Főzünk

Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti

Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti című cikk borítóképe
2019. 11. 05. | Klich Zsuzsa
Aki szereti a keleti fűszerek csábító illatát és az egzotikus ízeket, lepje meg szeretteit ezzel a libanoni teasüteménnyel. A sfouf sokféle változatban ismert, mi most a csillagánizsos-fenyőmagos variációt mutatjuk be…

Aki a curryk világát tanulmányozza, biztosan belebotlik a kurkumába. A perzsa és az indiai konyha jól ismert fűszere a gyömbérfélék családjába tartozik, de mert gyönyörű napsárga, nem csupán ételek ízesítésére használják. A kurkuma az élelmiszeripar egyik legfontosabb színezőanyaga: joghurtok, fagylaltok, kekszek válnak segítségével élénksárgává, de a legtöbb mustárfajta is általa nyeri el jellegzetes színét. Egyik hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása évszázadok óta ismert, de a legújabb kutatások szerint javítja a memóriát és a hangulatot is.

A csillagánizs az egyik legszebb fűszer, bár jellegzetes aromakaraktere miatt egy kissé megosztó. A világban sokfelé használják húsos fogások ízesítésére is, mi viszont főként az édességeinket bolondítjuk meg vele. Őrölt formában is kapható, de aki egészben vásárolja és otthon porítja, készüljön fel rá, hogy a lakásban utána napokig megmarad az egzotikus illat.

A sfouf arab szó, azt jelenti: sorok. A kifejezés a sütemény formájára utal, ezért fontos, hogy rombusz alakúra szeleteljük. A fenyőmag helyett készülhet mandulaforgáccsal vagy akár dióval is, a csillagánizs helyett pedig kipróbálhatjuk a rózsavizet. Kínálhatjuk teához, kávéhoz, vagy akár desszertként egy könnyű vacsora után. Ez az egyik legnépszerűbb libanoni édesség, ami nem csoda, mivel annyira egyszerű elkészíteni, és annyira finom.

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre finomliszt, átszitálva
  • 0,5 bögre búzadara
  • egy nagy csipet só
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 bögre joghurt
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 1 evőkanál őrölt ánizs
  • 1 bögre kristálycukor
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja (aroma is jó)
  • 1-2 evőkanál fenyőmag a tetejére
  • 1 evőkanál tahini (szezámmagpaszta) a sütőforma kikenéséhez



Elkészítés:

1. Az átszitált lisztet elkeverjük a darával, a sütőporral, a kurkumával és az ánizzsal.

2. Egy másik tálban összekeverjük joghurtot, a cukrot, a vaníliát és az olajat.

3. Tahinivel kikenünk egy 34x24 cm-es sütőformát. (Ha nincs tahini, megfelel a sima olaj is, de különleges ízt ad, érdemes beszerezni.)

4. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és lapátoljuk bele a kikent formába az egészet!

5. A tetejét szórjuk meg a fenyőmaggal, és tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20-25 perc alatt el is készül. (Néhány perc elteltével nézzünk rá, és ha nagyon pirulna a teteje, óvatosan borítsunk rá alufóliát!)



Borsmenta-tipp: sütés előtt mindig szitáljuk át a lisztet, főleg ha olyasmit készítünk, ami a hő hatására „megnő”, mint például a piskóták.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Sós karamellás brownie rizsliszttel című cikk borítóképe

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019. 10. 20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
Főzünk
Fahéjas pite című cikk borítóképe

Fahéjas pite

2019. 04. 11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…
Főzünk
Cukkinis-csokis piskóta című cikk borítóképe

Cukkinis-csokis piskóta

2018. 12. 11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?