Tesztelünk

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017 című cikk borítóképe
2019. 09. 22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekünk…


Színe halvány szalmasárga, édes tónusú illata csupa izgalom. Először franciakrémes jut róla eszünkbe, jó sok porcukorral a tetején, aztán vadul virágzó repcemező, végül zöld bogyós gyümölcsök: egres, kivi, alma, körte, de ahogy jönnek, mindjárt köszönnek is el ezek az illatok, csak a gyümölcsösség marad meg, pici ázott füves hatással a végén.

Kóstolva üde, a kortyban édességnek semmi nyoma, a fehér húsú gyümölcsök jellegzetes aromavilága uralja az ízeket, de mellette mindvégig jelen van egy kis finom kesernyésség és ásványos sósság. Az alkoholtartalom érezhetően magas, ami fokozza az édességérzetet.

Jó arányú, kellemes, üde fehérbor, amelynek legfőbb izgalmát a rajta végigvonuló enyhe kesernyés ízvilág adja, amitől könnyen válhat megosztóvá. Mi szerettük benne ezt a színt.

(83 pont)

2019. május 14-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: MSP Zenit
Termelő: Etyeki Kúria
Termőhely: Etyek–Budai borvidék
Évjárat: 2017
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% zenit
Alkoholtartalom: 14%
Kapható: Bortársaság
Ára: 2300 Ft
A termelő weboldala: https://etyekikuria.com/
Beszélgetés Mérész Sándorral: Nem szeretem a titulusokat

A pincészet elérhetőségei:
Etyeki Kúria Borgazdaság
Cím: 2091 Etyek, Öreghegy 2699 Hrsz.
Tel.: +36 22920990, +36 30828 1599
E-mail: etyek@etyekikuria.com

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
Thetis Birtok: Zenit 2017 című cikk borítóképe

Thetis Birtok: Zenit 2017

2019. 08. 05. | Szabó Edit
A balatonszőlősi Thetis Birtok büszkén hirdeti, hogy a zenitet a pincészet meghatározó fajtájának tekinti. Jól teszi, ez az érett, hömpölygő, gazdag bor meggyőzi a kétkedőket. Kezdőknek is ajánljuk…
Beszélgetünk
Nem szeretem a titulusokat című cikk borítóképe

Nem szeretem a titulusokat

2019. 07. 06. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral beszélgettünk…
Főzünk
Cukkinispagetti című cikk borítóképe

Cukkinispagetti

2019. 04. 03. | Szabó Ágnes
Szabó Ágnes újra a konyhában! Ezúttal nem édességeket, hanem egészséges ételeket mutat nekünk. Lássuk, mi fán terem a cukkinispagetti…
Tesztelünk
Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White című cikk borítóképe

Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White

2018. 07. 16. | Szabó Edit
Hűtsd le, töltsd pohárba, kóstolgasd, de gondosan ügyelj rá, hogy álljon készenlétben a következő palack. Ez a fehér frizzante egyenesen ellenállhatatlan. Ünnepre, hétköznapra, langyos nyári estékre, vízpartra, vagy csak úgy, hogy jobb legyen a kedved…
Főzünk
Sült csirkecomb almával és körtével című cikk borítóképe

Sült csirkecomb almával és körtével

2016. 12. 22. | Szabó Edit
Alma, körte, csirke, friss fűszerek. Ebből az ételből a tél közepén is ránk mosolyog a napsugár...