Főzünk

Tojáskrém vagy -mártogatós

Tojáskrém vagy -mártogatós című cikk borítóképe
2020. 06. 16. | Szabó Edit
Ha sűrűbb, remek szendvicskrém, ha lazább, isteni mártogatós! Ez a tojásos étel szuperfinom, szuperegészséges, és minden évszakban tökéletes vendégváró fogás. Még a pezsgő mellé is kínálhatjuk…

Köztudomású, hogy a tojás szuperélelmiszernek tekinthető, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Mi most mártogatóst készítettünk belőle, de ha tejföl helyett egy-két deka puha vajat keverünk hozzá, akkor kenyérre kenve is nyugodtan kínálhatjuk. Egy pici friss petrezselyemmel vagy zöldségcsírával megszórva rendkívül esztétikus és nagyon-nagyon finom.

Mártogatós készülhet belőle télen-nyáron, hiszen sárgarépával vagy céklával éppúgy kínálhatjuk, mint friss karalábéval, zsenge uborkával, paprikával, zöldhagymával vagy retekkel.

Hozzávalók:

  • 4 tojás, keményre főzve
  • 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • ½ biocitrom reszelt héja
  • ½ csokor petrezselyem
  • 1-2 kakukkfűág
  • 6-8 mentalevél
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez petrezselyem, ehető virágok (elhagyható)
  • a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa, cékla

Elkészítése:

A hozzávalókat aprítógépben összedolgozzuk, vagy összekeverjük az alábbi módon: a tojásokat lereszeljük, a fűszernövényeket finomra vágjuk, és szép lassan mindent alaposan összedolgozunk.

Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Pekeskifli című cikk borítóképe

Pekeskifli

2020. 04. 24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…
Főzünk
Vajas kifli című cikk borítóképe

Vajas kifli

2020. 04. 03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…
Főzünk
Tojásos nokedli című cikk borítóképe

Tojásos nokedli

2020. 03. 23. | Klich Zsuzsa
A tojásos nokedli a tavasz hírnöke. Mi most kamutlisztből készítettük – nem nagyzási hóbortból, csupán azért, mert másféle lisztet nem kaptunk a boltban…
Főzünk
Turbolyás fűszervaj című cikk borítóképe

Turbolyás fűszervaj

2018. 12. 03. | Lovranits Júlia
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…
Főzünk
Csabaírés túrókrém sarkantyúkával című cikk borítóképe

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018. 10. 17. | Lovranits Júlia
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…