Vissza

Tökös-csokis puszedli

2018.11.01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…
 

Bár még csak a mindenszenteknél tart a naptár, ettől a sütitől olyan illat lesz a konyhában, mint a karácsonyi sütkérezéskor. Elkészíteni könnyű, nálunk a lányom is mindig besegít, mert alig várja, hogy megkóstolhassa. Ha van egy kis maradék sült tökünk, ehhez a puszedlihez remekül felhasználhatjuk. A megadott mennyiségből nagyjából három tepsi süti készül.




Hozzávalók:
  • 1 pohár puha vaj/margarin
  • 1 pohár kristálycukor
  • 1 pohár barna cukor
  • nagy csipet só
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 pohár liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál reszelt, friss gyömbér (vagy gyömbérpor)
  • negyed teáskanál szegfűszeg
  • negyed teáskanál szerecsendió
  • 1 pohár tökpüré – ½ kg sütőtökből
  • 2 pohár apróra vágott étcsoki (csokicseppeket használtam, ez kényelmesebb, és kimérve vásárolható)



Elkészítés:

1. Fél kilónyi sütőtököt megpucolunk, kb. 3x3 cm-es darabokra vágjuk, sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kihűlt, robotgépben pürésítjük, de villával is összetörhetjük.
2. Egy nagyobb tálban habosra keverjük a vajat a kétféle cukorral és a tojásokkal.
3. Sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót, de már csak fakanállal keverjük. (Ebből a mennyiségből kb. három tepsi sütemény készíthető.) Azonnal is neki lehet állni a sütésnek, de a tészta pihenhet is, a hűtőben napokig eláll. (Előfordul, hogy három egymást követő napon sütöm ki a három adagot.)
4. A masszából evőkanál segítségével kupacokat adagolunk egy sütőpapírral bélelt tepsire – a formája miatt nem kell aggódnunk, szép kis plecsnivé fognak terülni. Egy sütőlapra kb. 16-20 kupac fér.
5. 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek aranybarnára.




Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp 1.: Próbáljunk saját edénybe, textilszatyorba vásárolni! A csokicseppeket is kérhetjük kis dobozkába a piacon. A receptben szereplő hozzávalók javát kimérve vettem!

Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp 2.: Egy sütőpapír többször is felhasználható! Így spórolunk, és környezettudatosabbak is vagyunk! Sőt, a kis puszedlik kivajazott tepsiben sütőpapír nélkül is remekük kisülnek!

Még több sütőtökös recept:
Sütőtökös-almás lepény
Villámgyors sütőtökleves
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)