni benne.

És most vissza a pizzához.


 
Hozzávalók:
  • 1 csomag pizzatészta
  • 1 kis üveg paradicsomszósz
  • 10 dkg sonka
  • 15 dkg vegyes, reszelt sajt
  • spárga, gomba, akár vegyesen
  • só, bors, friss fűszerek: oregánó, bazsalikom


 
Elkészítése:

1. A tésztát a csomagoláson olvasható módon előkészítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (a legtöbb tésztát eleve sütőpapírral csomagolják).

2. Megkenjük bőségesen a paradicsomszósszal, elhelyezzük rajta a feltétet, sózzuk, fűszerezzük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük.



3. Frissen, zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk, könnyű vörösbort kínálunk mellé.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -
Vylyan Pincészet

Főzünk

Tejszínes-vargányás tagliatelle

2016.12.14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.  
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Főzünk

Sült kacsamell, ahogy Debreczeni Mónika készíti

2021.04.03. | Szabó Edit
Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosa szívesen időz a konyhában. Az egyik klasszikus ünnepi étele a sült kacsamell, amihez a Vylyan kékfrankosát tölti a pohárba…  
Főzünk

Ropogós csirkeszárnyak

2021.04.19. | Szabó Edit
A sült csirkeszárny sokak kedvence, de csak akkor az igazi, ha belül szaftos, kívül ropogós. Íme két variáció, egyik jobb, mint a másik…  
Beszélgetünk

Tele vagyok tervekkel

2020.05.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Sándorral
A Vylyan Pincészet távozó főborásza, Ipacs Szabó István helyébe fiatal kollégája, Tóth Sándor lép. A borászt a múltjáról, terveiről és elképzeléseiről kérdeztük. Szabó Edit interjúja… &…
Iszunk

Itt a Vylyan Rozé Variáció!

2021.05.17. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet syrah és kékfrankos házasításával készült új, fahordós rozéja ételek mellé illik igazán. Bernáth József séf zöld spárgás, garnélás rizottóhoz ajánlja…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)