Török linzer – un kurabiyesi
Az un kurabiyesi a török teasütemények királynője. Magyarra talán lisztes linzernek fordíthatnánk. Egyszerűen „kuru pasta”-ként (száraz sütemény / tészta) is emlegetik – bár török gasztronómiai forrásaim szerint az un kurabiyesi igazából a kuru pasta egyik műfaja. Akárhogy is, az un kurabiyesi – aminek mi most a török linzer nevet adtuk – különleges helyet foglal el a török gasztronómia édességeinek változatos világában: nemcsak hozzávalóinak és elkészítésének egyszerűségét meghazudtolóan finom, hanem a hagyományos török vendégszeretet egyik szimbóluma is.
Senki sem fog csodálkozni, ha azt mondom, hogy az un kurabiyesi eredete az Oszmán Birodalom idejére nyúlik vissza, egyaránt kötődött világi és vallási ünnepekhez. A „kurabiye” szó maga a perzsa –gulābiya” kifejezésből származik, ami rózsavízzel ízesített süteményt jelentett, mert ezt a süteményt eredetileg rózsavízzel illatosították-ízesítették.
Az un kurabiyesi alapreceptje meglepően egyszerű: liszt, vaj vagy margarin, porcukor és keményítő. A tészta könnyedén összeállítható, és a sütés után a sütemények szinte szétolvadnak a szájban. Egyszerű összetevői teszik lehetővé, hogy a sütemény hosszú ideig friss maradjon, így ideális vendégváró falatként vagy akár ajándékként is egy-egy csinosabb sütisdobozban.
Törökország különböző régióiban számos változata létezik: az Aksaray Un Kurabiyesi, más néven „Asker Kurabiyesi” („katonasütemény”), különösen híres. Ez a változat hosszúkás, S alakú, és hagyományosan katonák búcsúztatásakor készítik. Az Aksaray Un Kurabiyesi 2022-ben földrajzi eredetmegjelölést kapott a Török Szabadalmi és Védjegy Hivataltól. A hagyományos recept mellett számos modern változat is létezik: ezek különféle ízesítőkkel gazdagítják a süteményt. Például a „damla sakızlı un kurabiyesi” masztix- (azaz balzsamos mézga) ízesítéssel készül, míg a bademli és hurmalı változatok mandulával, illetve datolyával vannak megbolondítva.
Hozzávalók:
- 250 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 90 ml napraforgóolaj
- 1 vizespohár (2 dl) porcukor
- 4 evőkanál búzakeményítő (kukoricakeményítő is lehet, de ez porhanyósabb, szárazabb hatású textúrát eredményez)
- 3,5 vizespohár liszt
Elkészítése:
1. Gyúrás előtt a vajat, illetve margarint hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Adjuk hozzá az olajat és a porcukrot, keverjük simára, majd gyúrjuk össze a liszt egyik felével, és ha a tésztánk sima, adjuk hozzá a liszt másik felét is, majd fejezzük be a gyúrást.
2. A kész tésztából az itthoni teasüteményekhez hasonló kis puszedliket is formázhatunk, én viszont a másik népszerű formázási módszert követtem: hüvelykujjnál nem vastagabb hurkákat sodortam, a hurkákra hegyes villával csíkokat húztam, majd hosszúkás darabkákra vágtam, és úgy tettem őket a tepsibe. A sütéshez használjunk teflonos tepsit, vagy tegyünk sütőpapírt a tészta alá.
3. 160 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel süssük, és 10-12 perc alatt el is készül. Ekkor a sütik belseje még lágy, de ilyenkor már ki kell venni: a sült tésztának fehérnek kell maradnia, és ha túlsütjük, csak porhanyós lesz, de nem lesz omlós.
Amikor kihűlt, porcukorba forgatjuk. Elvileg sokáig eláll hűtés nélkül is, de erre sajnos nem nagyon van esélye...