Kristinus Borbirtok – Lokal47

2023.04.07. | Németh Judit
A Kéthelyen működő, biodinamikus elvek szerint gazdálkodó Kristinus Borbirtok tökéletes hely a kikapcsolódásra. Szállodájuk békességet, éttermük színvonalas étkezést kínál, a borokról már nem is beszélve. Akár egy napra is érdemes elszökni ide…


A Balaton déli csücskében, a somogyi dombok szelíd ölelésében, Kéthelyen találjuk a Kristinus Borbirtokot, ami a hozzá tartozó, kimagasló színvonalú szálláshellyel, valamint a tavalyi évben Michelin-ajánlást kapott, helyi termelőkre alapozó, kategóriájában a környéken egyedülálló éttermével akkor is megér egy utazást, ha mindössze 24 óránk van a kikapcsolódásra.

 
Slow food, small plate

A Lokal47 éterem házigazdái – Gelencsér Janka és Csillag Richárd – hatalmas elhivatottsággal képviselik a slow food mozgalmat. Az ételeiket helyi, szezonális alapanyagokból készítik, minél kisebb terhet róva a környezetünkre, de nem háttérbe szorítva ezzel a kulináris élvezeteket. Hogy mindezt a Michelin-kalauz szakértői is nagyra értékelték, arról egy kis piros tábla tájékoztat minket az étterem falán.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu
 
Az étterem nevében szereplő 47-es szám arra utal, hogy az alapanyagok 47 kilométeres körből érkeznek az étterembe, javarészt Jankáék saját birtokáról vagy más, környékbeli kistermelőktől. A small plate koncepciót követő étterem – kisebb tányérok, több kóstolási lehetőség és az egymással megosztás öröme – számunkra is lehetővé tette, hogy a fél étlapot végigkóstoljuk. A kínálat teljes mértékben igazodik az éppen elérhető alapanyagokhoz, tehát annak is új élményben lesz része, aki egymás után két hétvégén erre téved, hiszen állandóan változó menüt kínál a konyha.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

Aki ismeri a biodinamikus borokat, talán még inkább nagyra értékeli, hogy a fogások teljesen összhangban vannak a természetes módon készülő, a talaj és az évjárat sajátosságait markánsan hordozó tételekkel.


 
Egy biodinamikus pince titkai

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

Külön élmény volt számunkra – és a vacsorára hangolódást is nagyban segítette –, hogy az étkezés előtt pincelátogatásra invitáltak bennünket, amelynek során a biodinamikus borkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk. És bár voltak előismereteink, mégis lenyűgöző volt hallgatni, hogy mennyire együtt kell lélegezni a természettel, mennyi energia, türelem és odafigyelés szükséges ahhoz, hogy végül ezek a teljesen egyedi, a termőhely sajátosságait hűen tükröző borok a poharunkba kerüljenek.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

Bár a pincében hordók is sorakoznak, teljesen egyértelmű, hogy a borászat a hordós érlelés helyett az amforákban történő borkészítést és tárolást helyezi előtérbe. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy anélkül jusson elegendő oxigén a borhoz, hogy a hordó fája átadná füstös-karakteres jellemzőit, háttérbe szorítva ezzel a fajtajelleget.
 
Tökéletes borvacsora

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

De kanyarodjunk vissza a bor-étel párosításokhoz! Az ételsorunkban szerepelt vargányás ravioli vajszósszal, mellé 2020-as évjáratú, dűlőszelektált Parapli Chardonnay-t töltöttek nekünk (a bogyózást és zúzást rövid héjon erjesztés követte, majd durva- és finomseprőn érlelődött a bor). A klasszikus zalai tépett fokhagymás kakashúst a pincészet Analog 2021 bora kísérte, ami tramini, sauvignon blanc és olaszrizling házasítása, és a trió igazán friss, lendületes egységet alkot.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

Az est csúcspontja a rántott vadmalac volt házi majonézzel, amit a 2021-es Liquid Sundowner nevű, egészen különleges narancsborral kínáltak. Tramini, olaszrizling, szürkebarát és chardonnay egyvelege erjedt itt spontán, majd 6 hónap seprőn érlelés után szűretlenül került palackba. Utazott is velünk haza egy üveg ebből a kuriózumból.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

A sort folytathatnám még a csodás desszertekkel – túrófánkot és máglyarakást kóstoltunk –, és az ételsor végére teljesen feltöltődtünk az ízekkel és a textúrákkal. A vacsora végeztével visszavonultunk kényelmes, csendes szobánkba, nem is sejtve, hogy a másnapi reggelinél további kulináris élmények várnak ránk a Lokalban.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu


Extra tippek:

1. A hedonista est kellemes levezetése lehet másnap a közelben található zalaszántói sztúpa felkeresése – ha lehet,  gyalogosan (sajnos sokan autós közlekedést választanak az erdőben is, megfosztva ezzel magukat és másokat is a békés mini zarándoklat lényegétől).

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

2. A retró életérzés kedvelők elmerülhetnek a csisztapusztai csoda termálvízben, amely szabadtéri, 36-40 fokos medencéivel várja harcedzett közönségét. Ez utóbbi helyről képtelenség volt vonzó fotót készíteni – valóban időutazás és belecsöppenés egy más dimenzióba, de a víz hatása garantált.

Kristinus Borbirtok – Lokal47 - borsmenta.hu

3. Aki a környéken jár, de nem tölti ott az éjszakát, rendelhet piknikkosarat a Lokal47-ben – házi készítésű finomságokkal. A környék csodálatos, a dűlők között kiépített túraútvonal és térkép segíti a tájékozódást, de a borászatban akár bicikli is bérelhető. Aki a naplementében szeretne gyönyörködni, menjen fel a Parapli-dűlő tetejére, mert a látvány onnan a legszebb.
 
Fotó:
facebook
Németh Judit

Iszunk

Kislaki királyság

2016.05.20. | Szabó Edit
  Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis bi…
Eszünk

Piknik a szőlőben

2019.11.12. | Barossné Koós Andrea
Jó borok, finom falatok, festői környezet, remek hangulat – ezt nyújtja a Kristinus a Balaton déli partján…  
Tesztelünk

Kristinus Borbirtok: Krisecco Rosé 2019

2021.09.05. | Szabó Edit
Mérték, elegancia, egyensúly. A Krisecco nem finomkodik, nem tetszeleg, egyenes tartással robban bele az estébe, és magától értetődő természetességgel teszi nélkülözhetetlenné magát… &…
Iszunk

Pét-natok, sorakozó!

2021.09.30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitt…
Tesztelünk

Kristinus Borbirtok: Zenit Pet-Nat (Bio) 2020

2021.10.27. | Szabó Edit
A Kristinus Borbirtok Zenit Pet-Nat bora a legtökéletesebb aperitifital: az ember azonnal éhes lesz tőle. Hogy egyébként még kedves és finom is, az már csak hab a tortán…  
Beszélgetünk

Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert!

2021.12.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Hága Balázzsal
Nyolc évig gyűjtötte a tapasztalatokat Új-Zélandon, hogy aztán hazatérve több borászatnál is kamatoztassa tudását. Hága Balázs repülő borászként tevékenykedik, és független szakemberkén…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)