Szendvicskenyér
A török ételkultúrában – csakúgy, mint a miénkben – központi szerepet játszik a jó kenyér, és ennek megfelelően számtalan formája van. Mi is bemutattunk már néhányfélét: a kalácsos rózsakenyeret, a burgonyás afyoni kenyeret, a ramadáni pitát és a pizzára emlékeztető, de végeredményben mégiscsak kenyéralapú paprikás kenyeret. A kenyérre használt török ekmek szó önmagában is a táplálék szinonimája, és a kenyérsütés tudománya generációkon át öröklődött. A híres bazlama, a kemencében sült pide, a ropogós lavaş – mind azt bizonyítja, hogy a kenyér a török konyha egyik pillére.
Az én mostani szendvicskenyerem nem klasszikus török recept, mert mint tudjuk, a mai szendvics eredetileg Lord Sandwich kártyaszenvedélyét volt hivatva támogatni – én azonban egy török gasztroinfluencer szendvicskenyerével leptem meg a minap a barátaimat egy aradi kiránduláson. Maga a gyúrás nem nagy ördöngösség, a sütés sem tart sokáig, csak a kétszeri kelesztés igényel némi időt. Az eredmény garantáltan tökéletes, a közelgő grillszezonra is jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 300 ml langyos víz
- 30 ml napraforgóolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 10 g szárított (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss) élesztő
A tetejére:
- olívabogyó (akár zöld, akár fekete)
- csilipehely
- oregánó
- lilahagyma-karikák
- 18 db koktélparadicsom
- 10 dkg reszelt sajt
- olívaolaj
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral fél pohár langyos vízben 10 perc alatt megfuttatjuk. Ha kész, a liszthez adjuk, majd a maradék vízzel, az olajjal és egy teáskanál sóval tésztát gyúrunk.
A tésztát meleg helyen vagy a sütőnk kelesztő fokozatán kb. 40 perc alatt megkelesztjük, majd lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk, és 9 részre vágjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük benne a 9 tésztaszeletet, és meleg helyen 20-30 percig tovább kelesztjük.
Amikor megkelt, a tetejét megkenjük az olívaolajjal, megszórjuk a csilipehellyel és az oregánóval, elhelyezzük rajta a hagymakarikákat, az olajbogyókat és koktélparadicsomokat, majd ráhintjük a reszelt sajtot.
200 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 20-25 perc alatt készre sütjük.