Vissza

Sütőtökös-almás lepény

2018.10.31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...

Noha a sütőtök egész évben könnyen beszerezhető, ezt a sütőtökös-almás lepényt valamiért mindig csak ősszel sütöm. A tök, az alma és a narancs gyönyörű színkavalkádja valahogy annyira őszi! Csodálatos az illata, krémesen lágy a textúrája, és ha ott kelleti magát az asztalon, még az sem számít, hogy hidegebbre fordultak a napok. Kopogj csak, eső...



Hozzávalók

Omlós alaptészta:
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál porcukor
  • 1 dl hideg víz
Töltelék:
  • 60 dkg sütőtök (héja nélkül)
  • 1 alma
  • 1 narancs
  • 8 dkg mazsola
  • 4 dkg vaj
  • 12 dkg cukor (picit lehet kevesebb – próbáltam, de így az igazi, sajnos…)
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • fél mokkáskanál fahéj



Elkészítés

Omlós alaptészta:


1. A lisztet és a hideg, kockára vágott vajat/margarint tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk vagy robotgéppel elkeverjük.
2. Beleszórjuk a sót és a cukrot.
3. Apránként hozzáadjuk a vizet.
4. Gyúrás nélkül cipót forgatunk a tésztából (a kezünkre, a deszkára, tálba minimális lisztet szórhatunk).
5. Hűtőben pihentetjük legalább 4 órát, de akár egy éjszakát is.



Töltelék:


1. A meghámozott almát (magháza nélkül) és a tököt kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.
2. Az alaposan megmosott narancs héját lereszeljük, majd a narancsot kifacsarjuk.
3. A mazsolát leforrázzuk, és beáztatjuk a narancslébe (hagyjuk benne sokáig, akár egy éjszakát is).
4. Megolvasztjuk a vajat egy nagy (vas)lábosban, hozzáadjuk a sütőtököt és az almát. Addig pároljuk, amíg a gyümölcshús el nem kezd szétmállani.
5. Hozzáadjuk a cukrot és a narancshéjat (én eddig szoktam elkészíteni este, majd hűtőbe rakom, és reggel folytatom).
6. Hozzáadjuk a fahéjas tejszínt, a tojásokat és a mazsolát (előtte leszűrjük, isteni az édes narancslevet kortyolgatni főzés közben), finoman elkeverjük.



Összeállítás:

1. Kinyújtjuk a tésztát egy belisztezett deszkán, és kibélelünk vele egy 27 cm átmérőjű (hőálló üveg vagy teflon) tortaformát. Eligazgatjuk a tésztát, nagyon jól formázható, rugalmas az állaga. A szélén a kilógó darabokat le tudjuk vágni, a sodrófát végighengergetve.
2. A tésztára terítünk egy sütőpapírt, erre babot, lencsét szórunk, hogy sütés közben ne tudjon felpúposodni.
3. 210 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.
4. Kivesszük a tésztát, eltávolítjuk a papírt és a babot. A tésztát megtöltjük a tökös keverékkel.



5. Visszatoljuk a sütőbe, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
6. Hidegen tálaljuk.



Borsmenta-tipp: több mint tíz éve készítem ezt a receptet, de sok más pitét, quiche-t is. Azóta UGYANAZT a befőttesüvegnyi feles borsót használom nehezéknek a tészta sütésekor, sőt ugyanabban az üvegben tartom hozzá UGYANAZT a sütőpapírt is! Nem romlik meg, semmi baja nem lesz.

Még több sütőtökös recept:
Villámgyors sütőtökleves
Tökös-csokis puszedli

 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)