25 éves az Etyeki Kúria

2021.09.12. | Szabó Edit
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…
 


Igaz, hogy a kezdeteknél még nem voltunk jelen, de azért mi is elég sok mindenre emlékszünk már az Etyeki Kúria eltelt huszonöt évéből. A régi présházat és a hozzá tartozó területet 1996-ban vásárolta meg az Ottrubay házaspár attól a Báthori Tibortól, akit 1992-ben „Az év bortermelője” címmel is kitüntettek, és aki oly sokat tett az etyeki bor jó hírnevének öregbítéséért. Akkoriban jószerével még csak fehérborok készültek a hegyen, az első pinot noir tőkéket az Etyeki Kúria telepítette, és hamar kiderült, hogy igen jó érzékkel választottak. A szőlőfajta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és nem csupán a pincészet, de az egész borvidék emblematikus fajtájává vált. 


 
Ott voltunk, amikor 2010-ben letették az új borászati üzem alapkövét, próbáltuk kisilabizálni a terveket, aztán az avatási ünnepségen csodálattal néztük, milyen korszerű, igényes, letisztult borászat épült a régi présházzal éppen szemközt. De a régi is megmaradt, sárga falával, kicsiny ablakaival úgy állt a rózsabokrok között, mintha tudná, hogy belőle indult itt minden.



És ott voltunk akkor is, amikor 12 évvel ezelőtt Mérész Sándor főborászként csatlakozott a csapathoz. A „Kapitány”, aki nem ismer tréfát, ha borról van szó, akinek szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, kíváncsisága kimeríthetetlen, és a jelek szerint lehet, hogy éppen ez a szerencsés kombó a siker záloga.



A pincészethez ma közel ötvenhektárnyi szőlőterület tartozik, ebből 27 az Etyek–Budai, 22 pedig a Soproni borvidéken található. Az öt etyeki dűlőben összesen hat fajta (pinot noir, sauvignon blanc, pinot blanc, chardonnay, szürkebarát, királyleányka) a soproni területeken viszont kékfrankos és merlot terem. Minden termést Etyeken dolgoznak fel, és ma már közel 300.000 palackot töltenek meg borral évente.

Mérész Sándor úgy véli, a pincészet legfontosabb feladata ma az, hogy fel tudjon készülni a jövőre, mert a klímaváltozás új kihívások elé állítja az ágazatot. A borászat igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelik.



A színvonalas csendes borok mellett a pincészet egy ideje a buborékokkal is kacérkodik. Pláne nevű gyöngyözőboruk jött, látott és győzött, most kerül a fogyasztók elé az új tankpezsgő, ám úgy illett, hogy a negyedszázados jubileumra valami igazán izgalmas újdonság kerüljön a poharakba. Felerészben chardonnay, felerészben pedig pinot noir szőlőből készítették el a pincészet első tradicionális pezsgőjét, amely 25 hónapos érlelés után, limitált mennyiségben kerül piacra. Mindössze 2500 palacknyit töltöttek belőle, igyekezzen, aki meg szeretné kóstolni!
 
A borkészítés mellett az Etyeki Kúria a vendéglátás felé is nyitott a közelmúltban. A pincészet épületében található borbár a maga hangulatos teraszával már eddig is népszerű volt a látogatók körében, de mostantól a pincészet boraihoz illő ételsorokkal is várják a vendégeket. A fogásokhoz elsősorban helyi és környékbeli termelők alapanyagait használják fel, és október közepétől borvacsorákat is szerveznek majd, és a limitált férőhelyes rendezvényeken a pincészet különleges tételei is a poharakba kerülnek.



Izgatottan várjuk, mit hoz a következő negyedszázad, de mi a magunk részéről már az első huszonöttel is meglehetősen elégedettek vagyunk. Az Etyeki Kúria borait bármilyen alkalomra szívesen ajánljuk, és most már a szilveszteri pezsgőzéshez is meglesz a megfelelő palack.
Boldog szülinapot, Etyeki Kúria! Süssön rátok a nap még vagy ezer évig!
 
Fotó:
Szabó Edit -
Etyeki Kúria Borgazdaság

Iszunk

Húszéves az Etyeki Kúria

2016.09.20. | Szabó Edit
Már akkor is szeretném őket, ha nem lenne jó a boruk. Hát még így! Isten éltessen benneteket!  
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White

2018.07.16. | Szabó Edit
Hűtsd le, töltsd pohárba, kóstolgasd, de gondosan ügyelj rá, hogy álljon készenlétben a következő palack. Ez a fehér frizzante egyenesen ellenállhatatlan. Ünnepre, hétköznapra, langyos…
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Pláne Frizzante Rosé

2018.10.14. | Szabó Edit
Számunkra az év meglepetése, harmonikus habzó rozé, üdítő és lendületes. Nyugodtan vigyük vendégségbe virág helyett, a háziasszony örülni fog…  
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Pinot Noir Válogatás 2015

2019.03.23. | Szabó Edit
Ez a bor a pincészet remeke, a legszebb 2015-ös pinot noir borok válogatása. Mindössze 1500 palack készült belőle, boldog, aki kóstolhatja…  
Beszélgetünk

Nem szeretem a titulusokat

2019.07.06. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral besz…
Tesztelünk

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019.09.22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekün…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)