Főzünk

Tökös-csokis puszedli

Tökös-csokis puszedli című cikk borítóképe
2018. 11. 01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…

Bár még csak a mindenszenteknél tart a naptár, ettől a sütitől olyan illat lesz a konyhában, mint a karácsonyi sütkérezéskor. Elkészíteni könnyű, nálunk a lányom is mindig besegít, mert alig várja, hogy megkóstolhassa. Ha van egy kis maradék sült tökünk, ehhez a puszedlihez remekül felhasználhatjuk. A megadott mennyiségből nagyjából három tepsi süti készül.

Hozzávalók:

  • 1 pohár puha vaj/margarin
  • 1 pohár kristálycukor
  • 1 pohár barna cukor
  • nagy csipet só
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 pohár liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál reszelt, friss gyömbér (vagy gyömbérpor)
  • negyed teáskanál szegfűszeg
  • negyed teáskanál szerecsendió
  • 1 pohár tökpüré – ½ kg sütőtökből
  • 2 pohár apróra vágott étcsoki (csokicseppeket használtam, ez kényelmesebb, és kimérve vásárolható)

Elkészítés:

1. Fél kilónyi sütőtököt megpucolunk, kb. 3x3 cm-es darabokra vágjuk, sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kihűlt, robotgépben pürésítjük, de villával is összetörhetjük.
2. Egy nagyobb tálban habosra keverjük a vajat a kétféle cukorral és a tojásokkal.
3. Sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót, de már csak fakanállal keverjük. (Ebből a mennyiségből kb. három tepsi sütemény készíthető.) Azonnal is neki lehet állni a sütésnek, de a tészta pihenhet is, a hűtőben napokig eláll. (Előfordul, hogy három egymást követő napon sütöm ki a három adagot.)
4. A masszából evőkanál segítségével kupacokat adagolunk egy sütőpapírral bélelt tepsire – a formája miatt nem kell aggódnunk, szép kis plecsnivé fognak terülni. Egy sütőlapra kb. 16-20 kupac fér.
5. 180 fokon 15-20 perc alatt sülnek aranybarnára.

Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp 1.: Próbáljunk saját edénybe, textilszatyorba vásárolni! A csokicseppeket is kérhetjük kis dobozkába a piacon. A receptben szereplő hozzávalók javát kimérve vettem!

Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp 2.: Egy sütőpapír többször is felhasználható! Így spórolunk, és környezettudatosabbak is vagyunk! Sőt, a kis puszedlik kivajazott tepsiben sütőpapír nélkül is remekük kisülnek!

Még több sütőtökös recept:
Sütőtökös-almás lepény
Villámgyors sütőtökleves

Fotó:
Klich Zsuzsa