Vissza
Iszunk

Budai zöld miniteszt

Budai zöld miniteszt című cikk borítóképe
2022. 04. 21. | Szabó Edit
Fedezzük fel a budai zöldet! A Borsmenta csapata a szőlőfajta négy borát vette górcső alá. Íme a tapasztalatok…

A budai zöld őshonos magyar szőlőfajta, nevét a nyári időszakban csodásan zöldellő budai szőlőkről kapta, mert bizony volt idő, amikor a főváros dombosabb oldalán szőlősorok között nyargalt a tavaszi szél.

Badacsony, a budai zöld hazája

A fajta a filoxéravész után a Badacsonyi borvidéken jelent meg újra, de borát nem becsülték sokra, ennél fontosabb feladatot szántak a szőlőnek. A Badacsonyi borvidék büszkesége, a kéknyelű beporzásához tartották, annak ugyanis csak nőivarú virágai vannak, és ha nem telepítettek volna a gazdák minden kéknyelűsor mellé egy budai zöldet, aligha remélhettek volna termést. Teltek az évek, a budai zöld tette a dolgát, de borával kizárólag házasításokban találkoztunk. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy meg kellene talán nézni, mire is képes önállóan ez a mellőzött fajta.


Budai zöld ültetvény - Somló Kincse Kézműves Kispince

A budai zöld illat- és ízjegyei

A budai zöldből viszonylag kevesen készítenek fajtabort, de akárkiét is kóstoljuk, abban biztosak lehetünk, hogy az átlagosnál élénkebb, lendületesebb savtartalom és intenzív ásványosság jellemzi, ez ugyanis mindegyikre igaz. A fiatalabb boroknál az őszibarackos, citrusos, zöldalmás gyümölcsösség ad a mineralitásnak szép ellenpontot, az idősebbeknél a teltebb kortyban inkább a mézes, propoliszos, jelleg dominál – a kötelezően hozzá tartozó ásványosság mellett.

Miért szeretjük a budai zöldet?

Nem szeretjük feltétlenül, és nem szereti mindenki. A budai zölddel barátkozni kell, ízét, savait élvezni leginkább az értő borfogyasztók fogják, de a nyitott kezdők is próbálkozhatnak. Hízelgést senki ne várjon tőle, határozott, stabil karakter, megingathatatlan. Aki viszont szereti a kéknyelűt, ki ne hagyja!


Budai zöld szőlő - Somló Kincse Kézműves Kispince

Hogyan kínáljuk?

Fehérboros pohárban, 8-10 fokon – nyáron akár fröccsként is. A gondosan elkészített, komolyabb beltartalmú budai zöld borok jól érlelhetőek; ha egy korosabb tétellel találkozunk, töltsük nagyobb kelyhű pohárba, és ne sajnáljuk tőle az időt!

A tesztről

A budai zöldek tesztjét a kéknyelűkkel együtt tartottuk, de külön-külön számolunk be róla. Felhívásunkra két borvidék négy bora érkezett, három Badacsonyból, egy a Nagy-Somlói borvidékről. Kettő közülük a 2020-as, kettő a 2019-es évjáratban készült.

Mivel ilyen kicsi volt a merítés, ezúttal röviden mindegyik borról beszámolunk.


A negyedik – Békássy Családi Borászat: Budai Zöld 2019

A Békássy Családi Borászat alapjait az 1840-es években rakták le Badacsonyban, és a család azóta is ugyanolyan mély elhivatottsággal dolgozik a szőlőben és a pincében. Boraikat természetes módon készítik, a lehető legkisebb beavatkozással. „A jó bor nem divat kérdése – mondják a weboldalukon, majd magyarázatképpen hozzáteszik: Trendek követése helyett a fajta és a termőhely sajátosságait, illetve készítőjük ízlését tükrözik.”

A teszten kóstolt bor gyógynövényes illatával, sós, köves világával fogott meg bennünket, de legjobban a szárazpróbában kibontakozó kakukkfűillatot szerettük benne. Nyáron innánk, jól behűtve, akár fröccsnek is.

A harmadik – Folly Arborétum és Borászat: Budai Zöld 2020

A badacsonyörsi Folly Arborétumhoz tartozó 10 hektáros ültetvény szeretete és gondozása ugyanúgy generációról generációra szálló örökség a Folly családban, akárcsak maga az arborétum. A 2020-ban épült modern borászati központban 45000 palack bor készül évente, főként a környék hagyományos fehérszőlő-fajtáiból. A címkéken az arborétum jellegzetes növényei jelennek meg.

A 2020-as Budai Zöld – amelyen egyébként a platánkérgű diófenyő látható – reduktív eljárással készült. Illata alapvetően virágos, de friss olasz fűszerek karakterét is felfedezhetjük benne. Kóstolva lendületes, jól iható bor, amelyben déligyümölcsös, sőt trópusi gyümölcsös jegyek is megjelennek. A körtés, birsalmás, ringlós világot szépen zárja keretbe egy kis licsis, papajás tónus. Enyhe kesernyével és propoliszos édességgel búcsúzik. Tisztán és fröccsként egyaránt jól fogyasztható.

A második – Váli Péter Borászata: Budai Zöld 2020

Váli Péter gyerekkori álma vált valóra, amikor 2000-ben elindította saját borászati vállalkozását Badacsonyörsön, a nagymamától örökölt szőlőskertben. Mostanra egy kicsit megnőtt a birtok, és a betérő vendégek nemcsak bort kóstolni mehetnek, hanem akár ott is tölthetik az éjszakát az ízlésesen kialakított vendégházak valamelyikében. Péter szívesen látja a vendégeket, ínycsiklandó vacsorát készít; ha jó az idő, a kertben terít, aztán lehet borozni hajnalig.

A pincészet 2020-as évjáratú Budai Zöldje édes tónusú, enyhén füstös, fűszeres illattal hódít. Ízében a citrusos és az érett almás jegyek járnak kéz a kézben, az almásság megmarad az utóízben is. Tömör szerkezetű, szerethető bor, mi tisztán innánk, de azt is megértjük, ha a nyári melegben valaki spriccentene bele egy kis szódát.

Az első – Somló Kincse Kézműves Kispince: Budai Zöld 2019

Andrási László, a pincészet tulajdonosa a Somló hegy keleti oldalán építette fel birtokát. Borait természetes módon, mindenféle segédanyagok nélkül készíti, nem használ fajélesztőt, enzimeket vagy egyéb vegyészkedést, ahogy ő mondja. Az erjesztés reduktív módon történik, az érlelés időnként hordóban vagy amforában. A borok egy része derítés, nagyobb hányada szűrés nélkül kerül palackba.

A 2019-es Budai Zöld illata összetett, és az idő előrehaladtával folyamatosan változik a pohárban. Propolisz, alma, körte, birs, menta, gyógynövények, kamilla, szegfűszeg és ki tudja még, hányféle jegy vonul fel benne, rendkívül izgalmasan. Kóstolva enyhén kesernyés, grépfrútos, citromos, megosztó bor, de igazi egyéniség. Masszív savaiért és sósságáért a termőhely felel, kesernyés utóízéért valószínűleg a hosszabb héjon áztatás. Aki szereti a meglepetéseket és a különlegességeket, ezt a bort feltétlenül kóstolja meg!

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Puskás Panni(író, újságíró, a Borsmenta alkalmi szerzője), Upor László (színházi dramaturg, műfordító, a Borsmenta alkalmi szerzője), Pesti Eszter(Borsmenta),Hatvani Szabolcs(Borsmenta),dr. Vargha Márk(Borsmenta),Szabó Edit(Borsmenta).

Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

Békássy Családi Borászat:Budai Zöld 2019;Folly Arborétum és Borászat: Budai Zöld 2020;Somló Kincse Kézműves Kispince:Budai Zöld 2019;Váli Péter Borászata:Budai Zöld 2020.
A„Tesztelünk”rovatban a borokról részletesebben is írunk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Iszunk
Badacsony ismét a New Yorkban járt című cikk borítóképe

Badacsony ismét a New Yorkban járt

2022. 04. 12. | Szabó Edit
Badacsony végre visszatért a New Yorkba! Közel félszáz kiállító 160 különböző badacsonyi bora közül válogathatott, aki április 9-én ellátogatott a budapesti New York-palota Róma termébe. Mutatjuk a kedvenceinket…
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink II. című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020. 07. 24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Tesztelünk
VáliBor: Édes Négyes 2015 című cikk borítóképe

VáliBor: Édes Négyes 2015

2019. 05. 12. | Szabó Edit
Aki még nem járt Váli Péterék badacsonyörsi birtokán, nem is tudja, milyen az igazi vendéglátás. Csodálatos hely, szívélyes házigazdák, nagyszerű borok, köztük ez a különleges késői szüret, amiből már alig van pár palack, úgyhogy legyünk résen…
Iszunk
Szia, édes! című cikk borítóképe

Szia, édes!

2019. 04. 26. | Szabó Edit
Érkezzen bárhonnan, készüljön bármilyen szőlőfajtából, egy jó késői szüretelésű bor megédesíti az estéket. Az viszont fontos, hogy tényleg jó legyen. A Borsmenta tesztjén késői szüretekkel ismerkedtünk, és volt, ami tetszett…
Beszélgetünk
Mese a nagymama szőlőjéről című cikk borítóképe

Mese a nagymama szőlőjéről

2016. 07. 02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved. A bor jó, a pince hűs, a házigazda pedig remek ember – a szó legnemesebb értelmében...