2023.04.07. | Németh Judit
A Kéthelyen működő, biodinamikus elvek szerint gazdálkodó Kristinus Borbirtok tökéletes hely a kikapcsolódásra. Szállodájuk békességet, éttermük színvonalas étkezést kínál, a borokról már nem is beszélve. Akár egy napra is érdemes elszökni ide…
A Balaton déli csücskében, a somogyi dombok szelíd ölelésében, Kéthelyen találjuk a Kristinus Borbirtokot, ami a hozzá tartozó, kimagasló színvonalú szálláshellyel, valamint a tavalyi évben Michelin-ajánlást kapott, helyi termelőkre alapozó, kategóriájában a környéken egyedülálló éttermével akkor is megér egy utazást, ha mindössze 24 óránk van a kikapcsolódásra.
Slow food, small plate
A Lokal47 éterem házigazdái – Gelencsér Janka és Csillag Richárd – hatalmas elhivatottsággal képviselik a slow food mozgalmat. Az ételeiket helyi, szezonális alapanyagokból készítik, minél kisebb terhet róva a környezetünkre, de nem háttérbe szorítva ezzel a kulináris élvezeteket. Hogy mindezt a Michelin-kalauz szakértői is nagyra értékelték, arról egy kis piros tábla tájékoztat minket az étterem falán.
Az étterem nevében szereplő 47-es szám arra utal, hogy az alapanyagok 47 kilométeres körből érkeznek az étterembe, javarészt Jankáék saját birtokáról vagy más, környékbeli kistermelőktől. A small plate koncepciót követő étterem – kisebb tányérok, több kóstolási lehetőség és az egymással megosztás öröme – számunkra is lehetővé tette, hogy a fél étlapot végigkóstoljuk. A kínálat teljes mértékben igazodik az éppen elérhető alapanyagokhoz, tehát annak is új élményben lesz része, aki egymás után két hétvégén erre téved, hiszen állandóan változó menüt kínál a konyha.
Aki ismeri a biodinamikus borokat, talán még inkább nagyra értékeli, hogy a fogások teljesen összhangban vannak a természetes módon készülő, a talaj és az évjárat sajátosságait markánsan hordozó tételekkel.
Egy biodinamikus pince titkai
Külön élmény volt számunkra – és a vacsorára hangolódást is nagyban segítette –, hogy az étkezés előtt pincelátogatásra invitáltak bennünket, amelynek során a biodinamikus borkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk. És bár voltak előismereteink, mégis lenyűgöző volt hallgatni, hogy mennyire együtt kell lélegezni a természettel, mennyi energia, türelem és odafigyelés szükséges ahhoz, hogy végül ezek a teljesen egyedi, a termőhely sajátosságait hűen tükröző borok a poharunkba kerüljenek.
Bár a pincében hordók is sorakoznak, teljesen egyértelmű, hogy a borászat a hordós érlelés helyett az amforákban történő borkészítést és tárolást helyezi előtérbe. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy anélkül jusson elegendő oxigén a borhoz, hogy a hordó fája átadná füstös-karakteres jellemzőit, háttérbe szorítva ezzel a fajtajelleget.
Tökéletes borvacsora
De kanyarodjunk vissza a bor-étel párosításokhoz! Az ételsorunkban szerepelt vargányás ravioli vajszósszal, mellé 2020-as évjáratú, dűlőszelektált Parapli Chardonnay-t töltöttek nekünk (a bogyózást és zúzást rövid héjon erjesztés követte, majd durva- és finomseprőn érlelődött a bor). A klasszikus zalai tépett fokhagymás kakashúst a pincészet Analog 2021 bora kísérte, ami tramini, sauvignon blanc és olaszrizling házasítása, és a trió igazán friss, lendületes egységet alkot.
Az est csúcspontja a rántott vadmalac volt házi majonézzel, amit a 2021-es Liquid Sundowner nevű, egészen különleges narancsborral kínáltak. Tramini, olaszrizling, szürkebarát és chardonnay egyvelege erjedt itt spontán, majd 6 hónap seprőn érlelés után szűretlenül került palackba. Utazott is velünk haza egy üveg ebből a kuriózumból.
A sort folytathatnám még a csodás desszertekkel – túrófánkot és máglyarakást kóstoltunk –, és az ételsor végére teljesen feltöltődtünk az ízekkel és a textúrákkal. A vacsora végeztével visszavonultunk kényelmes, csendes szobánkba, nem is sejtve, hogy a másnapi reggelinél további kulináris élmények várnak ránk a Lokalban.
Extra tippek:
1. A hedonista est kellemes levezetése lehet másnap a közelben található zalaszántói sztúpa felkeresése – ha lehet, gyalogosan (sajnos sokan autós közlekedést választanak az erdőben is, megfosztva ezzel magukat és másokat is a békés mini zarándoklat lényegétől).
2. A retró életérzés kedvelők elmerülhetnek a csisztapusztai csoda termálvízben, amely szabadtéri, 36-40 fokos medencéivel várja harcedzett közönségét. Ez utóbbi helyről képtelenség volt vonzó fotót készíteni – valóban időutazás és belecsöppenés egy más dimenzióba, de a víz hatása garantált.
3. Aki a környéken jár, de nem tölti ott az éjszakát, rendelhet piknikkosarat a Lokal47-ben – házi készítésű finomságokkal. A környék csodálatos, a dűlők között kiépített túraútvonal és térkép segíti a tájékozódást, de a borászatban akár bicikli is bérelhető. Aki a naplementében szeretne gyönyörködni, menjen fel a Parapli-dűlő tetejére, mert a látvány onnan a legszebb.
Fotó:
facebook
Németh Judit