Bodó Judit a 15. Borászok Borásza!

2021.06.18. | Borsmenta
Bodó Juditot, a Tokaji borvidéken található Bott Pince borászát avatták az idén a Borászok Borászává. Az alábbiakban a tavalyi díjazott, Áts Károly laudációját közöljük…
 


Tizenöt éve már, hogy az év legjobbjának megválasztott ötven borász titkos szavazással eldönti, ki érdemes közülük a Borászok Borásza címre. Mint az a június 4-ei díjátadón kiderült, 2021-ben Bodó Juditot, a Tokaj-Hegyalján található Bott Pince borászát érte a megtiszteltetés. A díjat ünnepélyes külsőségek között az etyeki Rókusfalvy Birtokon adták át Bodó Juditnak. Az utolsó körbe bejutott öt jelöltet Áts Károly, a tavalyi díjazott méltatta. Az alábbiakban az ő laudációját olvashatják.
 


A Borászok Borásza egy díj, ami 15 éve indult el innen, erről a helyről. Egy díj a legjobbaktól a legjobbaknak.
 
A szőlészet és a borászat, egy gyümölcs és a belőle készült nemes ital évezredek óta összefonódott fogalom. Honfoglaló őseink megtalálták a világ egyik legszebb, legjobb táját itt, a Kárpát-medencében, megteremtve ezzel annak a lehetőségét, hogy a világ egyik legváltozatosabb, legszínesebb termőhelyéről világszínvonalú borok készülhessenek. Az ezer év alatt felmerült akadályok, buktatók – tatárjárás, török iga, filoxéravész, háborúk, természeti katasztrófák, világjárvány – sem tudták tönkretenni ezt a termőhelyet, kedvét szegni a magyar borászatnak. Ez a szakma olyan, mint a természet: minden évben megújul. A téli sötétség után jön a kikelet, az ébredés, az újraindulás. Mint ahogy tavasszal a természet újraéled, a borász is új reményekkel, új elképzelésekkel, tervekkel vág neki az újnak. Nincs két egyforma bor, nincs ugyanolyan év, folyamatos a változás. Egy állandó: a cél a tökéletesre való törekvés, a palackba zárt csoda. Pohárba töltve a fogyasztó érezze a termőhely sokszínűségét, a fajták karakterét, egyensúlyát és a borász személyiségét. A csoda az, hogy a fogyasztó egy kortyba sűrítve érezheti azt a fáradságos munkát, odaadást, izgalmat, törődést és tudást, melyet csak az a borász képes átadni, aki szívvel-lélekkel, szent őrülettel végzi munkáját, hivatását. Akik most itt vannak a teremben, a korábbi jelöltek és nyertesek, az ötven idei jelölt, és közülük az öt kiválasztott mind olyan emberek, akik képesek erre a csodára. Megtiszteltetésnek érzem, hogy közéjük tartozhatok.



És most egy pár szó a jelöltekről. Mit is mondjak? Beszéljek a személyes érzelmeimről? Az együtt végzett munkáról, a borfesztiválokon való találkozásokról, a tavalyi beszélgetésekről itt Etyeken, soroljam a borász focin, a borász pókeren együtt töltött kellemes órák emlékeit? Idézzem fel elmélkedéseinket Tokajról, Villányról, Pannonhalmáról, a furmintról, a hársról, a cabernet-ről, a merlot-ról? Azokról az egyedi, csodálatos borokról, amiket mindenki ismer?
Nem! Beszéljünk inkább a saját filozófiájukról!

 
Bárdos Sarolta



„Tokajban jó bort készíteni nem lehetőség, hanem kötelesség! Tisztelnünk kell a 800 éves borvidéki múltat, és a mindennapi munkánkkal meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a következő generációk is itt élhessenek, dolgozhassanak. Ehhez viszont már nem elég „csak” jó bort készíteni: a lehető legkíméletesebben, fenntartható módon kell művelni a területeket, gondozni kell a kultúrtájat, és fontos az épített örökségünket is ápolni. A szőlőkben és a borban is az egyensúlyt, a harmóniát keresve szeretek dolgozni, figyelve a részleteket, minden évjáratban csiszolva a borok minőségét.”

 
Bodó Judit



„Nem gondolkodunk legekben. Stabilitásra vágyunk, egyensúlyra törekszünk. A mindennapos jelenlét a szőlőben és a pincében jelenti ezt nekünk. Az értékeink felismerése, megőrzése és továbbadása fontos szerepet játszik az életünkben. (…) S hogy miért borászkodunk? Egyszerű a válasz: azért, hogy ha úgy hozza kedvünk, ne kelljen a szomszédba menni borért. Azért, mert így jó nekünk. Mert sosem unatkozunk: mert dolgozunk és imádkozunk a szőlőben (esőért vagy száraz időért), szüretelünk, dolgozunk és imádkozunk a pincében (erjedéskor, palackozáskor, minden egyes kóstolónál). Mert a döntő szó mindig a természeté. Mert ha sikerrel járunk, az másoknak is örömöt szerez, azt pedig sokszorosan kapjuk tőlük vissza. Mert a bor formálja életünk minőségét! Mi így szeretünk élni!”

 
Ipacs Szabó István



„A földön állunk, de az égbe tekintünk. Ide teremttettem, ez az én helyem. Éreztem, hogy nagyon nagy kihívás lesz, de a pályát meg kell futni. Nem lenne teljes az életem, ha nem vállalnám fel. (…) A szőlő és a bor megtanít gondolkodni, dolgozni, küzdeni, remélni és elfogadni. Elfogadni a veszteséget, a reménytelent, a jót, a nagyszerűt, és megélni magát a csodát is. A bor az evangélium által a szőlőtő termése és az emberi munka gyümölcse, a végtelen egyszerűség és a mérhetetlen nagyszerűség maga. Számomra mindezt nap mint nap megélve, vég nélküli utazást jelent ég és föld között.”

 
Liptai Zsolt



„A múlt eredményein alapuló, jövőbe tekintő jelenkori munkát kell kiválóan elvégezni! A lényeg természetesen itt is a részletekben van. Számomra a legnagyobb tanulság annak felismerése volt, hogy a megfelelő időben és megfelelő helyen elvégzett apró, finom beavatkozás végeredményben sokkal kisebb változást eredményez a leendő kész boron, mint ha halmozódni hagynánk a problémát, és markáns behatással szeretnénk egyszerre hathatós eredményt elérni. Előbbihez természetesen folyamatos jelenlét, technológiai feltételrendszer, szakmai felkészültség szükséges, de ahogy régen is mondták: a borral együtt kell élni!”

 
Kiss Gábor



Ha Kiss Gábort szeretnénk bemutatni, akkor elég felidéznünk, mit mondott Rouge 364 nevű alapboráról: „Idd az év 364 napján, de legalább egy napon válassz mást helyette. (…) Hogy mi tartja bennem a lelket? Ami minden borászban. A szőlő szép, a bor jó, és amíg ezt elmondhatjuk, nincs okunk a csüggedésre. (…) Jót és eredetit! Precizitás, pontosság. Tiszta udvar, rendes ház!”
 
És hogy ki nyer ma? A világ, az ország borfogyasztói. Addig, amíg ilyen csodálatos borok készülnek ilyen fantasztikus emberektől, addig nincs gond, és mindenki nyer: a fogyasztó, az 50 jelölt és közülük egy…


 
Szívből gratulálunk Bodó Juditnak, akit a jeles grémium 2021-ben a Borászok Borászává választott! A fotó közvetlenül a díjátadás után készült.

A Borászok Barátja címet Bányai Gábor Botond kapta.



A Jövő Borásza ösztöndíjat Takács Réka Emese nyerte el.

Fotó:
Vető Gábor
Borászok Borásza

Beszélgetünk

Konyári János a Borászok Borásza

2018.04.21. | Szabó Edit
Rendes körülmények között most készítenénk vele egy interjút. De a körülmények egyáltalán nem rendesek. Konyári János 2017. május 22-én, 66 éves korában elment...  
Vendégoldal

Ki lesz az idén a Borászok Borásza?

2020.06.09. | Borsmenta
Június 26-án derül ki, hogy ki nyeri az idén a Borászok Borásza, a Jövő Borásza és a Borászok Barátja címet. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az idén lapunk főszerkesztője, Szabó Ed…
Vendégoldal

Íme 5 ufó

2020.07.03. | Borsmenta
A Borászok Borásza díjátadón hagyomány, hogy a jelölteket az előző évi díjazott mutatja be. Az idén a 2019-es év Borászok Borásza, Figula Mihály tartott parádés beszédet. A szöveget vál…
Iszunk

Ki lesz a Borászok Borásza?

2021.06.01. | Virág Orsolya
Az idén 15. alkalommal választják meg a Borászok Borászát. De vajon ki lesz az öt jelölt közül az, aki bekerül a halhatatlanok közé? És ki lesz az idén a Borászok Barátja? A hét végén E…
Iszunk

Bányai Gábor Botond a Borászok Barátja

2021.06.05. | Szabó Edit
A Borászok Borásza díj átadásakor minden évben megválasztják a Borászok Barátját is. Az elismerést az idén Bányai Gábor Botond, a Borigo főszerkesztője kapta…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)