2021.08.03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…
Mindenki a saját pizzatésztájára esküszik, és ez így is van rendjén. Amikor azonban minden perc drága, bizony megesik, hogy csomagolt pizzatészta landol a bevásárlókosárban, és most hősiesen bevalljuk, hogy nem is szégyenkezünk emiatt. Ha van rá idő, persze mi is gyúrjuk, nyújtjuk, kelesztjük, de ha nincs, akkor jöhet a félkész megoldás, a boltban kapható pizzatészták nagy része ugyanis meglepően hiteles. Olyat keressünk, ami nem tartalmaz ízfokozót, színezéket, keményített zsírokat és tartósítószert, aztán már csak az a kérdés, mit teszünk rá feltétként.
A variációk száma szinte végtelen. Mi a legegyszerűbb sonkás-sajtos változatot készítettük el, de azért néhány szál friss spárgával megbolondítottuk. (Volt egy gombás variáció is, de az olyan gyorsan elfogyott, hogy lefényképezni se maradt időnk.)
A lényeg az, hogy amikor sütni kezdünk, helyezzük a kezünk ügyébe a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát, és kezdjünk barátkozni a gondolattal, hogy hamarosan kinyitjuk. Sőt, az sem „ördögtől való”, ha már a sütés közben kitöltjük magunknak az első pohárral.
A Vylyan Ördög nagyon jól eltalált vörösbor. Könnyű, mégis tartalmas, tökéletes társa az olasz tésztáknak, remekül működik grillételek mellett, de elbír akár egy fűszeresebb zöldséges raguval, paprikással is. A házasításba a merlot viszi a bársonyosságot, a kékfrankos a savakat, a syrah a fűszerességet, a cabernet franc a gyümölcsösséget, a mindössze 2 százaléknyi cabernet sauvignon pedig a fineszt. A borok külön-külön erjedtek és érlelődtek, részben fahordóban, részben tartályban nagyjából egy évig, majd megtörtént a házasítás, a palackozás, és már jöhetett is az asztalunkra.
Energikus bor, nem finomkodik, viszi a lendület. Kissé fanyar, meggyes-szedres, erdei gyümölcsös ízkarakterét finom fűszeresség árnyalja, és a kakukkfüves, babéros, olasz fűszeres vonal mellett egy kevés fahéjasság teszi barátságossá. Jól iható, szerethető, bármilyen alkalomra tökéletes választás, sosem fogunk csalódni benne.
És most vissza a pizzához.
Hozzávalók:
- 1 csomag pizzatészta
- 1 kis üveg paradicsomszósz
- 10 dkg sonka
- 15 dkg vegyes, reszelt sajt
- spárga, gomba, akár vegyesen
- só, bors, friss fűszerek: oregánó, bazsalikom
Elkészítése:
1. A tésztát a csomagoláson olvasható módon előkészítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (a legtöbb tésztát eleve sütőpapírral csomagolják).
2. Megkenjük bőségesen a paradicsomszósszal, elhelyezzük rajta a feltétet, sózzuk, fűszerezzük, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük.
3. Frissen, zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk, könnyű vörösbort kínálunk mellé.