Vissza
Főzünk

Töltött-rántott kucsmagomba

Töltött-rántott kucsmagomba című cikk borítóképe
2017. 05. 28. | Szabó Edit
A receptet Gazsó György színművésztől kaptuk, aki szenvedélyes hobbiszakács, és él-hal a kucsmagombáért…

Gazsó György eredetileg a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen szerzett diplomát, és akkori albérlőtársa máig a legjobb barátja. Gyuri a gyerekek keresztapjaként szinte a családhoz tartozik, és ma is gyakran járnak együtt kirándulni, gombát szedni. Ez a recept közös alkotás, általában közösen készítik, nagyobb családi összejövetelek alkalmából. Köretként petrezselymes újkrumplit ajánlanak mellé, de házi készítésű tartármártást a világért sem, mert ahogyan Gazsó György mondja: „A töltött-rántott kucsmagomba önmagában egy ízorgia. Minek ezt fokozni?”

Töltésre a tavasszal először megjelenő cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) nem alkalmas, túl kicsiny a kalapja. Várjuk meg az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta), illetve a kúpos kucsmagomba (Morchella conica) megjelenését.

Hozzávalók:

  • 16 db kucsmagomba
  • 2 dkg vaj
  • 4 vékony szelet bacon, kockára vágva
  • 1 csokor újhagyma, felkarikázva
  • 20 dkg tehéntúró
  • 1 csokor medvehagyma (vagy 3 gerezd fokhagyma)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 tojás, liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A gombákat megtisztítjuk, a szárukat levágjuk, a kalapokat félretesszük, a szárakat felaprítjuk.
  2. Készítsük el a tölteléket. A vajat serpenyőbe dobjuk, megpirítjuk rajta a kockára vágott bacont, aztán rádobjuk a felszeletelt újhagymát, és amikor már szépen, párolódik, pirul, hozzáadhatjuk a felszeletelt gombaszárat is. Sózzuk, borsozzuk, tovább pároljuk, majd ha már levet engedett a gombaszár, hozzáadhatjuk a túrót. Forgassuk össze alaposan, és várjuk meg, hogy a túró átvegye a gomba és a hagyma ízét. Ekkor jöhet hozzá a finomra vágott medvehagyma, vagy ha annak már nincs szezonja, nyomjunk bele fokhagymát, és hintsük rá a finomra vágott petrezselyemzöldet. Amikor a massza töltelékállagúra sűrűsödik, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.
  3. A kihűlt töltelékkel óvatosan töltsük meg a gombafejeket, majd panírozzuk a hagyományos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa), és bő olajban süssük ki.
  4. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Megjegyzés: adhatunk mellé zöld spárgás-répás párolt rizst is, hiszen a kucsmagombának és a spárgának egyszerre van szezonja.

Fotó:
Gazsó György

Főzünk
Túrónudli spárgákkal című cikk borítóképe

Túrónudli spárgákkal

2017. 05. 29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…
Beszélgetünk
A főzés megnyugtat, kikapcsol című cikk borítóképe

A főzés megnyugtat, kikapcsol

2017. 05. 21. | Szabó Edit
Gazsó György, a Radnóti Színház művésze szenvedélyes hobbiszakács és borrajongó, ezt minden ismerőse jól tudja. De hogy a bakatort vakon kóstolva is felismeri, azt sosem hittük volna…