Vissza
Főzünk

Sütőtökös-almás lepény

Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe
2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...

Noha a sütőtök egész évben könnyen beszerezhető, ezt a sütőtökös-almás lepényt valamiért mindig csak ősszel sütöm. A tök, az alma és a narancs gyönyörű színkavalkádja valahogy annyira őszi! Csodálatos az illata, krémesen lágy a textúrája, és ha ott kelleti magát az asztalon, még az sem számít, hogy hidegebbre fordultak a napok. Kopogj csak, eső...

Hozzávalók

Omlós alaptészta:

  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál porcukor
  • 1 dl hideg víz
Töltelék:
  • 60 dkg sütőtök (héja nélkül)
  • 1 alma
  • 1 narancs
  • 8 dkg mazsola
  • 4 dkg vaj
  • 12 dkg cukor (picit lehet kevesebb – próbáltam, de így az igazi, sajnos…)
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • fél mokkáskanál fahéj




Elkészítés
Omlós alaptészta:

1. A lisztet és a hideg, kockára vágott vajat/margarint tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk vagy robotgéppel elkeverjük.
2. Beleszórjuk a sót és a cukrot.
3. Apránként hozzáadjuk a vizet.
4. Gyúrás nélkül cipót forgatunk a tésztából (a kezünkre, a deszkára, tálba minimális lisztet szórhatunk).
5. Hűtőben pihentetjük legalább 4 órát, de akár egy éjszakát is.

Töltelék:

1. A meghámozott almát (magháza nélkül) és a tököt kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.
2. Az alaposan megmosott narancs héját lereszeljük, majd a narancsot kifacsarjuk.
3. A mazsolát leforrázzuk, és beáztatjuk a narancslébe (hagyjuk benne sokáig, akár egy éjszakát is).
4. Megolvasztjuk a vajat egy nagy (vas)lábosban, hozzáadjuk a sütőtököt és az almát. Addig pároljuk, amíg a gyümölcshús el nem kezd szétmállani.
5. Hozzáadjuk a cukrot és a narancshéjat (én eddig szoktam elkészíteni este, majd hűtőbe rakom, és reggel folytatom).
6. Hozzáadjuk a fahéjas tejszínt, a tojásokat és a mazsolát (előtte leszűrjük, isteni az édes narancslevet kortyolgatni főzés közben), finoman elkeverjük.

Összeállítás:

1. Kinyújtjuk a tésztát egy belisztezett deszkán, és kibélelünk vele egy 27 cm átmérőjű (hőálló üveg vagy teflon) tortaformát. Eligazgatjuk a tésztát, nagyon jól formázható, rugalmas az állaga. A szélén a kilógó darabokat le tudjuk vágni, a sodrófát végighengergetve.
2. A tésztára terítünk egy sütőpapírt, erre babot, lencsét szórunk, hogy sütés közben ne tudjon felpúposodni.
3. 210 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.
4. Kivesszük a tésztát, eltávolítjuk a papírt és a babot. A tésztát megtöltjük a tökös keverékkel.

5. Visszatoljuk a sütőbe, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
6. Hidegen tálaljuk.

Borsmenta-tipp: több mint tíz éve készítem ezt a receptet, de sok más pitét, quiche-t is. Azóta UGYANAZT a befőttesüvegnyi feles borsót használom nehezéknek a tészta sütésekor, sőt ugyanabban az üvegben tartom hozzá UGYANAZT a sütőpapírt is! Nem romlik meg, semmi baja nem lesz.

Még több sütőtökös recept:
Villámgyors sütőtökleves
Tökös-csokis puszedli


Fotó:
Klich Zsuzsa