Főzünk

Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi

Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi című cikk borítóképe
2025. 03. 06. | Nagyillés János
Ez az a mandulás sütemény, ami nélkül biztosan nem jövünk haza Törökországból, de még jobb, ha mi magunk is el tudjuk készíteni. Nagyillés János ma a Kavala-keksz receptjét mutatja meg nekünk a Török örömök sorozat 60. részében.

A Kavala-keksz (törökül: Kavala kurabiyesi) omlós, mandulás sütemény, a török és a görög konyha közös gasztronómiai örökségének része. Nevét a ma Görögország területén található Kavala városáról kapta, ami 1371-től 1912-ig az Oszmán Birodalomhoz tartozott. A sütemény még valamikor e hosszú időszakban alakult ki és vált ismertté a birodalom más területein is. Eredetileg vajjal (elsősorban bivaly- és tehénvaj keverékével) készül, a felhasznált mandulát gondosan válogatják, gyúrás előtt a lisztet enyhén megpirítják, ami gazdagítja a sütemény ízét.

A Kavala-keksz készítésének egyik központja ma Edirne, a sütemény a város egyik legismertebb gasztronómiai specialitása. 'Edirne bademli kurabiyesi' (edirnei mandulás sütemény / keksz) néven is ismert, ottani változata kétféle formában kapható: a hagyományos, félhold alakú Kavala és a kocka alakú, falatnyi méretű török változat. A térségre jellemző a mandulatermelés, a mandula ezért más helyi ételekben is megjelenik alapanyagként: ennek a süteménynek is az egyik legfontosabb összetevője. Bár a süteményt a névadó görög városban is készítik a mai napig, érdekes módon a Görögországból Edirnébe látogató turisták körében a török változat nagyobb népszerűségnek örvend, sokan innen viszik haza szuvenírként.

Hozzávalók:

  • 340 g liszt
  • 100 g hámozatlan mandula
  • 100 g mandulaliszt
  • 120 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g porcukor – az elkészült sütemények beforgatásához



Elkészítése:

1.A feladat nem túl bonyolult, lényegében vajas linzertésztáról van szó. A lisztet egy magasabb falú lábosban (a liszt kavargatás közben könnyen szóródik, ezért jobb a magasabb falú edény) közepes hőmérsékleten, állandóan kevergetve enyhén megpirítjuk: amikor kezd színt kapni, és érezzük az illatát, levehetjük a tűzről, a gyúrásra szánt edénybe öntjük, és hagyjuk kihűlni.

2. Az egész mandulaszemeket enyhén megpirítjuk, majd darabosra zúzzuk. Ha a zúzás nem eredményes, mert a mandula nagyon olajos, kicsit rá is segíthetünk kávédarálóval vagy blenderrel.

3. Ezután az összes száraz összetevőt alaposan összekeverjük, tehát a lisztet, a porcukrot, a mandulalisztet, a zúzott mandulát, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, valamint a tojásfehérjét, és meggyúrjuk a tésztát.

4. A kész tésztát sodrófával vagy akár tenyérrel 1-1,5 centiméter vastagra nyújtjuk, éles pogácsaszaggatóval szaggatjuk, és a kivágott karikákból ugyanazzal a pogácsaszaggatóval kivágunk egy kisebb részt, hogy a maradék félhold alakú legyen. A leeső tésztát mindig újra összegyúrjuk, és folytatjuk a szaggatást, míg a tészta el nem fogy.

5. A sütiket 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük; akkor jó, ha már érződik az illata.

6. Amikor elkészült, kivesszük a tepsiből, és zárható tetejű dobozba téve hagyjuk kihűlni, így nem szárad ki. Lehűlés után egyesével porcukorba forgatjuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Habcsók – beze című cikk borítóképe

Habcsók – beze

2025. 01. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 54. rész
Törökül beze, franciául meringue, olaszul meringa, magyarul habcsók. Ennek a roppanós süteménynek a receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 54. részében…
Főzünk
Aşure című cikk borítóképe

Aşure

2025. 01. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész
Az aşure nevű török édesség a bőség, a menekülés és az új kezdet jelképe. Ezt a receptet hozta nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 53. részében…
Főzünk
Citromos zselé – limonlu pelte című cikk borítóképe

Citromos zselé – limonlu pelte

2024. 12. 05. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 47. rész
A gyümölcsléből készült zselék nagyon népszerűek Törökországban. Nagyillés János most a citromos változatot mutatja meg nekünk a Török örömök 47. részében…
Főzünk
Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény című cikk borítóképe

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény

2024. 11. 28. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész
A kalburabastı nevű sütemény Görögországban és a Balkánon is ismert, de az eredeti változatát már az első nyomtatott török szakácskönyvben megtaláljuk. Ezt a receptet mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 46. részében…
Főzünk
Lokma című cikk borítóképe

Lokma

2024. 11. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…
Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…