Iszunk

Helló, Balatonföldvár! Helló, Kékajtó!

Helló, Balatonföldvár! Helló, Kékajtó! című cikk borítóképe
2023. 05. 16. | Németh Judit
A Balaton déli partját bemutató minisorozatunk második részéből kiderül, hogy mit rejt a kék ajtó, és hogy a borászkodás lehet „gyerekjáték”…

Sorozatunk előző részében Balatonmáriafürdőn töltöttünk néhány órát, és megnéztük, hogy mit főznek a Port étteremben, most pedig Balatonföldváron táborozunk le. A település szép strandokkal várja a látogatókat, azt viszont kevesen tudják, hogy van kutyabarát fürdőhely is azok számára, akik a négylábú családtagokat is magukkal hozzák a partra. Az 1200 méter hosszú Kvassay sétány kellemes andalgásra csábít, aki pedig messzebbre nézne, másszon fel a kilátóba, és merüljön el a csodálatos balatoni panorámában.

Kóstoló a kilátóban

Ha azt mondjuk, Kékajtó, ki gondolná, hogy a név mögött egy kőröshegyi, zömében natúr borokat készítő pincészet rejtőzik? Németh Miklós, a pincészet arca-lelke rendhagyó helyszínen, a balatonföldvári kilátó tetőteraszán várt minket, három remek bor társaságában. A lelket nem véletlenül emelem ki, hiszen Miklós hitvallása, hogy a borkészítés szakrális tevékenység, ami a természettel egységben, annak teljes tiszteletben tartásával történik. A borász érzékenységénél csak a belőle sugárzó életöröm nagyobb. A Borsmenta egyik munkatársa, Vargha Márk járt már nála korábban, most az ő szavaival idézzük fel a pincészet megalakulásának történetét: „Miklós hosszú sportolói múlt után belvárosi vendéglátósként ismerkedett meg a borok változatos és nagy felfedezéseket rejtő világával, mígnem a sok-sok kóstolás után úgy gondolta, el merné készíteni a sajátját is. A dél-balatoni Kőröshegyre először csak el-eljárogattak a feleségével, de a szőlészkedés úgy beszippantotta őket, hogy hamar odaköltöztek.”

Az első boruk 2015-ben készült, és tényleg van kék ajtós pincéjük, de mivel van egy másik is, a „kékajtós” név kezdetben csak megkülönböztetésre szolgált. A Borochegyen található birtok egyébként 8 hektáros, de szerkezetátalakítás miatt jelenleg csak a feléről szüretelnek.

Nem gyerekjáték!

A család minden tagja kiveszi a részét a munkából, így nem véletlen, hogy az első tétel „Gyerekjáték” névre hallgat. A 2020-as olaszrizling spontán erjedt, két évet töltött acéltartályban, majd többszöri fejtés után került palackba, szűretlenül és derítetlenül. A pincészet belépő bora, virágos-almás karaktere könnyen levesz minket a lábunkról.

A játék-analógiát követve másodikként a Színjáték nevű olaszrizling narancsbor kerül a poharunkba. Harminc napig ázott héjon, kézzel csömöszölték, minimális kén hozzáadása mellett, szűretlenül került palackba. Gyógynövényességével, citrusokra emlékeztető ízvilágával számomra a kóstolt tételek közül ez volt a legkedvesebb. Hűs, nyári korty a szánkban, benne egy kis csavar, amitől kilóg a sorból, de éppen ezért olyan szerethető.

A sort a 2021-es Kőröshegyi Zweigelttel zárjuk. Miklós szerint ez a „just enjoy the moment (élvezd a pillanatot)” bora. Az volt a célja, hogy a jó olasz asztali borok mintájára alkosson egy mediterrán stílusú vöröset. Elég jól sikerült. Mindannyiunk számára ismerős életérzés, amikor a barátainkkal körbeülünk egy nagy asztalt, élvezzük a málnás-meggyes kortyot a szánkban, és csak hagyjuk folyni az időt.

„Nem az a célom, hogy nagy bort alkossak, hanem hogy harmonikusat” – mondja a borász, aki egyébként kiváló házigazda is. A pincéjébe most nem látogattunk el, de a kedvünket meghozta ez a találkozó. A Kékajtó előzetes bejelentkezés alapján szívesen lát mindenkit egy kóstolóra és pincelátogatásra Kőröshegyen, de ha több időnk van, a programot színesíthetjük lovas kocsis túrával és finom falatokkal is! Amint a Borsmenta korábbi írásából kiderül, nem csak borokban, de házi kosztban is erősek.

Hamarosan folytatjuk a déli part felfedezését, a következő állomáshelyünk Siófok lesz!

Fotó:
facebook

Eszünk
Helló, Balatonmáriafürdő! című cikk borítóképe

Helló, Balatonmáriafürdő!

2023. 05. 10. | Németh Judit
A Balaton déli partja kicsit mostohagyerek, pedig nagyszerű helyek várják itt a családokat, a gasztroturistákat vagy a borok szerelmeseit. Kezdjük a térség felfedezését a leghosszabb stranddal büszkélkedő Balatonmáriafürdővel…
Eszünk
Kristinus Borbirtok – Lokal47 című cikk borítóképe

Kristinus Borbirtok – Lokal47

2023. 04. 07. | Németh Judit
A Kéthelyen működő, biodinamikus elvek szerint gazdálkodó Kristinus Borbirtok tökéletes hely a kikapcsolódásra. Szállodájuk békességet, éttermük színvonalas étkezést kínál, a borokról már nem is beszélve. Akár egy napra is érdemes elszökni ide…
Eszünk
„Házikoszt” a Balatonnál című cikk borítóképe

„Házikoszt” a Balatonnál

2020. 09. 07. | Vargha Márk
Két pince, jó borok, emlékezetes ételek. A Balaton déli partján a Kékajtó Borászat, északon pedig a PAP Wines vendéglátását élveztük…
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink – déli part című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink – déli part

2020. 08. 31. | Gónusz Gabriella
A Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahová jó beülni. Most a déli parti kedvenceinket vesszük sorra…
Eszünk
Piknik a szőlőben című cikk borítóképe

Piknik a szőlőben

2019. 11. 12. | Barossné Koós Andrea
Jó borok, finom falatok, festői környezet, remek hangulat – ezt nyújtja a Kristinus a Balaton déli partján…
Iszunk
Kislaki királyság című cikk borítóképe

Kislaki királyság

2016. 05. 20. | Szabó Edit
Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis birtoka kapuját…