Vissza
Főzünk

Török linzer – un kurabiyesi

Török linzer – un kurabiyesi című cikk borítóképe
2025. 05. 29. | Nagyillés János
Nagyillés János ismét egy ellenállhatatlan édességet tálal a Török örömök sorozat 69. részében. A porhanyós-omlós török linzer minden háziasszony álma, mert nem igényel különleges alapanyagokat, gyorsan elkészül és nagyon finom…

Az un kurabiyesi a török teasütemények királynője. Magyarra talán lisztes linzernek fordíthatnánk. Egyszerűen „kuru pasta”-ként (száraz sütemény / tészta) is emlegetik – bár török gasztronómiai forrásaim szerint az un kurabiyesi igazából a kuru pasta egyik műfaja. Akárhogy is, az un kurabiyesi – aminek mi most a török linzer nevet adtuk – különleges helyet foglal el a török gasztronómia édességeinek változatos világában: nemcsak hozzávalóinak és elkészítésének egyszerűségét meghazudtolóan finom, hanem a hagyományos török vendégszeretet egyik szimbóluma is.

Senki sem fog csodálkozni, ha azt mondom, hogy az un kurabiyesi eredete az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza, egyaránt kötődött világi és vallási ünnepekhez. A „kurabiye” szó maga a perzsa –gulābiya” kifejezésből származik, ami rózsavízzel ízesített süteményt jelentett, mert ezt a süteményt eredetileg rózsavízzel illatosították-ízesítették.


Az un kurabiyesi alapreceptje meglepően egyszerű: liszt, vaj vagy margarin, porcukor és keményítő. A tészta könnyedén összeállítható, és a sütés után a sütemények szinte szétolvadnak a szájban. Egyszerű összetevői teszik lehetővé, hogy a sütemény hosszú ideig friss maradjon, így ideális vendégváró falatként vagy akár ajándékként is egy-egy csinosabb sütisdobozban.

Törökország különböző régióiban számos változata létezik: az Aksaray Un Kurabiyesi, más néven „Asker Kurabiyesi” („katonasütemény”), különösen híres. Ez a változat hosszúkás, S alakú, és hagyományosan katonák búcsúztatásakor készítik. Az Aksaray Un Kurabiyesi 2022-ben földrajzi eredetmegjelölést kapott a Török Szabadalmi és Védjegy Hivataltól. A hagyományos recept mellett számos modern változat is létezik: ezek különféle ízesítőkkel gazdagítják a süteményt. Például a „damla sakızlı un kurabiyesi” masztix- (azaz balzsamos mézga) ízesítéssel készül, míg a bademli és hurmalı változatok mandulával, illetve datolyával vannak megbolondítva.

Hozzávalók:
- 250 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 90 ml napraforgóolaj
- 1 vizespohár (2 dl) porcukor
- 4 evőkanál búzakeményítő (kukoricakeményítő is lehet, de ez porhanyósabb, szárazabb hatású textúrát eredményez)
- 3,5 vizespohár liszt

Elkészítése:

1. Gyúrás előtt a vajat, illetve margarint hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Adjuk hozzá az olajat és a porcukrot, keverjük simára, majd gyúrjuk össze a liszt egyik felével, és ha a tésztánk sima, adjuk hozzá a liszt másik felét is, majd fejezzük be a gyúrást.

2. A kész tésztából az itthoni teasüteményekhez hasonló kis puszedliket is formázhatunk, én viszont a másik népszerű formázási módszert követtem: hüvelykujjnál nem vastagabb hurkákat sodortam, a hurkákra hegyes villával csíkokat húztam, majd hosszúkás darabkákra vágtam, és úgy tettem őket a tepsibe. A sütéshez használjunk teflonos tepsit, vagy tegyünk sütőpapírt a tészta alá.

3. 160 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel süssük, és 10-12 perc alatt el is készül. Ekkor a sütik belseje még lágy, de ilyenkor már ki kell venni: a sült tésztának fehérnek kell maradnia, és ha túlsütjük, csak porhanyós lesz, de nem lesz omlós.

Amikor kihűlt, porcukorba forgatjuk. Elvileg sokáig eláll hűtés nélkül is, de erre sajnos nem nagyon van esélye...

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Tokati mártogatós – Tokat batı című cikk borítóképe

Tokati mártogatós – Tokat batı

2025. 05. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 68. rész
A bat, vagyis a mártogatós Törökországban nem csupán egy étel, hanem közösségi rituálé is. Hidegen fogyasztják, jól fog esni a forró nyári napokon. Íme a recept – és hozzá a történet – Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 68. részében…
Főzünk
Hasszán pasa köftéje – Hasanpaşa köftesi című cikk borítóképe

Hasszán pasa köftéje – Hasanpaşa köftesi

2025. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 67. rész
Ezt készítsétek az unalmas fasírt helyett! Hasszán pasa köftéje nem más, mint burgonyapürével töltött, sajttal megkoronázott húskosárka. Finom, látványos étel, és az elkészítése sem bonyolult. Íme a recept Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 67. részében…
Főzünk
Cacık – török uborkasaláta című cikk borítóképe

Cacık – török uborkasaláta

2025. 03. 27. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…
Főzünk
Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi című cikk borítóképe

Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi

2025. 03. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 60. rész
Ez az a mandulás sütemény, ami nélkül biztosan nem jövünk haza Törökországból, de még jobb, ha mi magunk is el tudjuk készíteni. Nagyillés János ma a Kavala-keksz receptjét mutatja meg nekünk a Török örömök sorozat 60. részében.
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…