Főzünk

Szendvicskenyér

Szendvicskenyér című cikk borítóképe
2025. 06. 05. | Nagyillés János
Ha piknikezni mentek, grillezni készültök, vagy egyszerűen csak vendégeket vártok, jusson eszetekbe ez az ínycsiklandó szendvicskenyér, amit Nagyillés János tálal a Török örömök sorozat 70. részében. Mutatós és nagyon finom…

A török ételkultúrában – csakúgy, mint a miénkben – központi szerepet játszik a jó kenyér, és ennek megfelelően számtalan formája van. Mi is bemutattunk már néhányfélét: a kalácsos rózsakenyeret, a burgonyás afyoni kenyeret, a ramadáni pitát és a pizzára emlékeztető, de végeredményben mégiscsak kenyéralapú paprikás kenyeret. A kenyérre használt török ekmek szó önmagában is a táplálék szinonimája, és a kenyérsütés tudománya generációkon át öröklődött. A híres bazlama, a kemencében sült pide, a ropogós lavaş – mind azt bizonyítja, hogy a kenyér a török konyha egyik pillére.

Az én mostani szendvicskenyerem nem klasszikus török recept, mert mint tudjuk, a mai szendvics eredetileg Lord Sandwich kártyaszenvedélyét volt hivatva támogatni – én azonban egy török gasztroinfluencer szendvicskenyerével leptem meg a minap a barátaimat egy aradi kiránduláson. Maga a gyúrás nem nagy ördöngösség, a sütés sem tart sokáig, csak a kétszeri kelesztés igényel némi időt. Az eredmény garantáltan tökéletes, a közelgő grillszezonra is jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 300 ml langyos víz
- 30 ml napraforgóolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 10 g szárított (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss) élesztő

A tetejére:
- olívabogyó (akár zöld, akár fekete)
- csilipehely
- oregánó
- lilahagyma-karikák
- 18 db koktélparadicsom
- 10 dkg reszelt sajt
- olívaolaj


Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral fél pohár langyos vízben 10 perc alatt megfuttatjuk. Ha kész, a liszthez adjuk, majd a maradék vízzel, az olajjal és egy teáskanál sóval tésztát gyúrunk.


A tésztát meleg helyen vagy a sütőnk kelesztő fokozatán kb. 40 perc alatt megkelesztjük, majd lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk, és 9 részre vágjuk.


Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük benne a 9 tésztaszeletet, és meleg helyen 20-30 percig tovább kelesztjük.

Amikor megkelt, a tetejét megkenjük az olívaolajjal, megszórjuk a csilipehellyel és az oregánóval, elhelyezzük rajta a hagymakarikákat, az olajbogyókat és koktélparadicsomokat, majd ráhintjük a reszelt sajtot.


200 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 20-25 perc alatt készre sütjük.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Török linzer – un kurabiyesi című cikk borítóképe

Török linzer – un kurabiyesi

2025. 05. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 69. rész
Nagyillés János ismét egy ellenállhatatlan édességet tálal a Török örömök sorozat 69. részében. A porhanyós-omlós török linzer minden háziasszony álma, mert nem igényel különleges alapanyagokat, gyorsan elkészül és nagyon finom…
Főzünk
Tokati mártogatós – Tokat batı című cikk borítóképe

Tokati mártogatós – Tokat batı

2025. 05. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 68. rész
A bat, vagyis a mártogatós Törökországban nem csupán egy étel, hanem közösségi rituálé is. Hidegen fogyasztják, jól fog esni a forró nyári napokon. Íme a recept – és hozzá a történet – Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 68. részében…
Főzünk
Hasszán pasa köftéje – Hasanpaşa köftesi című cikk borítóképe

Hasszán pasa köftéje – Hasanpaşa köftesi

2025. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 67. rész
Ezt készítsétek az unalmas fasírt helyett! Hasszán pasa köftéje nem más, mint burgonyapürével töltött, sajttal megkoronázott húskosárka. Finom, látványos étel, és az elkészítése sem bonyolult. Íme a recept Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 67. részében…
Főzünk
Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi című cikk borítóképe

Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi

2025. 03. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 60. rész
Ez az a mandulás sütemény, ami nélkül biztosan nem jövünk haza Törökországból, de még jobb, ha mi magunk is el tudjuk készíteni. Nagyillés János ma a Kavala-keksz receptjét mutatja meg nekünk a Török örömök sorozat 60. részében.
Főzünk
Paprikás kenyér – biberli ekmek című cikk borítóképe

Paprikás kenyér – biberli ekmek

2025. 01. 02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész
Íme a török pizza. Vagy legalábbis valami olyasmi. A biberli ekmek, vagyis a török paprikás kenyér látványos, finom és könnyű elkészíteni. Nagyillés János most ezt a receptet ismerteti a Török örömök sorozat 51. részében…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!