Vissza

Budai zöld miniteszt

2022.04.21. | Szabó Edit
Fedezzük fel a budai zöldet! A Borsmenta csapata a szőlőfajta négy borát vette górcső alá. Íme a tapasztalatok… 


A budai zöld őshonos magyar szőlőfajta, nevét a nyári időszakban csodásan zöldellő budai szőlőkről kapta, mert bizony volt idő, amikor a főváros dombosabb oldalán szőlősorok között nyargalt a tavaszi szél.


Badacsony, a budai zöld hazája

A fajta a filoxéravész után a Badacsonyi borvidéken jelent meg újra, de borát nem becsülték sokra, ennél fontosabb feladatot szántak a szőlőnek. A Badacsonyi borvidék büszkesége, a kéknyelű beporzásához tartották, annak ugyanis csak nőivarú virágai vannak, és ha nem telepítettek volna a gazdák minden kéknyelűsor mellé egy budai zöldet, aligha remélhettek volna termést. Teltek az évek, a budai zöld tette a dolgát, de borával kizárólag házasításokban találkoztunk. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy meg kellene talán nézni, mire is képes önállóan ez a mellőzött fajta.Budai zöld ültetvény - Somló Kincse Kézműves Kispince

A budai zöld illat- és ízjegyei

A budai zöldből viszonylag kevesen készítenek fajtabort, de akárkiét is kóstoljuk, abban biztosak lehetünk, hogy az átlagosnál élénkebb, lendületesebb savtartalom és intenzív ásványosság jellemzi, ez ugyanis mindegyikre igaz. A fiatalabb boroknál az őszibarackos, citrusos, zöldalmás gyümölcsösség ad a mineralitásnak szép ellenpontot, az idősebbeknél a teltebb kortyban inkább a mézes, propoliszos, jelleg dominál – a kötelezően hozzá tartozó ásványosság mellett.


Miért szeretjük a budai zöldet?

Nem szeretjük feltétlenül, és nem szereti mindenki. A budai zölddel barátkozni kell, ízét, savait élvezni leginkább az értő borfogyasztók fogják, de a nyitott kezdők is próbálkozhatnak. Hízelgést senki ne várjon tőle, határozott, stabil karakter, megingathatatlan. Aki viszont szereti a kéknyelűt, ki ne hagyja!


Budai zöld szőlő - Somló Kincse Kézműves Kispince

Hogyan kínáljuk?

Fehérboros pohárban, 8-10 fokon – nyáron akár fröccsként is. A gondosan elkészített, komolyabb beltartalmú budai zöld borok jól érlelhetőek; ha egy korosabb tétellel találkozunk, töltsük nagyobb kelyhű pohárba, és ne sajnáljuk tőle az időt!

 
A tesztről

A budai zöldek tesztjét a kéknyelűkkel együtt tartottuk, de külön-külön számolunk be róla. Felhívásunkra két borvidék négy bora érkezett, három Badacsonyból, egy a Nagy-Somlói borvidékről. Kettő közülük a 2020-as, kettő a 2019-es évjáratban készült.


Mivel ilyen kicsi volt a merítés, ezúttal röviden mindegyik borról beszámolunk.
 
A negyedik – Békássy Családi Borászat: Budai Zöld 2019A Békássy Családi Borászat alapjait az 1840-es években rakták le Badacsonyban, és a család azóta is ugyanolyan mély elhivatottsággal dolgozik a szőlőben és a pincében. Boraikat természetes módon készítik, a lehető legkisebb beavatkozással. „A jó bor nem divat kérdése – mondják a weboldalukon, majd magyarázatképpen hozzáteszik: Trendek követése helyett a fajta és a termőhely sajátosságait, illetve készítőjük ízlését tükrözik.”

A teszten kóstolt bor gyógynövényes illatával, sós, köves világával fogott meg bennünket, de legjobban a szárazpróbában kibontakozó kakukkfűillatot szerettük benne. Nyáron innánk, jól behűtve, akár fröccsnek is.


A harmadik – Folly Arborétum és Borászat: Budai Zöld 2020A badacsonyörsi Folly Arborétumhoz tartozó 10 hektáros ültetvény szeretete és gondozása ugyanúgy generációról generációra szálló örökség a Folly családban, akárcsak maga az arborétum. A 2020-ban épült modern borászati központban 45000 palack bor készül évente, főként a környék hagyományos fehérszőlő-fajtáiból. A címkéken az arborétum jellegzetes növényei jelennek meg.

A 2020-as Budai Zöld – amelyen egyébként a platánkérgű diófenyő látható – reduktív eljárással készült. Illata alapvetően virágos, de friss olasz fűszerek karakterét is felfedezhetjük benne. Kóstolva lendületes, jól iható bor, amelyben déligyümölcsös, sőt trópusi gyümölcsös jegyek is megjelennek. A körtés, birsalmás, ringlós világot szépen zárja keretbe egy kis licsis, papajás tónus. Enyhe kesernyével és propoliszos édességgel búcsúzik. Tisztán és fröccsként egyaránt jól fogyasztható.


A második – Váli Péter Borászata: Budai Zöld 2020Váli Péter gyerekkori álma vált valóra, amikor 2000-ben elindította saját borászati vállalkozását Badacsonyörsön, a nagymamától örökölt szőlőskertben. Mostanra egy kicsit megnőtt a birtok, és a betérő vendégek nemcsak bort kóstolni mehetnek, hanem akár ott is tölthetik az éjszakát az ízlésesen kialakított vendégházak valamelyikében. Péter szívesen látja a vendégeket, ínycsiklandó vacsorát készít; ha jó az idő, a kertben terít, aztán lehet borozni hajnalig. 

A pincészet 2020-as évjáratú Budai Zöldje édes tónusú, enyhén füstös, fűszeres illattal hódít. Ízében a citrusos és az érett almás jegyek járnak kéz a kézben, az almásság megmarad az utóízben is. Tömör szerkezetű, szerethető bor, mi tisztán innánk, de azt is megértjük, ha a nyári melegben valaki spriccentene bele egy kis szódát. 

Az első – Somló Kincse Kézműves Kispince: Budai Zöld 2019Andrási László, a pincészet tulajdonosa a Somló hegy keleti oldalán építette fel birtokát. Borait természetes módon, mindenféle segédanyagok nélkül készíti, nem használ fajélesztőt, enzimeket vagy egyéb vegyészkedést, ahogy ő mondja. Az erjesztés reduktív módon történik, az érlelés időnként hordóban vagy amforában. A borok egy része derítés, nagyobb hányada szűrés nélkül kerül palackba.

A 2019-es Budai Zöld illata összetett, és az idő előrehaladtával folyamatosan változik a pohárban. Propolisz, alma, körte, birs, menta, gyógynövények, kamilla, szegfűszeg és ki tudja még, hányféle jegy vonul fel benne, rendkívül izgalmasan. Kóstolva enyhén kesernyés, grépfrútos, citromos, megosztó bor, de igazi egyéniség. Masszív savaiért és sósságáért a termőhely felel, kesernyés utóízéért valószínűleg a hosszabb héjon áztatás. Aki szereti a meglepetéseket és a különlegességeket, ezt a bort feltétlenül kóstolja meg!

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Puskás Panni (író, újságíró, a Borsmenta alkalmi szerzője), Upor László (színházi dramaturg, műfordító, a Borsmenta alkalmi szerzője), Pesti Eszter (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta).
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

Békássy Családi Borászat: Budai Zöld 2019; Folly Arborétum és Borászat: Budai Zöld 2020; Somló Kincse Kézműves Kispince: Budai Zöld 2019; Váli Péter Borászata: Budai Zöld 2020.
 A „Tesztelünk” rovatban a borokról részletesebben is írunk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről

2016.07.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved.…
Iszunk

Szia, édes!

2019.04.26. | Szabó Edit
Érkezzen bárhonnan, készüljön bármilyen szőlőfajtából, egy jó késői szüretelésű bor megédesíti az estéket. Az viszont fontos, hogy tényleg jó legyen. A Borsmenta tesztjén késői szüretek…
Tesztelünk

VáliBor: Édes Négyes 2015

2019.05.12. | Szabó Edit
Aki még nem járt Váli Péterék badacsonyörsi birtokán, nem is tudja, milyen az igazi vendéglátás. Csodálatos hely, szívélyes házigazdák, nagyszerű borok, köztük ez a különleges késői szü…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Iszunk

Badacsony ismét a New Yorkban járt

2022.04.12. | Szabó Edit
Badacsony végre visszatért a New Yorkba! Közel félszáz kiállító 160 különböző badacsonyi bora közül válogathatott, aki április 9-én ellátogatott a budapesti New York-palota Róma termébe…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (122) balatonboglári borvidék (16) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (288) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (7) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (13) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (19) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (27) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (27) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (252) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (23) tészta (17) tesztelünk (218) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (26) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (19) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (35) villányi borvidék (96) vörösbor (152) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)