Vissza
Főzünk

Turbolyás fűszervaj

Turbolyás fűszervaj című cikk borítóképe
2018. 12. 03. | Lovranits Júlia
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…

Hómentes helyeken akár egész télen rábukkanhatunk a turbolyára. Természetközeli szilveszterezések újévköszöntő sétáin nem egyszer kóstoltam, kóstoltattam, jó érett, bokron maradt csipkebogyóval.



Igazán kár, hogy nem találták még fel, hogy illatokat is közvetíthessünk a monitoron át. A turbolyának fantasztikusan friss, ánizsos illata van. Ez segít megkülönböztetni mérgező hasonmásaitól: megdörzsölve máris érezni lehet ezt a kellemes illatot. A hasonlóan cifra bürök a szakirodalom szerint átható egérszagú. Szerintem egyszerűen csak büdös.

Aki nem bízik a növényismereti tudásában, az akár el is vetheti otthon, hiszen a kertészetekben kapható turbolyamag. Szárítani nem érdemes, mert elveszíti az aromáit, viszont mélyhűtőben éppúgy eltehető, mint a petrezselyem. Szedésénél illik vigyázni a növényre is: inkább ollóval vágjuk, mint tépjük, hogy a gyökere a földben maradhasson. Ez általánosan igaz minden vadnövény gyűjtésénél: ne tegyük tönkre, ne taroljuk le azt a tövet, amiről felhasználunk valamit.

Nemcsak a turbolya illata, az íze is ánizsos. Juhtúrós, sós palacsintára, krémlevesekbe, salátákba keverve is finom. Főzni nem ajánlott, mert épp a lényege vész el. Szórjuk frissen az ételekbe.

Illeszkedve a Borsmenta tematikájához, nézzünk most egy fűszervajreceptet. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve reggelire, vacsorára, vendégváró falatkának, borkorcsolyának is alkalmas.


Hozzávalók:

100 g vaj

egy marék turbolyalevél, finomra vágva

1 csipet só

1 nagyobb fej fokhagyma

1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A vajat hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, hogy jól keverhető legyen.


Az alaposan megmosott turbolyaleveleket aprítsuk fel úgy, mint a petrezselymet szokás. Keverjük el a vajban, adjunk hozzá sót, zúzott fokhagymát, esetleg egy kis citromlevet.
Tegyük vissza a hűtőbe, amíg összeérik. A tetejét saját, egészben hagyott leveleivel, de csabaíre vérfű levelével, százszorszép virágával is dekorálhatjuk, hiszen a leghidegebb időszakok kivételével ezek is szinte mindig megtalálhatóak a kertben.


Borsmenta-tipp: A „zöld vaj” halételekhez is jól passzol.

Eredeti recept: Gertrud Scherf: Vadon termő zöldségek és gyümölcsök

Fotó:
Lovranits Júlia