Eszünk

Helló, Balatonmáriafürdő!

Helló, Balatonmáriafürdő! című cikk borítóképe
2023. 05. 10. | Németh Judit
A Balaton déli partja kicsit mostohagyerek, pedig nagyszerű helyek várják itt a családokat, a gasztroturistákat vagy a borok szerelmeseit. Kezdjük a térség felfedezését a leghosszabb stranddal büszkélkedő Balatonmáriafürdővel…

Végre kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen szép napok várnak ránk, amikor már nem dézsából öntik ránk a vizet az égiek. Ez aztán egyeseknél őrült (utazás)tervezési lázat is hoz. Következő összeállításunkkal azoknak szeretnék ötleteket adni, akik a Balaton déli partján kalandoznának.

Itt van a legtöbb szabadstrand a tó körül!

Az első állomásunk Balatonmáriafürdő, a település kikötőjénél torkollik bele a Nyugati-övcsatorna a Balatonba, sajátos hangulatot kölcsönözve ezzel a helynek. Talán kevesen tudják, hogy a mintegy 7 km-es máriafürdői strandszakasz a déli part leghosszabbja, egyúttal itt található a legtöbb szabadstrand is (a hét strandból hatot látogathatunk ingyenesen). A gyönyörű, hosszú móló mellett a sétahajóval elérhető úti célok is vonzóvá teszik a helyet: Szigligetre, Badacsonyba is át tudunk hajózni a nyári időszakban, de a környék is bőven kínál kirándulási lehetőségeket a (nem csak családos) utazóknak.

Port étterem & panzió

A Covid (és azt követő megpróbáltatások) után különösen szívmelengető látni, ahogy egy-egy családi vállalkozás előre menetel, és töretlenül viszi tovább az üzletet. Ezek közé tartozik a Port étterem & panzió is, ami az övcsatorna torkolatánál várja a vendégeket. Kíváncsian léptünk be az ajtón, és az ősszel készült, hangulatos télikertben foglaltunk helyet.

Az éttermet egy testvérpár vezeti, akik a szüleiktől vették át a stafétabotot 2012-ben. Mindketten beleszülettek és belenőttek a vendéglátásba, szőlész-borász végzettséggel és jó üzleti érzékkel vannak megáldva; hisznek a minőségi vendéglátásban, és nem restek maguk is a frontvonalban dolgozni. Ők nyitották egyébként a kifejezetten családos utazókra szabott Pelso Panziót is Balatonmáriafürdőn.

A Portban a konyhát Berki Zsolt viszi, aki a Kristinus borbirtokról igazolt át ide. Négyfogásos menüt kóstolunk végig, és az étkezés során nemcsak az ízkavalkád, de a kreatív és szemet gyönyörködtető tálalás is nagyon meggyőző. Egyre általánosabb, mégis hangsúlyazondó, hogy az alapanyagokat igyekeznek helyi termelőktől beszerezni, legyen ez tapolcai pisztráng vagy a balatonfenyvesi Terra Pannónia prémium marhahúsa.

Kibírtuk a négy fogást

Tökéletes ízharmóniájával és káprázatos, korallzátonyra emlékeztető tálalásával a szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval tálalt tapolcai pisztrángrolád lett a személyes kedvencem.

A vadropogóssal kínált medvehagyma-krémleves könnyed volt, mégis intenzív, és a vadhúsos levesbetét miatt nagyon tartalmas.

A tepertős nudlival és karfiollal körített Angus hátszínsteak is kifogástalan főétel, jó szívvel ajánlom mindenkinek. A hús alapanyaga a fent említett Terra Pannónia birtokról származik.

A mákos guba pedig „a hab a tortán” – itt jegyezzük meg, hogy az étterem emberes adagjai kihívás elé állítják azokat, akik komplett ebédet vagy vacsorát terveznek végigenni, de végül felülkerekedtünk ezen az akadályon.

Szívesen időztünk volna hosszabban is ezen a helyen, ezért el is határozzuk, hogy a szezon beköszönte előtt még mindenképpen visszalátogatunk – bátran magunkkal hozva két eleven csemeténket is.Most azonban indulnunk kell, így Balatonföldvár felé vesszük az irányt.
(folytatjuk)

Fotó:
facebook

Eszünk
Kristinus Borbirtok – Lokal47 című cikk borítóképe

Kristinus Borbirtok – Lokal47

2023. 04. 07. | Németh Judit
A Kéthelyen működő, biodinamikus elvek szerint gazdálkodó Kristinus Borbirtok tökéletes hely a kikapcsolódásra. Szállodájuk békességet, éttermük színvonalas étkezést kínál, a borokról már nem is beszélve. Akár egy napra is érdemes elszökni ide…
Eszünk
30 éves a Kistücsök! című cikk borítóképe

30 éves a Kistücsök!

2022. 12. 07. | Szabó Edit
Kulináris programsorozattal ünnepelte 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök étterem. A nemrég Bib Gourmand minősítést kapott vendéglátóhely és tulajdonosa, Csapody Balázs az eltelt évek alatt fogalommá vált a magyar gasztronómiában…
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink – déli part című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink – déli part

2020. 08. 31. | Gónusz Gabriella
A Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahová jó beülni. Most a déli parti kedvenceinket vesszük sorra…
Eszünk
Piknik a szőlőben című cikk borítóképe

Piknik a szőlőben

2019. 11. 12. | Barossné Koós Andrea
Jó borok, finom falatok, festői környezet, remek hangulat – ezt nyújtja a Kristinus a Balaton déli partján…
Beszélgetünk
„A” vendéglős című cikk borítóképe

„A” vendéglős

2017. 11. 25. | Szabó Edit
Találkozás Csapody Balázzsal
Vendéglátós család sarjaként minden nyara munkával telt, mégis ezt a pályát választotta. Vendéglátó menedzser, aztán képzett sommelier lett, majd kibérelte a balatonszemesi Kistücsök kocsmát, és módszeresen véghezvitte a csodát. Csapody Balázzsal beszélgettünk…
Iszunk
Kislaki királyság című cikk borítóképe

Kislaki királyság

2016. 05. 20. | Szabó Edit
Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis birtoka kapuját…