Eszünk

Kristinus Borbirtok – Lokal47

Kristinus Borbirtok – Lokal47 című cikk borítóképe
2023. 04. 07. | Németh Judit
A Kéthelyen működő, biodinamikus elvek szerint gazdálkodó Kristinus Borbirtok tökéletes hely a kikapcsolódásra. Szállodájuk békességet, éttermük színvonalas étkezést kínál, a borokról már nem is beszélve. Akár egy napra is érdemes elszökni ide…

A Balaton déli csücskében, a somogyi dombok szelíd ölelésében, Kéthelyen találjuk a Kristinus Borbirtokot, ami a hozzá tartozó, kimagasló színvonalú szálláshellyel, valamint a tavalyi évben Michelin-ajánlást kapott, helyi termelőkre alapozó, kategóriájában a környéken egyedülálló éttermével akkor is megér egy utazást, ha mindössze 24 óránk van a kikapcsolódásra.

Slow food, small plate

A Lokal47 éterem házigazdái – Gelencsér Janka és Csillag Richárd – hatalmas elhivatottsággal képviselik a slow food mozgalmat. Az ételeiket helyi, szezonális alapanyagokból készítik, minél kisebb terhet róva a környezetünkre, de nem háttérbe szorítva ezzel a kulináris élvezeteket. Hogy mindezt a Michelin-kalauz szakértői is nagyra értékelték, arról egy kis piros tábla tájékoztat minket az étterem falán.

Az étterem nevében szereplő 47-es szám arra utal, hogy az alapanyagok 47 kilométeres körből érkeznek az étterembe, javarészt Jankáék saját birtokáról vagy más, környékbeli kistermelőktől. A small plate koncepciót követő étterem – kisebb tányérok, több kóstolási lehetőség és az egymással megosztás öröme – számunkra is lehetővé tette, hogy a fél étlapot végigkóstoljuk. A kínálat teljes mértékben igazodik az éppen elérhető alapanyagokhoz, tehát annak is új élményben lesz része, aki egymás után két hétvégén erre téved, hiszen állandóan változó menüt kínál a konyha.

Aki ismeri a biodinamikus borokat, talán még inkább nagyra értékeli, hogy a fogások teljesen összhangban vannak a természetes módon készülő, a talaj és az évjárat sajátosságait markánsan hordozó tételekkel.

Egy biodinamikus pince titkai

Külön élmény volt számunkra – és a vacsorára hangolódást is nagyban segítette –, hogy az étkezés előtt pincelátogatásra invitáltak bennünket, amelynek során a biodinamikus borkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk. És bár voltak előismereteink, mégis lenyűgöző volt hallgatni, hogy mennyire együtt kell lélegezni a természettel, mennyi energia, türelem és odafigyelés szükséges ahhoz, hogy végül ezek a teljesen egyedi, a termőhely sajátosságait hűen tükröző borok a poharunkba kerüljenek.

Bár a pincében hordók is sorakoznak, teljesen egyértelmű, hogy a borászat a hordós érlelés helyett az amforákban történő borkészítést és tárolást helyezi előtérbe. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy anélkül jusson elegendő oxigén a borhoz, hogy a hordó fája átadná füstös-karakteres jellemzőit, háttérbe szorítva ezzel a fajtajelleget.

Tökéletes borvacsora

De kanyarodjunk vissza a bor-étel párosításokhoz! Az ételsorunkban szerepelt vargányás ravioli vajszósszal, mellé 2020-as évjáratú, dűlőszelektált Parapli Chardonnay-t töltöttek nekünk (a bogyózást és zúzást rövid héjon erjesztés követte, majd durva- és finomseprőn érlelődött a bor). A klasszikus zalai tépett fokhagymás kakashúst a pincészet Analog 2021 bora kísérte, ami tramini, sauvignon blanc és olaszrizling házasítása, és a trió igazán friss, lendületes egységet alkot.

Az est csúcspontja a rántott vadmalac volt házi majonézzel, amit a 2021-es Liquid Sundowner nevű, egészen különleges narancsborral kínáltak. Tramini, olaszrizling, szürkebarát és chardonnay egyvelege erjedt itt spontán, majd 6 hónap seprőn érlelés után szűretlenül került palackba. Utazott is velünk haza egy üveg ebből a kuriózumból.

A sort folytathatnám még a csodás desszertekkel – túrófánkot és máglyarakást kóstoltunk –, és az ételsor végére teljesen feltöltődtünk az ízekkel és a textúrákkal. A vacsora végeztével visszavonultunk kényelmes, csendes szobánkba, nem is sejtve, hogy a másnapi reggelinél további kulináris élmények várnak ránk a Lokalban.

Extra tippek:

1. A hedonista est kellemes levezetése lehet másnap a közelben található zalaszántói sztúpa felkeresése – ha lehet, gyalogosan (sajnos sokan autós közlekedést választanak az erdőben is, megfosztva ezzel magukat és másokat is a békés mini zarándoklat lényegétől).

2.A retró életérzés kedvelők elmerülhetnek a csisztapusztai csoda termálvízben, amely szabadtéri, 36-40 fokos medencéivel várja harcedzett közönségét. Ez utóbbi helyről képtelenség volt vonzó fotót készíteni – valóban időutazás és belecsöppenés egy más dimenzióba, de a víz hatása garantált.

3.Aki a környéken jár, de nem tölti ott az éjszakát, rendelhet piknikkosarat a Lokal47-ben – házi készítésű finomságokkal. A környék csodálatos, a dűlők között kiépített túraútvonal és térkép segíti a tájékozódást, de a borászatban akár bicikli is bérelhető. Aki a naplementében szeretne gyönyörködni, menjen fel a Parapli-dűlő tetejére, mert a látvány onnan a legszebb.

Fotó:
facebook

Beszélgetünk
Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert! című cikk borítóképe

Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert!

2021. 12. 04. | Szabó Edit
Beszélgetés Hága Balázzsal
Nyolc évig gyűjtötte a tapasztalatokat Új-Zélandon, hogy aztán hazatérve több borászatnál is kamatoztassa tudását. Hága Balázs repülő borászként tevékenykedik, és független szakemberként néha jobban átlátja a folyamatokat, mint bárki más…
Tesztelünk
Kristinus Borbirtok: Zenit Pet-Nat (Bio) 2020 című cikk borítóképe

Kristinus Borbirtok: Zenit Pet-Nat (Bio) 2020

2021. 10. 27. | Szabó Edit
A Kristinus Borbirtok Zenit Pet-Nat bora a legtökéletesebb aperitifital: az ember azonnal éhes lesz tőle. Hogy egyébként még kedves és finom is, az már csak hab a tortán…
Iszunk
Pét-natok, sorakozó! című cikk borítóképe

Pét-natok, sorakozó!

2021. 09. 30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitte el. Íme a részletek…
Tesztelünk
Kristinus Borbirtok: Krisecco Rosé 2019 című cikk borítóképe

Kristinus Borbirtok: Krisecco Rosé 2019

2021. 09. 05. | Szabó Edit
Mérték, elegancia, egyensúly. A Krisecco nem finomkodik, nem tetszeleg, egyenes tartással robban bele az estébe, és magától értetődő természetességgel teszi nélkülözhetetlenné magát…
Eszünk
Piknik a szőlőben című cikk borítóképe

Piknik a szőlőben

2019. 11. 12. | Barossné Koós Andrea
Jó borok, finom falatok, festői környezet, remek hangulat – ezt nyújtja a Kristinus a Balaton déli partján…
Iszunk
Kislaki királyság című cikk borítóképe

Kislaki királyság

2016. 05. 20. | Szabó Edit
Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis birtoka kapuját…