Sült kacsamell, ahogy Debreczeni Mónika készíti

2021.04.03. | Szabó Edit
Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosa szívesen időz a konyhában. Az egyik klasszikus ünnepi étele a sült kacsamell, amihez a Vylyan kékfrankosát tölti a pohárba…
 


A Villányi borvidéken található Vylyan Pincészet bő negyedszázados múltra tekint vissza. Történetét a tulajdonos, Debreczeni Mónika nem csupán az első kapavágástól, hanem már a tervek megszületésétől kíséri, hiszen a borászatot férje, Debreczeni Pál álmodta a kisharsányi dombokra. Az eltelt évek alatt a pincészet igazi zarándokhely lett, szezonálisan nyitva tartó terasza a szomjas vándorok oázisa. Aki a kertben letelepszik egy plédre, gyakran ott is felejti magát egy egész délutánra, csodálva a kilátást és kóstolgatva a pincészet kiváló borait.



A Vylyan prémium kékfrankosa nemcsak borként, hanem megjelenésében is különleges. A palackot díszítő címke Veress Tamás tervezőgrafikus munkája, ám a művész nem csupán a bort kóstolta képe megalkotásakor. A Vylyan Pincészet felkért hét neves kortárs írót, költőt, hogy merítsenek a pincészet prémium boraiból ihletet, kóstolgassanak, és az élmény hatása alatt írjanak egy verset, novellát. Az elkészült mű aztán a borral együtt Veress Tamáshoz került, aki az ízek és az illatok mellett a szövegre is támaszkodhatott a címke rajzolása közben. Így aki a Vylyan Pincészet valamelyik prémium borát választja a vacsorája mellé, a palackkal együtt irodalmat és képzőművészetet is visz az otthonába. A kékfrankosról szóló írást Cserna-Szabó Andrásnak köszönhetjük. A novella itt elolvasható.



A 2016-os prémium kékfrankos határozott, karakteres bor, benne a kékfrankosra jellemző meggyes, csokoládés, fekete cseresznyés ízekkel, finom fűszerességgel. Debreczeni Mónika kacsamellet sütött mellé, és a receptjét is elárulta nekünk. Íme:



 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kacsamellfilé
  • 1 fej fokhagyma, cikkekre szedve, tisztítva
  • 3-4 ágacska rozmaring
  • só, bors, ízlés szerint


 
Elkészítése:

1. A kacsamell bőrét éles késsel beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele. A bőrös felét megsózzuk, a másik felét sózzuk és borsozzuk.

2. Felforrósítunk egy száraz serpenyőt, és a melleket a bőrös felükkel lefelé sütni kezdjük. Ne aggódjunk, hamarosan ki fog belőle sülni annyi zsír, amennyi szükséges. Süssük a bőrt szép pirosra – ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe, aztán óvatosan fordítsuk meg a melleket, és a másik oldalukat is süssük pirosra. Ennek se kell hosszabb idő.



3. Amikor a hús mindkét oldala aranybarna, a kisült zsírt átöntjük egy tepsibe, és a húsokat is elhelyezzük benne. Mellészórjuk a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágacskákat, aztán 12-15 percre betoljuk a 160 fokos sütőbe. (A sütés ideje attól függ, hogy ki mennyire szereti rozéra hagyni. Aki a jobban átsült kacsamellet szereti, hagyja bent hosszabb ideig.)

4. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de pihentessük még 10 percet, mielőtt tálalnánk, hogy a hús rostjai összehúzódjanak, és ne legyen száraz.



Megjegyzés: Debreczeni Mónika általában zöldsalátával és klasszikus krumplipürével tálalja, de most medvehagymaszezon van, így a kész pürébe belekevert egy fél csokor finomra vágott medvehagymát. Azt mondja, őrületesen finom. Érdemes kipróbálni!
 
Fotó:
Vylyan Pincészet

Beszélgetünk

Érezd jól magad!

2016.12.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Nem karácsonyi beszélgetés, de egy kicsit mégis az. Van benne élet és halál, boldogság és tragédia, öröm és bánat, szépség és elhivatottság, hit és küzdelem. Debreczeni Mónika, a Vylyan…
Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Tesztelünk

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Gombás 2009 (Pinot noir válogatás)

2019.04.05. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet nem tréfál, ha pinot noirról van szó. Ez a bor közel tízéves, és még mindig nagyon jól tartja magát! Minden cseppje kincs…
Beszélgetünk

Minden bor önálló személyiség

2019.04.20. | Szabó Edit
Beszélgetés Székely Csaba drámaíróval
A Borból lett művészet című beszélgetéssorozaton azokkal a kortárs írókkal találkozhatunk, akik részt vettek a Vylyan Pincészet új címkecsaládjának megalkotásában. A sorozat első része…
Iszunk

Vylyan Bogyólé 2020!

2020.10.26. | Szabó Edit, Borsmenta
Elkészült és október 26-tól kapható a Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé. Az idei palackok címkéjét a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Győri Katinka Laura tervezte...
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)